Un nou Război Rece ca în bancurile sovietice

Cotidianul Poporului din China jubilează: PIB-ul pe trimestrul al doilea a crescut cu 3,2% raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Este o creștere înregistrată în perioada de după valul epidemic din China. În primul trimestru al anului, PIB-ul Chinei a scăzut cu 6,8% față de primul trimestru din 2019. Iar 2019 a fost anul cu o creștere economica slabă după standardele chinezești, de 6,1%.

Vestea creșterii economice a Chinei în ultimele trei luni bate orice previziuni. Agenția China Nouă se bucura că importurile și exporturile au avut o creștere pozitivă pentru prima dată în acest an.

Rămân însă semne de întrebare, și niciunul legat de acuratețea procentelor raportate de Beijing. Este vorba despre scăderea vânzărilor pe piața internă din China cu 1,8%, în condițiile în care se aștepta o creștere de circa 0,5%. Și investițiile au scăzut cu 3,1%, din nou mai mult decât estimările. Au crescut doar investițiile în proprietăți imobiliare, iar specialiștii arată că este pe cale să se formeze o bulă imobiliară în China, câtă vreme se pare că doar aici se duc câștigurile populației.

Pentru economistul Michael Every, de la Rabobank, datele despre creșterea economica a Chinei nu înseamnă nimic pozitiv. Și nici măcar bursele din China nu se bucură de o creștere a PIB-ului, dacă este însoțită de o scăderea a consumului.

Este inversul unui banc despre economia sovietică, care nu putea ține pasul cu cererea. Un individ se duce să-și cumpere un automobil. Vânzătorul este total dezinteresat și îi spune sec: ”Nu acceptăm decât plata 100% cash”. Omul scoate o plasă plină cu ruble și o pune pe masă. Vânzătorul numără repede banii și pune: ”Nu avem decat mașini gri”. ”Nicio problemă. Când vine?”, spune clientul. ”Mmm, de azi în cinci ani”, spune vânzătorul, după ce se uită în calendar. ”Dimineața sau după-amiaza?”, întreabă clientul. Atenția vânzătorului e stârnită pentru prima dată. ”De ce-ți pasă? E peste cinci ani”. ”Păi, frigiderul îmi sosește dimineața”, spune clientul.

Revenind la lumea de acum, ce se pregătește pentru un nou Război Rece, ce va afecta și mai mult niște economii oloage , ar trebui să ne întrebăm cât vor mai putea economiile de piață să mențină cererea din partea unor consumatori ale căror salarii nu cresc, iar asta într-o lume în care producția crește mereu. Răspunsul la această întrebare a venit până acum sub forma unor bule economice tragicomice care, de fiecare dată când se sparg, agravează și mai mult situația, inclusiv stabilitatea socioeconomică.

Lanțul trofic financiar se rupe, ”dinozaurii” sunt amenințați

Cât despre creșterea PIB-ului Chinei, presa occidentală arată ca ea este generată de scăderea prețului petrolului și a altor materii prime importate de China, ceea ce a dus la un excedent comercial. În contabilitatea unui stat, un excendent comercial mai important este considerat creștere economică. Asta nu înseamnă însă că economia chineza își revine cu adevărat, câtă vreme cererea internă scade în mod vizibil, iar restul lumii se îndreaptă spre o criză de pe urma căreia va suferi și China dependentă de exporturi.

Analiști mai pesimiști vorbesc despre o adevărată ”iarnă nucleară” ce stă să vina. Dinozaurii (în zilele noastre marile companii și marii acționari) nu au dispărut din cauza undei de șoc produsă de impactul cu vreun meteorit, ci din cauza dispariției plantelor în timpul ”iernii nucleare”. Or, acum poate urma o ”iarnă nucleară financiară”, scrie jurnalistul și scriitorul Charles Hugh Smith.

