Urgența actualizării codului administrativ prin responsabilizarea penală a funcționarilor publici

Nu sunt foarte clare programele noilor primari din România, chiar dacă unii au intrat în în fazele extreme ale delirului. Promisiuni în aceeași ordine a zădărniciei fac un fel de corp compact, detașându-i totuși pe unii dintre noii veniți, aparent dispuși să lucreze. Pâna atunci, în prealabil, ca procedură de netrecut, primul aspect de implementat rămâne aplicarea legii și reforma legislativă urgentă de adus în discuție. Legile nu mai pot fi siluite, aduse în interesul propriu al grupurilor infracționale, și pentru că resursele nu mai pot fi lăsate în alte scopuri decât cele exclusiv publice, verificate. Primarii trebuie să găsească prioritar de aici înainte soluțiile deseori așteptate zeci de ani, unele niciodată vag invocate. Majoritatea primăriilor au funcționat într-o lipsă de transparență specifică dictaturii, cu rezultate care au consolidat un sistem specific.

Multora dintre dintre primarii care se află la un nou mandat le vine greu să accepte probabil că nu ei fac legea, în sensul că dezordinea îi are drept cauză, indiferent de draparea motivelor acoperitoare. Entuziasmul produs de reconfirmarea unor mandate în localități puternic desfigurate de corupție și incompetență nu este de bun augur. Acolo nu au lucrat instituțiile centrale și locale, oamenii au fost aduși într-o dramatică prabușire civică. Ce poate declanșa și întreține delirul în aceste locuri nu poște fi explicat decât prin strategiile manipulării, cumva identice cu cele de la vârful statului.

Avem un aparat public excesiv, corupt și lipsit de profesionalism tocmai prin structura constitutivă care îi generează ineficiența și nelegalitatea. Aplicarea codului muncii în aceste împrejurări pare extrem de dificilă, însă o evaluare curajoasă începută în marile orașe poate fi utilă. Funcționarul public din România este asimilabil, fără abatere, intru-totul mafioților și luxului pe bani publici. Administrația publică a devenit o sursă pentru o piață a muncii în derivă, anulându-și menirea și capacitatea de autoreglare. In consecința populismului, administrațiile au adus o bună parte din România în imposibilitatea conectării la orice principii și reforme. Consolidarea sistemului s-a făcut printr-o fraudare a principiilor, situîndu-l cu agresivitate împotriva societății.

Începutul mandatelor ar trebui să coincidă cu evaluarea funcționarilor și trimiterea acestora în viața reală, în sprijinul cetățenilor și nu setați în hăituirea lor. România post-comunistă a mers continuu înapoi, fiind obligată să voteze propria abuzare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Funcționar public român = nepot, fin, naș, frate, soră, cuscru, văr, verișoară, fiu, fiică, prieten.
    Funcționar public român = șpăgar, descurcăreț, combinator, șmenar, cotizator la ciocoii-șefi.
    Funcționar public român = interlop, slugă la cei cu bani, disprețuitor cu cei săraci care stau la cozi.
    Funcționar public român = 0% profesionalism, 1% școală, 99% tupeu.
    Funcționar public român = membru de partid, votant partidul de la putere.
    Funcționar public român = dispreț față de lege.

    Nu mă credeți? – Mergeți la cozi la ANAF. Nu mă credeți? – Mergeți la cozi la CNAS. DAR FĂRĂ ȘPAGĂ! Vedeți voi pe dracu acolo!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.