Vai de masca noastră de protecție

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat 504 operatori economici, la nivelul întregii țări, care comercializau măști de protecție, constatând abateri la 275 dintre aceştia și oprind de la comercializare, temporar sau definitiv, peste 31 de milioane de măști.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) supraveghează piața de materiale de protecție încă de la începutul stării de urgență și de alertă cauzate de pandemia cu Covid-19, precizează un comunicat.

Au fost verificate măști în valoare de 3,65 milioane de lei, constatându-se abateri la echipamente individuale de protecție (EIP), în valoare de 2,1 miioane de lei, (aproximativ 58%). Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii ANPC au dispus aplicarea de 382 sancţiuni din care 114 avertismente şi 268 amenzi contravenţionale, în valoare de 1,75 milioane de lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. La acestea s-au adăugat măsuri complementare, constând în oprirea temporară de la comercializare a peste 31 milioane de măști și oprirea definitivă de la comercializare a mai mult de 90.000 de măști.

În cursul acţiunilor de control s-au constatat o serie de abateri printre care lipsa totală sau parțială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului, lipsa înscrierii instrucțiunilor de utilizare, lipsa menționării compoziției materialului utilizat, lipsa traducerii în limba română a informațiilor si instrucțiunilor pe etichetele de produs, lipsa indicării elementelor de identificare și caracterizare, referitoare la denumirea producătorului/importatorului/distribuitorului și adresa sediului în România, lipsa marcajului CE, lipsa declarației de conformitate, lipsa indicațiilor privind condiţiile speciale de depozitare şi/sau manipulare si/sau nerespectarea acestora, lipsa informaţiilor privind modul de intreţinere a EIP, lipsa lotului sau a numărului de serie ori a altui element care să permită identificarea măștii- EIP, lipsa înscrierii mărimii măștii – EIP, comercializarea de produse nesigure (în interiorul cutiei, măștile nu erau ambalate).

ANPC a mai constatat că există elemente care pot induce în eroare consumatorul cu privire la legalitatea produsului: în declarația de conformitate era înscris că produsul mască era dispozitiv medical, iar raportul de testare era emis pentru un EIP care se supune altui cadru legal; aplicarea marcajului CE de către organisme neacreditate; aplicarea marcajului CE la produsele „măşti igienice lavabile„ şi „măsti igienice lavabile pentru copii” la care se afirma prin etichetare că „nu fac parte din grupa echipamentelor individuale de protecţie şi nici din grupa dispozitivelor medicale” pe declarația de conformitate fiind indicată Legea nr.245/2004; neconcordanță între denumirea produsului și informațiile de pe ambalaj și cele din declaraţia de conformitate emisă de producător; instrucțiuni de utilizare diferite de cele înscrise în fișa tehnică, produsul fiind prezentat drept un dispozitiv medical de tipul II, deși documentația menționează tipul I. Produsul avea marcajul CE fără ca producătorul să poată prezenta un document eliberat de către un organism de evaluare a conformității; practici comerciale incorecte; lipsa afișării sau afișare neconformă a prețurilor.

În cadrul acțiunilor de control s-au avut în vedere și notificarile RAPEX ale statelor membre cu privire la măști. În acest context, au fost găsite la comercializare produse notificate prin sistemul RAPEX, acestea fiind oprite definitiv de la comercializare.

Din cauza numărului mare de măști existente pe piață, verificările în acest domeniu continuă, la nivelul întregii țări, până la încheierea stării de alertă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Aha, deci oamenii aproape au înnebunit și se încaieră pe stradă pe chestiunea ardentă a măștii, sunt peste 8000 de cazuri pe zi în pofida isteriei aceleiași măști și ce să vezi, zeci de milioane sunt neconforme.
    Deci, cum era aia… masca ne apără? Serios? Cu peste 8000 pe zi? Hai, zău.

  2. Daca asta-i masca sa te protejeze de covid, eu îmi dau foc în fața comandantului acțiunii/ suprem! Huuo hoților sa va ștergeți cu hârtia asta la cur nu la nas, criminalilor!

