Va rezista Trump la Casa Albă?

Opoziţia faţă de Trump este atât de mare pentru un preşedinte al Statelor Unite, aflat abia la finele primului an de mandat, încât se pune întrebarea dacă mai poate rezista în funcţie.

Ca intensitate, tabăra anti-Trump respinge cu înverşunare prezenţa sa legitimă la Casa Albă.

De ce atâta înverşunare? Pentru că Trump a cucerit preşedinţia SUA pe o platformă anti-sistem, populistă, insurgentă, anti-globalistă, protecţionistă şi iliberală. Pentru adversarii săi, păcatul este atât de mare, încât nicio concesie trecută, prezentă sau viitoare nu îl poate şterge.

Ca amploare, opoziţia cuprinde segmente largi din electorat, ţinând cont că Trump a câştigat alegerile, dar nu şi cele mai multe voturi. Îngrijorător pentru preşedinte este faptul că opoziţia cuprinde şi majoritatea marilor trusturi media americane, precum şi cea mai mare parte a elitelor puterii din SUA: preşedinţii şi membrii consiliilor de administraţie ai marilor corporaţii, membrii claselor superioare, finanţatorii fundaţiilor, think-tank-urilor şi ONG-urilor care domină dezbaterile publice. În plus, toată această formidabilă coaliţie dispune de legături cu părţi din aparatul de securitate naţională, cu care este capabilă să se coordoneze. Aşadar, ca intensitate şi amploare, opoziţia faţă de Trump este comparabilă cu cea faţă de Richard Nixon, singurul preşedinte american forţat să demisioneze, în 1974 după scandalul Watergate.

Pentru a vedea dacă – şi cum – poate Trump rezista în funcţie, primul pas este să examinăm care sunt căile posibile prin care adversarii săi pot încerca să-l îndepărteze de la Casa Albă. Din întâmplare sau nu, publicarea cărţii Fire and Fury: Inside de Trump White House (Foc şi furie: în interiorul Casei Albe a lui Trump) a lui Michael Wolff, în avanpremiera împlinirii unui an de la instalarea lui Trump, conturează căi de înlăturare a acestuia din funcţia de preşedinte al SUA. De altfel, cartea lui Wolff are şi rolul de „pregătire de artilerie”, în sensul de a influenţa opinia publică în direcţia procedurilor constituţionale din viitor.

În 1975, la un an de la demisia lui Nixon, Paul Simon identifica în hitul său „50 Ways to Leave Your Lover” 50 de căi de a-ţi părăsi iubitul. La început de 2018, întrezărim „3 Ways to Leave Your President”, adică trei căi de a-l înlătura pe preşedintele Trump.

  1. Impeachment (punerea sub acuzare) în dosarul Trump-Rusia.

Din ce se cunoaşte la acest moment, investigaţia în derulare vizează două aspecte distincte: contactarea unei puteri străine, prezentată publicului american ca putere ostilă, pentru a obţine informaţii compromiţătoare faţă de contracandidata sa din 2016, Hillary Clinton, respectiv spălare de bani în favoarea statului rus sau a intereselor de afaceri ruseşti.

Să notăm că impeachment-ul e calea cea mai uzuală de înlăturare din funcţie a unui preşedinte al SUA. În trecut a mai fost încercată de trei ori, o singură dată cu succes. Pe baza precedentelor împotriva lui Richard Nixon şi Bill Clinton, construcţia cazului pentru impeachment nu ar viza faptele de mai sus, care s-au petrecut înainte ca Trump să devină preşedinte, ci faptele sale în calitate de preşedinte. Cel mai probabil, investigatorul special va căuta să arate că preşedintele Trump a obstrucţionat justiţia prin influenţarea martorilor şi/sau că a comis sperjur.

