Ursula von der Leyen. Evreii europeni „trăiesc din nou cu frică”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că „nimic” nu poate justifica antisemitismul şi că nu există loc pentru ura împotriva evreilor în Europa, pledând totodată pentru construirea unei Uniuni Europene liberă de orice formă de rasism şi discriminare, informează EFE, preluată de Agerpres.

Von der Leyen – citată într-un comunicat difuzat de executivul european cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, care este marcată sâmbătă, 27 ianuarie – a apreciat că, după atacurile teroriste comise de gruparea islamistă palestiniană Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie 2023, „comemorarea Holocaustului a căpătat o nouă semnificaţie”.

Conform oficialului european, evreii europeni „trăiesc din nou cu frică”, pentru că sunt „hărţuiţi şi atacaţi” pe străzi, şcoli şi universităţi şi multe sinagogi au suferit acte de vandalism.

„Numărul fără precedent de acte antisemite pe care le-am văzut în toată Europa ne aminteşte de cel mai întunecat moment din istoria noastră. Totuşi, ceea ce este diferit acum este că suntem cu toţii de partea comunităţilor evreieşti”, a afirmat politiciana germană.

Von der Leyen a reamintit, de asemenea, că promovarea vieţii evreieşti ocupă un loc central în strategia comunitară de combatere a antisemitismului şi a pledat pentru găsirea de noi forme de aducere aminte şi aplicarea de noi metode de predare pentru a proteja istoria europeană.

„Trebuie să ne amintim cum a început totul: antisemitismul şi ura au dat naştere Holocaustului. Este de datoria noastră, ca europeni, să construim o UE liberă de antisemitism şi de orice formă de rasism şi discriminare. Dacă Europa îi dezamăgeşte pe evrei, Europa ne va fi greşit tuturor”, a subliniat ea.

La rândul său, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat, potrivit unui comunicat de presă separat, că „ura iraţională faţă de evrei care a dus la ‘Shoah’ nu a dispărut” şi că încă mai sunt „încercări de rescriere a istoriei şi forme de negare, banalizare sau denaturare a faptelor Holocaustului, care includ şi instrumentalizarea acestuia”.

„Evreii şi alte persoane şi comunităţi din lume continuă să sufere intoleranţă, prejudecăţi, violenţă şi discriminare”, a avertizat Borrell şi a adăugat că astăzi, „mai mult ca oricând”, trebuie reafirmată „importanţa păcii, toleranţei şi coexistenţei”.

„Singura modalitate de a preveni atrocităţi viitoare este să ne asigurăm că atrocităţile trecute şi victimele lor nu sunt niciodată uitate”, a spus el.

Anul acesta se împlinesc 79 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau şi sunt comemorate cele şase milioane de femei, bărbaţi şi copii evrei, precum şi toate celelalte victime, inclusiv sute de mii de romi, ucişi în timpul Holocaustului, aminteşte EFE.

În România

România şi-a asumat propriul trecut din perioada Holocaustului, s-a angajat să protejeze puţinii supravieţuitori rămaşi, să combată antisemitismul şi orice manifestări de intoleranţă şi discriminare, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

„Cu prilejul zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, Ministerul Afacerilor Externe omagiază memoria tragicelor evenimente din perioada celui de-al doilea Război Mondial. România şi-a asumat propriul trecut din perioada Holocaustului, s-a angajat să păstreze vie memoria acestui trecut pentru generaţiile viitoare, să protejeze puţinii supravieţuitori rămaşi, să combată antisemitismul şi orice manifestări de intoleranţă şi discriminare. Adoptarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, eforturile direcţionate spre implementarea acesteia şi elaborarea viitoarei Strategii naţionale aferentă perioadei 2024- 2027 reprezintă expresia concretă a acestor eforturi”, precizează MAE într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

MAE atrage atenţia că în mediul online a proliferat discursul instigator la ură, dar şi teoriile conspiraţioniste.

„Situaţiile de criză pe care le traversăm în prezent au creat condiţiile prielnice pentru proliferarea, inclusiv în mediul online, a discursului instigator la ură şi a teoriilor conspiraţioniste. Ziua comemorativă de 27 ianuarie constituie un prilej de reflecţie inclusiv în contextul atrocităţilor produse de atacul Hamas asupra Statului Israel. MAE condamnă cu fermitate terorismul, în toate formele sale de manifestare, atacurile asupra civililor şi luarea de ostatici. Ministerul Afacerilor Externe reiterează hotărârea de a continua să contribuie, prin mecanismele diplomaţiei, la consolidarea instrumentelor legislative şi instituţionale internaţionale menite să promoveze dialogul intercultural, respectul şi toleranţa şi să combată manifestările extremiste, antisemite, xenofobe sau discriminatorii”, adaugă sursa citată.

27 ianuarie 1945 este ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internaţional a victimelor Holocaustului. Potrivit Rezoluţiei 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale cu privire la Holocaust.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.