UNJR: Justiţia a ajuns să se înfăptuiască fie de parlamentari, fie de procurori

„Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania condamna modul in care Senatul si DNA au ales sa actioneze si sa comunice in cazul cererii de incepere a urmarii penale fata de senatorul Gabriel Oprea pentru uciderea din culpa a politistului Bogdan Gigina, conducand la impresia ca justitia se infaptuieste fie de parlamentari, fie de procurori, si nu de catre judecatori”, se arată într-un comunicat pe care îl redăm integral mai jos.

Astfel, Senatul Romaniei a ales sa justifice votul prin care a respins cererea de urmarire penala fata de senatorului Gabriel Oprea pe motiv ca “dosarul este subtire”.

UNJR reaminteste Senatului Romaniei ca votul dat asupra cererii de urmarire penala nu echivaleaza cu o sentinta, parlamentarii neputandu-se substitui judecatorilor. Parlamentul Romaniei, ca putere legiuitoare, nu poate actiona ca un organism judiciar care, facand o analiza prealabila a probelor administrate in cauza, sa blocheze practic continuarea anchetei pe motiv ca acestea sunt insuficiente.

Imunitatea parlamentara este o garantie juridica a exercitarii nestanjenite de catre deputati si senatori a activitatii lor, iar in cazul ministrilor a exercitarii functiei lor executive. In nici o circumstanta si sub nici un pretext ea nu trebuie interpretata ca o inlaturare a raspunderii juridice a deputatului sau senatorului pentru incalcarea legilor, ci ca o protectie impotriva eventualelor abuzuri sau presiuni.

In cazul de fata era vorba despre anchetarea mortii unei persoane, fapta ce nu are legatura cu protejarea modului in care un senator si/sau ministru isi exercita functia.

Este inadmisibil ca, dupa atatia ani, senatorii nu au inteles inca limitele si rolul imunitatii parlamentare.

Pe de alta parte, UNJR dezavueaza modul in care DNA a comunicat public pe acest caz, vulnerabilizand ancheta penala, care ar trebui facuta cu foarte mare profesionalism respectand cu strictete prevederile din Cod, cu atat mai mult cu cat e vorba de acuzatii privind uciderea din culpa a unei persoane.

Prin comunicatul din data de 20 septembrie 2016 DNA a amplificat emotia generala dupa votul din Senat, afirmand ca acel vot “ii plaseaza pe procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in imposibilitatea stabilirii raspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea politistului Bogdan Gigina”.

Aceasta afirmatie este o antepronuntare cu privire la o ancheta penala ce inca nu a inceput, ceea ce vulnerabilizeaza intreaga actiune a DNA, transformandu-i pe procurori in judecatori si creand premizele contestarii actiunii procurorilor anticoruptie.

Este absolut inadmisibil ca o ancheta penala soldata cu moartea unei persoane sa fie tratata cu superficialitate si lipsa de profesionalism de institutii fundamentale ale statului, in timp ce familia politistului Bogdan Gigina si cetatenii solicita disperat si public sa se faca dreptate.

Aceste derapaje institutionale tot mai dese, sustinute din pacate de o parte a presei, discrediteaza actiunile acestor institutii si vulnerabilizeaza in mod grav Romania ca stat.

Mutare actului de judecata din instante in spatiul public, despre care magistratii au atras atentia in Memorandum, conduce la aceasta situatie halucinanta in care dosarele apar ca fiind instrumentate nu urmand regulile legale si constitutionale, ci in functie de campanii mediatice, oportunitati de imagine ori interese politice.

Este timpul revenirii la legalitate inainte ca subminarea democratiei si a statului de drept in Romania sa fie iremediabila, iar prima conditie pentru legalitate este exercitarea de catre fiecare putere si institutie din stat a atributiilor sale in mod profesionist si strict in limitele competentei ce ii revin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.