USL în Maramureş, PDL în Neamţ

Potrivit estimărilor partidelor,de la ora 20.00, la alegerile parţiale parlamentare, USL a câştigat mandatul de deputat din Maramureş, iar PDL pe cel din Neamţ, scriu jurnaliştii de la Jurnalul Naţional.

Conform numărătorii PDL, dată publicităţii de Realitatea TV, Adrian Rădulescu, actual secretar de stat în Ministerul Agriculturii,candidatul PDL, l-a învins pe reprezentantul USL, medicul veterinar Liviu Harbuz (PSD), cu scorul de 55%, acesta din urmă obţinând doar 45%.

Prezenţa la vot de 55, 88% a constituit un motiv de contestare din partea USL, care a acuzat PDL că a adus electoratul la vot cu autocare, PNL numărând nu mai puţin de opt autocare care au plimbat alegătorii prin colegiu să voteze, după ce aceştia au fost plimbaţi cu „celebra telegondolă pedelistă”. Replica PDL-istă a venit imediat, acuzându-l pe Liviu Harbuz, candidatul USL, că a împărţit pepeni  într-o comună din colegiu.

În Colegiul 2 Maramureş, Florin Tătaru, candidatul susţinut de USL, a câştigat în faţa candidatul PDL, Mariana Pop, conform datelor parţiale oferite de USL,cu 42% din voturi, respectiv 41% potrivit estimărilor PDL. Mariana Pop a obţinut votul a 39 % dintre alegători, astfel încât se păstrează raportul de forţe în Parlament.

Jurnaliştii mai consemnează faptul că scrutinul a constituit însă un barometru în vederea anului electoral ce va veni, în condiţiile în care sondajele indică acum un USL aşezat în vârful ierarhiei electorale şi un PDL sub 20%. De altfel şi preşedintele PSD, Victor Ponta, a recunoscut că alegerile de ieri au constituit un test important pentru USL, acuzând în acelaşi timp PDL-ul  că s-a bazat pe mită electorală, şantaj şi fapte ilegale.

http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/usl-in-maramures-pdl-in-neamt-587903.html

Funeriu: Doar cei care au învăţat vor lua bacalaureatul

Aproape 110.000 de elevi susţin, începând de astăzi, cea de-a doua sesiune a bacalaureatului, care se va desfăşura în condiţii la fel de stricte ca şi sesiunea din vară,notează România Liberă.

„Oricine se aşteaptă la o scădere a standardelor comite o eroare capitală”, a avertizat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. „Ar fi o greşeală să scădem standardele şi să se facă un pas înapoi după ce am arătat României că se poate să fii corect şi cinstit. Elevii care nu au reuşit la examenul de bacalaureat din vară pot promova în toamnă dacă vor învăţa, dacă se vor pregăti, dacă vor munci serios”, a spus ministrul.

Pentru a se asigura corectitudinea examenului, toate cele 295 de centre de examinare vor avea camere de supraveghere.

În sesiunea de vară, doar 45% dintre cei 205.000 de elevi care sau prezentat la bacalaureat au promovat examenul.

Primele trei zile sunt dedicate probelor de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională, competenţele digitale urmând a se desfăşura în perioada 25-26 august. Probele scrise la  limba şi literatura română, limba şi literatura maternă, proba obligatorie a profilului şi proba scrisă la alegere a profilului sau specializării se vor desfăşura începând cu data de 29 august.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/funeriu-doar-cei-care-au-invatat-vor-lua-bacalaureatul-234990.html

Gazprom are o nouă  metodă de a ne scumpi gazele

Cotaţiile țițeiului nu vor mai conta în calculul preţului gazelor, spune strategul-şef al Gazprom, Vlada Rusakova. Noua formulă a preţului gazelor va ţine cont de cerere şi ofertă, ceea ce va însemna un preţ mai mare pentru Uniunea Europeană, unde consumul este în creştere, notează Adevărul.

Până în prezent, preţul gazelor era calculat în funcţie de cotaţia ţiţeiului, cu un decalaj de şase-nouă luni. „Factorii fundamentali care determină preţul mărfurilor într-o economie de piaţă sunt cererea şi oferta. Este şi cazul ţiţeiului şi al gazelor. Prin urmare, dacă cererea şi oferta de petrol şi gaze au tendinţe diferite, atunci preţurile ar trebui să se formeze diferit”, a explicat Vlada Rusakova pentru agenţia Interfax.

În condiţiile în care cotaţiile ţiţeiului erau mari Gazprom era mulţumit de actualul sistem de calcul al preţului pentru gaz, dar acum când preţul aurului  negru a scăzut la nivelul de anul trecut, ruşii, care se  aşteaptă ca acest preţ să scadă în continuare, pe fondul unei noi recesiuni mondiale, nu vor să mai depindă de el.

„Ruşilor le convine acum să decupleze cele două preţuri, pentru că oricum va creşte cererea de gaze a Europei. Aceasta în contextul politicilor antinucleare ale statelor europene, în principal ale Germaniei care închide toate reactoarele nucleare. În plus, utilizarea cărbunelui intră în contradicţie cu politica de mediu”, a declarat, pentru „Adevărul”, Ionuţ Purica, analist pe probleme energetice în cadrul Academiei Române.

Ruşii se aşteaptau ,în urmă  cu o lună,  ca dependenţa europenilor de gazele ruseşti să crească de la 23% până la 32% până în 2030.

http://www.adevarul.ro/financiar/Gazprom_are_o_noua_metoda_de_a_ne_scumpi_gazele_0_539946360.html

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.