Un popor nerentabil?!

Bine cunoscutul nostru proverb spune: „Capul plecat sabia nu-l taie”. Iar completarea acestuia în variantă basarabeană afirmă: capul plecat începe să pască…

Chiar dacă acesta nu se referă la poporul nostru înţelept, care la întrebarea: „Doreşti ca tu să-ţi alegi preşedintele republicii sau preferi şi în continuare să ţi-l aleagă alţii (bandiţii, mafioţii, vânduţii)?!” a refuzat să răspundă, neparticipând la scrutin.

Nu împărtăşesc părerea că am fi un popor de slugi şi că ne mândrim cu lanţurile noastre, pe care le tot fluturăm, de la un scrutin electoral la altul, ca pe nişte drapele, cum încearcă să ne convingă unii comentatori ai scrutinului de duminică, sau că am fi un popor nerentabil, care trebuie să dispară din istorie (citeşte: să fie asimilat de Transnistria lui Smirnov).

Acesta e poporul pe care ni l-a dat Cel-de-Sus, un altul nu avem. Şi pornind de aici cred că nu poporul trebuie înlocuit, ci clasa politică, cea care a obosit sau s-a plictisit să ţină cont de un electorat crescut de puterea sovietică şi cultivat să voteze cum îi dictează partidul (cel veşnic).

Există mai multe motive pentru care a eşuat acest referendum.

Cel mai important ar fi acela că procentele necesare pentru validarea plebiscitului de 33,34 au fost calculate din numărul total al alegătorilor înscrişi de către V. Molojen în listele de vot încă acum douăzeci de ani, cel de 2.660.472 de persoane, în care s-au inclus milionul celor plecaţi la munci în ultimele două decenii şi toţi morţii care n-au fost scoşi din listele electorale.

O greşeală a fost şi lipsa unui stat-major unic al partidelor din AIE şi al celor extraparlamentare, care s-ar fi dizolvat imediat după 5 septembrie. Acesta ar fi coordonat campania comună de desfăşurare a referendumului şi ar fi conlucrat ceva mai efectiv cu societatea civilă.

Din cei 140.000 de studenţi au votat mai puţin de 20.000.

Nici un student din anul I de la instituţiile de învăţământ superior şi de la colegii n-a putut vota, invocându-se lipsa vizei de reşedinţă, ceea ce e o încălcare a Constituţiei, care prevede dreptul la vot al fiecărui cetăţean, care nu face precizarea că „fiecare cetăţean are drept de vot în baza vizei de reşedinţă”, acest drept fiindu-le furat tinerilor în mod abuziv (niciunul dintre ei nu putea vota şi-n localitatea de baştină şi în căminul studenţesc, odată ce se aplică ştampila „votat” în buletinul de identitate).

O altă greşeală a fost fixarea în lege a cotei de participare a cetăţenilor, în cele mai multe dintre ţările europene ea lipseşte când e vorba de referendum.

Cele mai multe dintre partide n-au ieşit din Chişinău pentru a se întâlni cu electoratul.

Gh. Baxaneanu din Varniţa mi-a spus la telefon că în timp ce reprezentanţii partidului comuniştilor umblaseră din casă în casă pentru a îndemna lumea să nu iasă la referendum, afară de V. Untilă de la MAE, nici un reprezentant a altui partid democrat n-a intrat în localitatea lor.

Şi-atunci de ce ne-am mai mira că alegătorul nostru a votat cum i-au spus Tkaciuk şi Mişin: contra lui?!

Şi-atunci de ce nu ar triumfa Voronin, care a exclamat a doua zi după referendum cu referire la somnul electoratului din cei opt ani de guvernare comunistă: „Moldova s-a trezit!”.

Sper ca cele întâmplate duminică să pună pe gânduri partidele politice care s-ar mobiliza cu adevărat în preajma alegerilor parlamentare din toamna acestui an.

Poporul nostru (deştept, prost, lucid, somnoros, sănătos, bolnav, modest, lăudăros) trebuie convins să se debaraseze de un trecut care nu-i aparţine şi să aleagă un viitor pe care-l merită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.