  3. In sfarsit cineva are mai mult de un neuron si nu scrie masca apara de covid pe el! Oricum e la mintea cocosului ca masca e inutila, dar e strigator la cer ca chiar si asa sunt masti facute aiurea fara vreun standard! Si lumea a turnat la politie degeaba, politia a amendat degeaba si cine a fost batut sau luat cu duba deasemeni degeaba! E un dicton : dezbina si stapaneste! Asta e guvernul care dezbina ca sa stapaneasca!

  4. Oauuuu! Astea sunt contractele aparate de hArafat despre care spynea „sa ny se agate nimeni de acesti investitori care inca nu au actele/contractele in forma legala”?! Vacarii naibii, dar cine poate garanta ca aceste teste care se folosesc sunt conform standardelor internationale si legale?, atata timp cat stiu tari care nu obliga cetateanul sa faca testari, preferand sa plaseze si controleze cetateanul 10-14 zile la domiciliu? Bai tampitilor, chiar ne credeti prosti si habarnisti?! Asta e, daca mai plecam din tara si ne informam, v-o luati rau pe cocoasa cu propriile voastre minciuni!

  5. Da si ce?!Mastile sint neconforme si nici de sters la tuhaz nu sint bune!Si ce?Toti factorii doar constata pe,comandantulactiunii(auzi D-le ce functie?!)il doare in palestina ,iar dulapul mergator/vorbitor e calare pe naveta pe Valea Oltului grabit sa ajunga la biserica lui straina de neamul nostru.Pai nu e bine asa nea Caisa daca votezi cu capul in traista!

  6. Masca nu protejeaza la infectarea coordonata (prin nori noaptea), doar la infectatea directa ( nu cred ca sunt nici 5 procente).
    Si avioanele zburau deasupra romaniei, ei erau pertasi la crima, penelepre executanta, dar asa era indicatia demonocratica !

  7. A nu știu al câtelea comunicat imbecil și nefolositor dat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) citesc în Cotidianul. Domnilor de la ANPC ne tot enumerați liste de neconformități . Cui folosesc? Spuneți concis și clar și nouă celor ce purtăm mască cumpărată din supermarketuri cu pretenții: Care mască este bună? La ce să fim atenții, ce trebuie să scrie pe cutia, punga, sau plicul măștii ca să fie folositoare într-o cât de câtă protecție anti covid 19. Ce trebuie să urmărim în textul de pe punga măștii nefolositoare??? Pe cei pe care i-ați identificat că comercializează măști neconforme i-ați deferit Procuraturii pentru “infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”?

  8. Totusi, cum au trecut de vama? Ca sunt importate din China. Cîțule? Vama e la tine in tarla. Explica.

  9. dar mastile Fashion Facute de Luci Muci si CICI ? alea sunt conforme ?

  10. Ma apuca rasul. Acu cateva luni cand nu aveai unde cumpara masti priveam la televizor la stiri cum poti confectiona o masca din panza sau din prosoape de hartie ( de bucatarie ) . Alea erau conforme. Acum cand e tara plina de masti pe care le cumperi cu 1 leu, apare anpc sa ne spuna ca nu sunt conforme. Ca nu apare imprimat CE, sau adresa importatorului si alte rahaturi. De fapt e rost de amenzi. Sunt amendate micile magazine, chioscuri. Marile lanturi pharma unde e 5 lei masca sunt ok. Deci la treaba politruci! Iesiti din birouri cu teancul de amenzi. Cautati nod in papura asa cum faceti de 30 de ani. Amendati doar firmele mici, romanesti. Mastile oricum sunt toate la fel . Nu e nici o diferenta. Ne protejeaza doar de respiratia urat mirositoare :):):) , de virus mai putin. Cei 10000 de infectati zilnic oare chiar nu poarta masca de se imbolnavesc ? Ca nici pe strada nu mai poti fara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.