Ungaria, scoasă din minți

Guvernul ungar a denunțat miercuri decizia ”iresponsabilă” a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) de a respinge plângerile formulate de Ungaria și Slovacia pe tema politicii de imigrație a UE, transmit AFP și Reuters, citată de Agerpres.

”Decizia Curții de Justiție a UE este scandaloasă și iresponsabilă și are un caracter politic. Politica a violat legea și valorile europene. Această decizie amenință securitatea și viitorul întregii Europe”, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

El a estimat că decizia de miercuri a CJUE este împotriva intereselor națiunilor europene și intereselor națiunii ungare.

Oficialul ungar a adăugat, potrivit MTI, că ”adevărata luptă abia acum începe”, referindu-se la faptul că Budapesta va epuiza toate căile de apel juridice pentru a garanta că ”nici măcar o singură persoană nu este relocată în Ungaria împotriva voinței poporului ungar”.

La rândul lor, Polonia și Slovacia au anunțat miercuri că nu vor pune în aplicare cotele obligatorii de refugiați, în pofida verdictului Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a respins plângerile împotriva acestui mecanism formulate de Ungaria și Slovacia, relatează agențiile Reuters și EFE.

„Eram convinsă că aceasta va fi decizia (CJUE), dar ea nu schimbă deloc politica guvernului polonez în ceea ce privește migrația”, a spus premierul polonez Beata Szydlo.

La rândul său, premierul slovac Robert Fico a declarat că țara sa „respectă pe deplin verdictul Curții UE”, dar a subliniat că poziția sa critică față de repartizarea solicitanților de azil între statele UE va fi aceeași și nu va accepta cotele obligatorii.

„Poziția noastră față de cote nu se schimbă. În viitor vom continua să facem eforturi ca solidaritatea să fie arătată în alte moduri decât prin primirea unor refugiați care nu vor să vină aici”, a explicat Fico. El a precizat de asemenea că în verdictul CJUE „nu există nicio amenințare cu sancțiuni”.

CJUE a respins miercuri dimineață plângerile formulate de Ungaria și Slovacia pe tema politicii de imigrație a UE, confirmând dreptul Bruxellesului de a obliga statele membre să preia solicitanți de azil conform sistemului de cote.

Ungaria și Slovacia au contestat legalitatea planului lansat în septembrie 2015 de Bruxelles pentru a ajuta Grecia și Italia, supuse unei presiuni imense din partea valului mare de refugiați care fug de conflictele și sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Ungaria și Slovacia fac parte din țările care au votat contra cotelor obligatorii, la fel ca Republica Cehă și România, dar ele au fost puse în minoritate de către alte state membre ale UE. Conform planului, Ungaria avea obligația de a primi, într-o primă fază, 1.294 de persoane (peste 2.300 la final) și Slovacia circa 800 (peste 1.400 la final), însă până la 31 august Ungaria nu primise niciun solicitant de azil relocat, iar Slovacia doar 16.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.