„Valea Jiului” a intrat în insolvență

Tribunalul Hunedoara a admis cererea mai multor creditori de declarare a stării de insolvență în cazul Complexului Energetic Hunedoara, compania care produce huilă la minele din Valea Jiului și deține termocentralele de la Paroșeni și Mintia Deva. Decizia vine la după ce aceeași instanță respinsese, la începutul acestei luni, cererea CEH de intrare în insolvență, scrie Gazeta de Dimineață. Administrator judiciar a fost stabilit Expert Insolvență.

Pierderile CEH au ajuns la 272.673.718 lei, capitalul este negativ, minus de 4.004.446.147 lei. Cele mai mari cheltuieli ale Complexului Energetic Hunedoara sunt cu personalul. În dreptul acestui capitol pentru perioada menționată s-a cheltuit suma de 138.811.311 lei. Veniturile financiare ale CEH pentru perioada de raportare au fost de 1.633.749 lei, în timp ce cheltuielile financiare au fost de 13.578.126 lei. Față de aceeași perioadă de raportare din anul trecut, pierderile societății s-au dublat. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2018 pierderile CEH erau de 164.566.544 lei, în primele șase luni ale acestui an, pierderile au ajuns la 272.673.718 lei.

Anul trecut, Comisia Europeană a constatat că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” (CEH), deținută de Ministerul Energiei, a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice. În prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente. Această măsură a adâncit si mai tare situația CEH, companie care merge de ani buni pe pierdere. „Un guvern poate sprijini o societate care are dificultăţi din punct de vedere financiar dacă societatea are un plan de restructurare solid, contribuie la costurile restructurării sale şi dacă denaturarea concurenţei este limitată. În cazul CE Hunedoara, aceste condiţii nu au fost îndeplinite – am constatat că împrumuturile din surse publice acordate de România societăţii CE Hunedoara au conferit acesteia un avantaj economic necuvenit. Aceasta înseamnă că ajutorul de stat a fost ilegal. Acum, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal acordat societăţii”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

CE Hunedoara datora anul trecut 547 de milioane de euro diferitelor organisme de stat din România, inclusiv banii primiţi prin cele cinci împrumuturi care au făcut obiectul investigaţiei privind ajutoarele de stat. Întreprinderea, care are aproximativ 6 500 de angajaţi, mineri și energeticieni, a înregistrat pierderi din 2013 şi a intrat temporar în procedura oficială de insolvenţă în temeiul legislaţiei române, procedură suspendată în ianuarie 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Este vai de mama noastra ! Am distrus-o si pe asta ! Cineva a facut asta in mod voluntar , constient ! Cum or merge lucrurile astea la altii si la noi nu! Desigur, sunt o mie de pretexte pentru faliment , dar care ste adevaratul motiv ? Eu cred , ca se doreste , cu orisice pret , distrugerea totala a unui sector strategic , vital , al economiei romanesti : ENERGETICA . Lucrurile merg , clar , in directia asta si problema este pe cale de rezolvare ! Deja, din exportator , candva , de ednergie electrica , am ajuns importator ! Desigur , niciun vinovat ! Cestia aia mincinoasa, cu „suntem un stat suveran si independent ” , mai este valabila ? Da, doar pentru prosti ! Romania, este o colonie , clasica , in mijlocul Europei , adica un stat , fara independenta politica si economica ! Degeaba , ne scapam pe noi si ne dam mari ! Se taie padurea romaneasca , iar cozile de topor se fac din lemnul acestei paduri ! Eh! Cui ii pasa ? Nimanui ! Asa ca doamnelor si domnilor ….dans !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.