Dincolo de dovezile în sine – dacă acestea vor fi găsite – această cale de atac împotriva lui Trump prezintă două dificultăţi majore. Mai întâi, procedura de impeachment este greoaie, în cazurile Nixon şi Clinton durând doi ani. În al doilea rând, procedura presupune mai întâi punerea sub acuzare prin vot de către Camera Reprezentanţilor şi, mai apoi, un vot pro sau contra demiterii preşedintelui în Senat. Cum ambele camere vor fi controlate  – cel puţin până la începutul anului 2019 – de republicani, partidul lui Trump, apare ca improbabilă o asemenea eventualitate. Spre deosebire de Trump, Nixon şi Clinton au avut de înfruntat un congres ostil, dominat de partidul opus.

  1. 2. Declanşarea procedurii din Amendamentul 25

Mai puţin cunoscut, amendamentul 25 prevede o procedură pentru scoaterea din funcţie a preşedintelui SUA în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia. Procedura se declanşează de către vicepreşedinte şi majoritatea miniştrilor printr-o scrisoare către Congres, prin care se notifică incapacitatea preşedintelui. Drept urmare, vicepreşedintele preia atribuţiile prezidenţiale. Dacă preşedintele contestă starea de incapacitate, este necesar un vot de două treimi în plenul Congresului pentru ca vicepreşedintele să continue exercitarea atribuţiilor prezidenţiale. Dat fiind că starea de incapacitate nu este definită în constituţia SUA, înţelegem astfel mai bine numeroasele trimiteri din media americană, inclusiv cele din cartea lui Michael Wolff, la incapacitatea intelectuală a lui Trump de a se ridica la înălţimea funcţiei de preşedinte. Să mai notăm că această procedură echivalează cu o demitere de facto, fără procedura greoaie a impeachment-ului. Pe de altă parte, declanşarea acestei prodesuri necesită ralierea împotriva preşedintelui atât a propriilor miniştri, cât şi a ambelor partide.

  1. Presiune pentru demisie ca urmare a unor cazuri de hărţuire sexuală

Valul de acuzaţii, din anul 2017, de abuzuri sexuale împotriva unor figuri marcante ale vieţii publice americane – vedete de film şi televiziune, persoane publice cu notorietate ridicată – ar putea permite, mai ales dacă ţinem cont de profilul şi istoricul lui Trump, construcţia unui caz similar împotriva preşedintelui. Cu toate că Trump, prin felul său de a fi, nu ar demisiona niciodată în faţa unor asemenea acuzaţii, indiferent cât de bine dovedite, rezultatul ar fi o creştere a presiunii pe mandatul său, coroborată cu o deteriorare şi mai mare a popularităţii sale.

Poate Trump să reziste ca preşedinte? Vom reveni cu prezentarea strategiilor cu care se poate apăra Donald Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Iulian Stanescu 11 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Un articol tampit si senzationalist. Cica votul popular a fost mai mare in favoarea lui Hilara. Prostii. Votul popular care l-a batut pe Trump a venit din California, un stat socialist, care-si permite luxul datorita Vaii Siliciului, Hollywood-ului, San Joaquin Valley si inca cateva resurse economice formidabile generatoare de bani. In rest, America a votat Trump (altfel nici n-ar fi ajuns presedinte). Anti-trumpistii sunt concentrati in marile metropole, in jurul cercurile socialiste.

    • Corect. Trump trebuie sa intareasca puterea statului, pentru ca entitati private gen Soros sau Clinton submineaza in mod programat puterea statului american. Daca e cineva in America dispus sa conlucreze cu rusii, atunci astia sunt in mod cert democratii de tip Clinton sau Obama, niste viermi infiltrati intr-un partid american traditional. Economia privata e buna in doze de bogatie mai mica, concentrarea puterii si averii globale in mainile catorva indivizi descreierati nu e deloc de bun augur pemntru viitorul planetei. Trebuiesc limitatate drastic averrileindividuale sau familiale, care acum aua juns la nivele dementiale care imping omenirea catre dezastru. Mari bogatasi ai lumii se plictisesc, si programeaza maceluri ca sa se distreze. Pentru ei moartea semenilor a ajuns un sport avand ca teren de desfasurare intreaga planeta. Trebuie de aceea intarita puterea statelor si amputata puterea indivizilor.