În ciuda speranțelor alimentate constant legate de descoperirea unui vaccin, acest vaccin nu va putea schimba câteva realități. Prima este scăderea drastică a încrederii consumatorilor – ei nu mai vor să cheltuiască, ci să economisească – iar acesta poate fi echivalentul pomenitei ”ierni nucleare financiare”. A doua realitate este incertitudinea legată de un vaccin și eficacitatea sa, ceea ce duce și la o incertudine legată de comportamentul comsumatorilor. A treia realitate este că un asemenea comportament al consumatorilor va face ca puține companii să supraviețuiască ”iernii nucleare financiare”. A patra realitate este că planurile naționale de relansare economică și pomparea banilor de către băncile centrale, mai cu seamă de către Federal Reserve din SUA, au făcut ca acțiunile să fie supraevaluate; reevaluarea acțiunilor va lovi grav băncile.

Întregul lanț trofic al marilor companii, al marilor proprietari imobiliari, al agențiilor guvernamentale depinde de revenirea companiilor măcar la veniturile realizate în 2019. Altfel, oamenii simpli, angajații acestor companii, nu-și vor mai putea plăti chiriile, iar prorietarii imobiliari nu-și vor mai putea plăti ipoticile, băncile vor suferi, iar administrațiile locale vor rămâne cu tot mai puține impozite colectate. ”Straturile cele mai de jos al lanțului trofic financiar mor deja, iar fiecare entitate care depinde de ele este condamnată: dacă micile afaceri mor, atunci vor distruge și firmele de distribuție, și băncile, și pe proprietari. Iar dacă și aceștia dispar, atunci vor fi amenințați  ”marii prădători”: Big Tech, sănătatea, turismul, veniturile locale, educația”, scrie Charles Hugh Smith.

”Recuperarea” de după criza financiară din 2008-2009 a depins foarte mult de supracomsum, supracreditare și supraspeculă, scrie Charles Hugh Smith. Acum, consumul, împrumuturile și specula se reduc la ceea ce în urmă cu două generații ar fi fost nivelul ”normal”, însă economia se va prăbuși, pentru că a devenit complet dependentă de supracomsum, supracreditare și supraspeculă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

11 Comentarii

  1. Hei, bun articol. „Deluge of money” este un documentar DW publicat acum doi ani. El este avertismentul autoritatilor germane facut catre proprii cetateni. Este despre valoarea banilor si despre uriasul transfer de avere dinspre salariati catre bogatii detinatori de active financiare. Este despre faptul ca un pensionar german la pensie nu are venitul pe care si-l imagina din cauza ECB care distorsioneaza valoarea banilor, ii tipareste in exces. Iar el, dupa ce a incasat banii pe polita (un fel de pilon 3), nu stie ce sa faca cu ei pentru ca venitul lunar adus de acestia este nimic la instrumentele clasice. Trebuie sa riste, sa intre pe piata de capital si sa caute randament. Asta fac si chinezii. Asta fac si americanii. Asta face multa lume care a inteles cum ultra-bogatii au corupt oficialitatile financiare ale planetei.

  2. normal ca le-a crescut pibul chinezilor 0,5% le-am dat noi pe masti de 2 lei

  3. Domnule Calin,apreciez articolul Dvs.,
    A fost o perioada numita Razboiul Rece,(1945-1990)in care cele doua supraputeri, URSS si SUA, isi impartisera lumea si au gandit un mecanism comun de inducere a nelinistii,chiar mici razboaie locale,pentru a-si vinde armamentul invechit fraierilor..Niciodata nu s-a pus problema unui razboi intre URSS si SUA,chiar „criza cubana” a fost pusa in opera pentru ca SUA sa iai refraga niste rachete amplasate de euforicii generali americani in Turcia!
    Plus ca SUA nu a atacat nicidata decisiv Cuba comunista,era domeniul URSS!
    URSS s-a dizolvat in 1991 ,Rusia are mult de recuperat, ideologia comunista a disparut ,si in fata Imperiului American a ramas supraputerea comerciala a lumii. China,pe care SUA nu o poate invinge in termeni concurentiali!
    China refuza tratative de dezarmare,in doi,in trei,argumentand ca forta ei militara e neglijabila in comparatie cu a SUA sau Rusiei si ea nu isi „exporta”sistemul socio-politic!
    Acum SUA incearca sa muste de tuhas China,sa o provoace prin toate metodele,e clar ca nu mai au speranta in reveni numarul 1 economic!SUA trece printr-o perioada economica si politica dificila si viitorul nu e roz!Daca China nu ar avea in spate Rusia ,ar fi atacat-o SUA militar de mult,dar frica de alianta Chino-Rusa o face sa nu riste!

