Un țăran român, printre pionierii aviației

Ion Stoica, un țăran român din satul hunedorean Ormindea, care a trăit între 1861 şi 1921 se numără printre pionierii aviaţiei româneşti şi universale, scrie apuseni.info.

A construit un elicopter în miniatură şi a zburat în grădina casei sale, la 1901, cu un planor făcut, cel mai probabil, în şura gospodăriei sale. Este menţionat doar în cărţile de specialitate. Pe lista realizărilor sale remarcabile se mai numără şi o maşină de spălat rufe realizată din lemn.

Ion Stoica s-a născut în 1861 în satul Ormindea, din comuna hunedoreană Băiţa, zonă în care erau multe familii cu stare, datorită extracției aurului din mină. Şi el provenea, se pare, dintr-o familie înstărită, din moment ce părinţii au reuşit să-l trimită la şcoală, la Brad, capitala Țării Moților.

După terminarea gimnaziului a plecat la Sibiu, ca ucenic într-un atelier de fotografie. L-a pasionat şi pictura. Avea şi talent la aşa ceva, reuşind să trăiască bine din „zugrăvitul” de biserici.

„Drăcia” lui Stoica

Ideea zborului nu l-a părăsit niciodată. Conform unor cronici vechi, Ion Stoica a realizat primul său aparat de zbor la 1884, un dispozitiv oscilobatant care încerca să copieze profilul şi felul de zbor al păsărilor. În anul 1901 le făcea sătenilor din Ormindea o demonstraţie cu un prototip la scară redusă al unui aparat despre care unii spun că arăta mai mult a elicopter. A reuşit să-l ridice câţiva metri în aer în faţa sătenilor uimiţi.

„Elicopterul” era numit pe-atunci „drăcia lui Stoica” şi era acţionat de un resort care punea în mişcare două elici. Invenţia a rămas la stadiul de proiect pentru că Ion Stoica nu a vrut să-şi schimbe cetăţenia.

Data exactă la care Ion Stoica a zburat cu al doilea său aparat nu se ştie sigur. Unii localnici spun că ar fi fost în 1901, alţii că abia prin 1903. Aproape toţi bătrânii spun că au auzit că la Ion Stoica acasă ar fi venit pentru a se documenta, de mai multe ori, chiar Aurel Vlaicu, în perioada în care acesta încă locuia destul de aproape, lângă Orăştie: „Se spune că atunci când venea la Binținți, Aurel Vlaicu petrecea zile și nopți alături de Stoica, discutând și dezbătând tot felul de probleme tehnice și teoretice legate de aparatele de zbor pe care doreau să le construiască”, a precizat muzeograful Monica Dușan pentru gohunedoara.com

Articol preluat din apuseni.info

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. cel taran era un intelectual,nu prasitor cu sapa sau mulgator de oi.

  2. Ma mir cum de nu a fost plavanul sa il omagieze cu o coroana de flori artificiale!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.