Dezastru electoral pentru partidele tradiționale din Cehia

Un nou partener pentru Kaczynski și Orban?

Andrej Babis. EPA/MARTIN DIVISEK

Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere de 4,5 miliarde de euro, fost ministru de Finanțe și vicepremier în guvernul condus de social-democrații pe care i-a spulberat în alegeri, poate fi noul premier al Cehiei.

Un partid politic numit DA, cu un lider suspectat că a fost colaborator al poliției politice din Cehoslovacia, cu un discurs populist și acuzat de fraudă cu fonduri europene a câștigat alegerile parlamentare din Cehia.  „Scopul meu este să desemnez premierul, iar acesta va fi Andrej Babis, pentru că este aproape sigur că va primi votul de încredere al parlamentului“, a spus președintele Milos Zeman, pentru care punerea sub acuzare a miliardarului nu pare să fie un obstacol.

Partidul său ANO (Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți), înființat în 2011 și beneficiind de susținerea unui trust de presă creat de Babis ce adună unele dintre cele mai bine vândute publicații, aproape că și-a dublat numărul de mandate în Camera Deputaților la alegerile ce au avut loc la finalul săptămânii trecute. Cu 78 de deputați, ANO (în traducere „DA“) mai are nevoie de parteneri de coaliție care să-i ofere cel puțin 23 de voturi pentru a forma guvernul.

Dezastru pentru partidele tradiționale

Victoria populiștilor eurosceptici era așteptată, nu însă și rezultatul catastrofal al partidelor proeuropene. Partidul Social Democrat, câștigătorul alegerilor din 2013, nu a reușit să se claseze decât pe poziția a șasea, în spatele Partidului Comunist. Singura formațiune cu o viziune proeuropeană care a obținut un rezultat bun este un partid mai degrabă antisistem, Partidul Piraților (22 de deputați). Mai este de remarcat clasarea pe poziția a patra a Partidului Libertății și Democrației Directe, cu accente de extremă dreapta, condus de Tomio Okamura (cu origini cehe și nipone), un politician care își îndeamnă simpatizanții să plimbe porci pe lângă moschei. Analiștii cehi vorbesc deja despre Andrej Babis ca despre un nou Jaroslaw Kaczynski sau Viktor Orban. Cehia, care până acum a fost considerată cea mai proeuropeană țară din Grupul de la Visegrad, va ajunge să adopte pozițiile Ungariei și Poloniei, avertizează presa cehă.

Cehii mușcă mâna care i-a hrănit

Cum s-a ajuns ca Cehia, una dintre cele mai prospere societăți din fostul lagăr socialist, cu cel mai redus șomaj din UE, să voteze în masă cu formațiuni populiste și extremiste? „Este incredibil cum o țară a cărei economie merge bine a putut vota contra lucrurilor care i-au adus prosperitatea“, remarca marele învins al scrutinului, premierul social-democrat Bohuslav Sobotka. Însă analiștii cehi consideră că tocmai partidele tradiționale sunt vinovate de înmulțirea cazurilor de corupție și ascensiunea extremelor. „Partidul Social Democrat a fost o amenințare la adresa democrației și a plătit prețul. Babis este produsul sistemului dezvoltat de ei și de Partidul Civic Democrat“, spune Jan Urban, profesor la Universitatea New York din Praga, citat de The Guardian.

