Un singur imobil cu risc seismic a fost consolidat în Capitală

În Bucureşti există peste 120 de clădiri cu buline roşii. În total, în Capitală, numărul clădirilor cu risc seismic de diferite grade este de aproape 400.Dacă în Bucureşti ar avea loc un cutremur precum cel produs în Chile, centrul istoric ar Capitalei ar fi ras, cel mai probabil, de pe faţa Pământului. În această zonă se află cele mai multe imobile cu bulină roşie, care prezintă risc seismic de gardul I, informează realitatea.net.

"Bucureştiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cât clădirile sunt mai vechi, mai înalte şi au spaţii publice mai largi la parter, cu atât vor fi mai avariate în cazul unui cutremur", a declarat Dan Lungu, director general al Institutului Naţional al Monumentelor Istorice şi profesor la Universitatea Tehnică de Construcţii.

În anul 2009 a fost consolidat un singur imobil cu 55 apartamente si au fost aprobate proiectele pentru nouă imobile la care urmează sa se declanşeze procedurile de achiziţie de lucrări. Pentru alte cinci imobile însumand 70 apartamente se organizează procedura de achiziţie de servicii.

Deşi specialiştii avertizează asupra dezastrului care ar putea avea loc în eventualitatea unui cutremur, programul de consolidare se desfăşoară greoi. Cauzele sunt multiple: birocraţie, nepăsarea locatarilor, dar şi dezinteresul firmelor pentru asemenea lucrări destul de complicate.

Pentru anul 2010, Primăria Capitalei şi-a propus să consolideze zece imobile. Pentru alte zeci de clădiri cu risc seismic s-au demarat procedurile de expertiză, proiectare sau licitaţie. În ultimii 19 ani, în Capitală au fost consolidate doar 12 imobile. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.