Unde se întâlnesc oligarhii lui Putin, celebrităţile şi traficanţii de arme

Peste 180 de miliarde de euro trecute prin conturile a 100.000 de clienţi şi a 20.000 de companii offshore în doar câteva luni (de la finalul anului 2006 la începutul lui 2007), bani ascunşi în conturi din paradisuri fiscale în beneficiul unor cunoscuţi traficanţi de arme, dar şi capete încoronate, sportivi cunoscuţi şi celebrităţi. Sunt operatiuni efectuate de filiala elveţiană a băncii britanice HSBC, devoalate de un fost angajat, Herve Falciani, care a furnizat informaţiile, analizate apoi de jurnalişti din Consortiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.

Operaţiunea denumită SwissLeak a făcut, la inceputul anului 2014, obiectul mai multor articole destinate evaziunii fiscale comise de cetăţeni francezi, însă acum presa relevă amploarea globală a fenomenului.

HSBC Private Bank a încurajat o “fraudă fiscală gigantică la scară internaţională”, care a presupus tranzitarea a 180,6 miliarde de euro prin Geneva, în conturile a 100.000 de clienti si a 20.000 de companii offshore, totul doar în perioada noiembrie 2006-martie 2007. HSBC îşi ajuta clienţii să evite o serie de impozite în Europa ascuzând banii în structuri offshore din Panama şi Insulele Virgine. Banca autoriza şi extragerea din conturi a unor lichidităţi uriaşe, în special în monede străine nefolosite în Elveţia.

România se clasează pe locul 39 în topul ţărilor cu cele mai mari conturi în dolari la HSBC Private Bank. Potrivit informaţiilor deţinute de Consorţiul Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţie, existau 549 de conturi bancare (deschise între 1974 şi 2006) deţinute de 219 clienţi care au paşaport românesc sau cetăţenie română. Cel mai mare cont deţinut de o un român valorează 829,1 milioane de dolari. Informaţiile sunt la nivelul anului 2007.

Potrivit informaţiilor oferite de jurnalistii de la Le Monde şi The Guardian, printre cei care au beneficiat de serviciile ilicite ale HSBC Private Bank se numără regele Mohamed al VI-lea al Marocului, actorul american John Malkovich, motociclistul Valentino Rossi, manechimul Elle McPherson, David Bowie (cetăţean elveţian), moştenitoarea imperiului Nina Ricci, zeci de membri ai familiei regale saudite, oligarhul rus Ghenadi Timcenko (apropiat al lui Vladimir Putin şi inclus acum pe lista cetăţenilor ruşi supuşi sancţiunilor americane).

Nu puţini dintre clienţii HSBC erau nu doar evazionişti de profesie, ci traficanţi de droguri cunoscuţi şi urmăriţi internaţional, traficanţi de arme şi infractori căutaţi de Interpol, precum dealerii de diamante Mozes Victor Konig si Kenneth Lee Akselrod.

Dezvăluirile făcute de presă în acest scandal au un ecou puternic în presa din Statele Unite, India, Irlanda, Marea Britanie, Germania şi Franta. În Elveţia însă, guvernul îl acuză pe Falciani de violarea secretului bancar şi de încercarea de a vinde în Liban informaţiile sustrase din baza de date a băncii. Autorităţile elvetiene incearca sa-l extrădeze pe fostul angajat al HSBC şi să-l judece pentru spionaj şi violarea secretului bancar. Falciani spune însă că totul face parte din agenda guvernului elveţian de protejare a băncilor. De altfel, seria de articole privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani la care s-ar fi dedat instituţia bancara vine pe fondul presiunilor Statelor Unite şi ale Bruxelles-ului ca Elveţia să renunţe la legea de fier a secretului bancar.

Filiala elveţiană a HSBC a emis un comunicat în care arată că şi-a modificat politicile după “lacunele constatate în 2007”. “HSBC (Elveţia) a recurs la o transformare radicală în 2008, pentru a împiedica c serviciile sale sa fie folosite pentru a frauda fiscul sau a spăla banii negri”, a declarat directorul general al filialei elveţiene, Franco Morra.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.