  2. Presedintele Trump a intrat in neconcordanta deplina cu „diriguitorii” politicii externe americane. Acestia controleaza in mare parte mijloacele de propaganda si relatiile externe ale USA. Cu toate astea, majoritatea americanilor sustin pe Presedinte fiindca El pune accent pe deplasarea unor cheltuieli de la politica exerna americana spre ridicarea standardului de viata al americanilor. Din acest motiv sugerez mai multa atentie cand facem aprecieri negative despre Presedintele Trump. Riscam sa pierdem simpatia electoratului american care sustine pe actualul Presedinte….. America este principalul partener militar si chiar politic al Romaniei. USA este liderul mondial necontestat si poate influenta multe decizii internationale care au legatura cu Romania si cu romanii. Tactica si strategia in diplomatie sunt doua componente foarte importante ale politicii externe a unei tari. Doamne ajuta Romania si pe romani !

  3. Cind americanii se umilesc ei insusi ca rusii le-au pus presedintele, ce sa mai credem despre acest popor? Simplu! Idiotenia fara margini, incultura politica! Nenorocirea este ca acest trend este insuflat de media! Putem acuza media de incultura politica ? Nu. Atunci nu raman decit ipocrizia si partizanatul politic! Mie mi-a placut Trump inca din febtruarie 2016, cind era un simplu candidat al republicanilor! Ce nu agreez la el este super potenta fata de cateii din micile tari NATO, obligate sa cumpere armament american, fara folos! Noi suntem a doua victima, dupa Polonia! 5 miliarde aruncate de la gura romanilor pe un armament, care mai mult provoaca amenintari, decit le previne!

  4. Cred ca accederea in finala pentru fotoliul de la Casa Alba a madamei Hillary Clinton si a lui mister Donald Tramp destul de purii ca varsta este asa o lucrare cam ciudata, ca fotoliul este ocupat de mister Donald Tramp se pare ca a generat in anumite zone de interese din Lumea Noua oarece deranj care cauata sa il luxeze pe actualul Presedinte SUA ! Sa vedem zice chiorul, sa auzim zice surdul !

  5. Cred ca accederea in finala pentru fotoliul de la Casa Alba a madamei Hillary Clinton si a lui mister Donald Tramp destul de purii ca varsta este asa o lucrare cam ciudata, ca fotoliul este ocupat de mister Donald Tramp se pare ca a generat in anumite zone de interese din Lumea Noua oarece deranj care cauata sa il luxeze pe actualul Presedinte SUA ! Sa vedem zice chiorul, sa auzim zice surdul … !?

  6. citind despre TRUMP NU-TI SPUNE PREA MULT , DACa stii sa citesti printre randuri.
    Trump de un an n-a facut nimi cpentru America. Doar vorbe goale. Cei bogati platesc mai putine taxe,ceilalti la fel ca mai inainte sau unii platind mai mult. Prostia omului obisnuit american e ca judeca dupa cd aude. Nenorocirea vine de la Republicani fara doar si poate. Si vor plati din plin
    Dac Trump e reales a doua zi pensiile sunt anulate. Atunci sa-i vezipe bosorogi ca mor pe capete. Si asa americanii la batranete triesc numai din pensii , peste 70%. Roosevelt nu mai exista si voreii bogati sunt cei ce-l sustin pe Trump. Restul ramane sa asteptam „surpriza”

  7. Este deja dovedit faptul ca Trump a castigat si votul popular, pe hitllery votand-o vreo 3 milioane de imigranti semi-legali, care nu aveau dreptul sa voteze. Au renumarat voturile si le-au anulat pe cele ilegale – normal!! – si au constatat ca democratii si hitllery au mintit ca au castigat votul popular.

  8. Este exact ca la noi. De fapt invers : la noi se reflecta ce este la ei ! Tot Soros cu Hillary cu o.n.g.-uri si evreimea mondialista(statul paralel mondial) !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.