  4. Cred ca acesta este articolul original despre care vorbiti, etrem de interesant tot pe cat de dramatica este realitatea pe care o descrie cu ochi de expert.
    https://charleshughsmith.blogspot.com/2020/07/could-america-have-french-style.html?m=1
    Dar sa nu gresim iluzionandu-ne, prabusirea aceasta va afecta dramatic intregul sistem al lumii de azi, tragand-o dupa sine in gaura neagra a unei crize generale cum probabil nu s-a mai vazut. Ceea ce posibil si partial explica „nebunia” cu carantinarea lumii pentru a castiga ceva timp pt digitalizare si automatizari. Astfel sa mai carpeasca caderea economica, prin sustinerea functionala a unor sectoare „esentiale” supravietuirii cand somajul inevitabil va face ravagii iar „lantul trofic” de import-export de bunuri si materii va fi grav perturbat. Falimentul ireversibil al unora si somajul de masa al altora a inceput deja. Este o ipoteza aparent plauzibila.

  5. Felicitari domnule Marchievici, aveti parte de profundul meu respect pentru aceasta intrebare pe care ati pus-o catre final si care ar trebui scrisa cu masuscule: „…ar trebui să ne întrebăm cât vor mai putea economiile de piață să mențină cererea din partea unor consumatori ale căror salarii nu cresc, iar asta într-o lume în care producția crește mereu.” Asemanator comentez si eu in cercurile de prieteni. In conditiile automatizarii si robotizarii in care tot mai putin oameni lucreaza si primesc salarii, cine va mai cumpara bunurile realizate cu o productivitate incredibila, daca nu mai exista decat putine salarii iar populatia este insolvabila? Si atunci, de unde sa mai iasa si profit? Inalta tehnologie si inalta productivitate a masinilor a facut ca banii sa nu mai aiba relevanta, iar profitul asijderea! De aici provine si disperarea marilor bogatasi, banii lor care si asa sunt bani falsi, facuti din pix, nu mai au nici o valoare. Pentru asta se zbat super-bogatii acum, ca sa acapareze bunuri concrete (cladiri, terenuri, etc.), recte sa acapareze intreaga planeta ca fiind prorietatea lor, sa o treaca pe numele lor, in virtutea merielor de a fi reusit sa fure atat de mult de la umanitate Este si asta un merit, nu-i asa, ca doar nu este la indemana oricui sa fure la acest nivel? Asta ascunde de fapt notiunea de globalizare! Bnditii mondiali cu bani multi si nemunciti nu vor sa piarda puterea. Industriasii cred ca jubileaza, lor care au adus progres in lume li se face in sfarsit dreptate in fata gangsterilor finaciar-bancari care nu produc si nu inoveaza nimic, dar prin emisii oculte de bani ipotetici si fara acoperire, detin toata bogatia lumii evident sub forma de bani. Daca productia va inceta brusc, marea finanta se poate sterge la koor cu toti banii lor falsi. Adevarata valoare o reprezinta produsele, nu banii. Banii sunt ca si literele, descriu doar valoarea unor produse, dar banii nu au valoare intrinseca.

  6. Realitatea este că China a avut în trimestrul 2 o creștere econmică de 3,2 %. Atunci pentru discreditarea realității plasăm bancul cam de tipul: Râde ruptul de cârpit. Acum 10, 12 ani era plină media din lume, reluată și media din România, cum că creșterea fără precedent a economiei chineze nu reprezintă o amenițare pentru economiile vestice fiincă chinezii nu au inventat niciodată nimic, ei sunt simplii executanți ai comenzilor vestului care și-au mutat uzinele la mâna de lucru ieftină din China. Coleg de facultate și de cameră, sas stabilit din 1985 în Germania, nu înțelegea în 2012 cum pot Germanii să fabrice în China echipamente cu materiale și tehnologii ultraperformante și secrete. Ei uite ca astazi s-a ajus ca americanii să solicite țărilor aliate să blocheze importul și cumpărarea de echipanente și tehnologie chineză 5G și altele se pare fără concurență!

