Un „recall” american transpus în România

Nu ştim încă, la ora actuală, cum vor încerca practic partidele din Opoziţie – PNL şi PSD – sprijinite probabil de UDMR să modifice Constituţia, în sensul introducerii unor prevederi care să ducă la stoparea migraţiei politice parlamentare. O soluţie interesantă şi foarte simplu de pus în practică o propune analistul politic Cristian Pîrvulescu, în exclusivitate pentru cotidianul.ro.

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu, se opune modificării alin. 2 al art. 69 din Constituţie – „orice mandat imperativ este nul”. „Este periculos pentru democraţia parlamentară renunţarea la acest principiu constituţional”, spune Pîrvulescu. El arată că în acest caz „s-ar limita libertatea de acţiune a parlamentarilor, care ar fi 100% la cheremul partidelor. Nulitatea mandatului imperative şi imunitatea parlamentară pentru declaraţiile politice, reprezintă de fapt diferenţierea Parlamentului de celelalte instituţii şi generează un prestigiu pentru parlamentar”, conform liderului APD, care însă spune că există o soluţie simplă şi eficace pentru stoparea migraţiei parlamentare.

„Totul trebuie să plece de la alegător”

Cristian Pîrvulescu consideră că şi în România poate fi aplicat sistemul utilizat în SUA de revocare a unui parlamentar sau al unui înalt demnitar ales. „Procedura de revocare a unui parlamentare trebuie să înceapă de la alegătorii din colegiu. Practic, se respectă principiul simetriei: alegătorul îţi dă mandatul, alegătorul ţi-l ia. Practic, lucrurile ar decurge în felul următor: un grup de alegători dintr-un colegiu – numărul alegătorilor urmează să fie definit prin lege – solicită retragerea mandatului unui senator sau deputat din cauză că a trecut la un alt partid sau din cauză că nu şi-a respectat promisiunile din campanie, sau îşi ignoră constant electoratul. Pentru a nu se ajunge la abuzuri – mă refer la posibilitatea ca suporterii politici din partidele care nu l-au votat pe respectivul parlamentar să se erijeze în electoratul acestuia şi să ceară revocarea -, se fac următorii paşi: numărul de alegători stabilit prin lege cere revocarea, iar parlamentarul respectiv îşi pierde mandatul. Automat însă, oricine din respectivul colegiu poate propune alţi candidaţi se organizează alegeri, dar, atenţie, poate candida şi parlamentarul care a fost revocat. Dacă din nou câştigă, asta este, primeşte un nou mandat. După cum se vede, procedura de revocare este îmbinată automat cu procedura alegerilor parţiale. Este o soluţie foarte simplă, este nevoie doar de voinţă politică pentru a se legifera aceste proceduri”, spune Cristian Pîrvulescu.

Precedentul Arnold Schwarzenegger

„În SUA, procedura descrisă mai sus, se numeşte recall. Avem un caz celebru în SUA. În 2003, împotriva guvernatorului Californiei, Gray Davis, s-a declanşat procedura de recall. Davis şi-a depus mandatul, dar a candidat din nou pentru postul de guvernator, dar a fost înfrânt de Arnold Schwarzenegger, care aşa a ajuns guvernatorul acestui stat”, a conchis Pîrvulescu. Menţionăm că Gray Davis este al doilea guvernator din istoria SUA împotriva căruia s-a declanşat procedura de recall.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.