Alegeri jucate pe frontul anticorupție

Anticorupția a fost un front important al campaniei electorale din Cehia. De altfel, alegerile din octombrie 2017 vin după anticipatele din 2013, provocate de căderea guvernului civic-liberal condus de Petr Necas, în urma celui mai mare scandal de corupție din țară. Luptele s-au intensificat începând din 2016, prin reorganizarea unităților speciale ale poliției care se ocupă de combaterea corupției și fraudelor. Partidul Social-Democrat, promotorul reformelor poliției, a fost acuzat că dorește astfel să îngroape mari dosare de corupție. Andrej Babis a criticat aceste reforme și a amenințat că se va retrage din coaliția de guvernare. A făcut-o, în cele din urmă, în mai 2017, însă nu în semn de protest, ci pentru că s-a aflat cum Babis dădea ordine trustului său de presă pentru a-l ataca pe ministrul de Interne. Disputa pe marginea reformei organelor de anchetă anticorupție între Ministerul de Interne și Ministerul de Finanțe condus de Babis a marcat practic ultimul an. Un semn de întrebare a ridicat și trecerea imediata a șefilor anticorupție maziliți în barca Ministerului de Finanțe al lui Andrej Babis. Acesta a fost pus sub acuzare pentru fraudarea fondurilor europene cu câteva săptămâni înainte de alegeri, prea târziu pentru a-i produce daune electorale.

Împotriva euro și a imigranților

Babis, 62 de ani, s-a pronunțat ferm împotriva acceptării cotelor de imigranți și a făcut-o într-un mod îngrijorător pentru adepții corectitudinii politice. „Este de neconceput ca populația autohtonă să se adapteze la refugiați. Trebuie să renunțăm la o asemenea corectitudine politică fără sens. Refugiații trebuie să se comporte ca niște musafiri. Este limpede că nu au dreptul să aleagă ce să mănânce.“ Babis a atacat-o și pe Angela Merkel și a sa politică a porților deschise: „Dacă inviți pe cineva în țara ta, atunci nu-i trimiți la vecini pentru a lua masa“.

Nici aderarea Cehiei la zona euro nu este văzută cu ochi buni de viitorul premier. „Niciun euro. Nu vrem euro aici. Toată lumea știe că este falimentar. E vorba de suveranitatea noastră. Eu vreau coroana cehească și o bancă centrală independentă. Nu vreau un alt element în care să se implice Bruxellesul“, a spus Babis în luna iunie.

Un guvern în umbra Germaniei

După asemenea declarații, ce seamănă mult cu cele ale președintelui ceh, fostul comunist Milos Zeman, au apărut suspiciuni privind înclinațiile proruse ale lui Babis, alimentate și de faptul că marele său concern, Agrofert, preferă să cumpere gaze naturale de la Gazprom, și nu lde, compania germană care intermediază achizițiile de gaz în Cehia. Totuși, Andrej Babis nu pare să-i îngrijoreze foarte mult pe economiști și analiști politici. Guvernarea lui Babis are toate șansele să fie din nou expresia vechii dileme a statelor central-europene, îngrijorate fie că Germania nu investește, fie că investește prea mult. Acest „Donald Trump al Cehiei“ sau „Berlusconi al Cehiei“ este controlat de mecanismele economiei, de piața unică europeană și de Germania. „Avem șase mii de companii germane aici în UE care investesc și angajează oameni“, a spus Babis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. @Marchievici : aproape ca produci spalarea creierului 1. Cehia e-o tara dezvoltata, Praga a fost capitala Imperiului Romano-Germanic, oras de-o mare frumusete, construit de Habsburgi. 2. curentul (fiindca e vorba de-un curent, de-o „tendinta”) „popular” (în sensul unei comunitati culturale si economice) i se datoreaza UE, ai carei lideri (vezi Baroso, un dezastru, adevarat criminal, a carui cariera internationala se termina-n „exilat” la una din bancile americane), incapabili, dogmatici, „liberal” în sensul secolului al XX lea, nu al secolului al XIXlea, pe care actualii „liberali” îl tradeaza -, distrug tarile UE. „Liberalismul’ actual, opus celui din secolul al XIX lea = groparul UE, al Europei. Bine-nteles ca alegatorii voteaza din ce-n ce mai „conservator”.

  2. Extremisti ? Populisti ? Ce vorbesti bre… Sunt nationalisti adica patrioti. Capisci ?

  3. Va sa zica are un partid politic numit DA, este suspectat că a fost colaborator al poliției politice, are un discurs populist, e acuzat de fraudă, a fost ministru… Ce mai, e un fel de Basescu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.