  7. Iata si concluzia (si solutia) unui (fost) senator, respectat de unii si luat in deradere de „ulii” si toti globalistii sistemului, libertarianul Ron Paul.
    „A coming crisis will likely be triggered by a collapse in the dollar’s value and a rejection of the dollar’s world reserve currency status. The economic collapse will be worse than the Great Depression. This will result in widespread violence along with government crackdowns on liberties, accelerating the US slide into authoritarianism. The only way to avoid this is for Congress to make drastic cuts in spending — starting with defunding the military-industrial complex — and to audit then end the Fed.”
    Tocmai ceea ce senatorul Bernie Sanders (cel scos smechereste din curasa prezidentiala ca, vai, este un socialist), impreuna cu suporterii sai, „striga in pustiu” de-o vesnicie. Bugetul militar monstru reprezentand aproximativ 70% din totalul bugetului federal atunci cand se iau in calcul si estimarile cheltuielilor ascunse, greu de stiut chiar oficialilor.
    Nu de mult dreapta americana se mandrea ca a provocat prabusitea marelui urs sovietic prin antrenarea sa in cursa inarmarilor, o cursa careia nu-i putea face fata fara a-si distruge economia. Se pare ca n-au invatat din aceasta lectie si, din ’90, incoace au jucat totul pe resucitarea nato pt dominatie totala a planetei pentru prevenirea oricarei competitii.
    http://www.ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2020/july/13/will-the-federal-reserve-cause-the-next-riots/
    Estimp, sanatatea, educatia, dezvoltarea au alocatr fragmente ridicole din buget in procente variabile, sub 10% intr-un stat considerat pana recent si supraputerea economica no.1.
    Hubrisul hegemonic a distrus un experiment social unic, care candva era un model de guvernare si de succes economic. ravnit de multi. Eh, „historia incrementorum atque decrementorum…”– nu e un motiv de veselie… ci o tragedie a desertaciunilor omenesti care ne va lovi pe toti…

  8. statisticile oficiale spun ca 231000 de poduri in sua sint …expirate…din punct de vedere al garantiei de functionare…congresul sua ,coloana cincea a israelului si tradatorul sef trump si el israelului investesc in inarmare cifre record , pe pamint si in spatiu…jidanii conduc sua spre dezastru mulgind-o si expoatind-o la maxim…razboiul rece lansat de trump o divesiune ca si covidul sa acopere tradarea clasei politice americane israelului…prin atacul terorist din 2001 expus de pompierii din new York city si acuzarea israelului de genocid …

  9. @Smarandache
    De acord cu dv. Dar au fost vremuri cand banii chiar aveau valoare intrinseca, atunci cand erau din aur, argint sau cupru. Acum sunt doar simple nuumere sau hartii care nu pot fi tiparite decat de cei „alesi”, persoane private care detin asa zisele banci centrale sau Federal Reserve, nu de catre state ca in alte vremuri.

  10. In momentul de fata, China foloseste ca sursa de energie :Hidrogenul, si Anglia vrea sa copieze reteta de succes si doreste sa foloseasca hidrogenul, ca sursa de energie pt producerea curentului electric. Despre vaccin, se aude ca hakerii au pus ochii pe el (ceea ce era de asteptat)

  11. „@Charlie”, securist ne norocit care-mi folosesti piratereste, precum idolii tai Basoi si Huiduma Natzi-onala cu Romania,
    pseudonimul incercand disperat sa derutezi cititorii, nu faci decat sa-ti arati hidosenia morala si sufletul mizerabil de mercenar bolsevic! Ieri la 18:48 acest „Tica”-los a postat piratereste in numele meu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.