Vânzări-record în 2013

Făcând un bilanţ al celor mai reuşite licitaţii de Artă Modernă, Contemporană şi Argintărie, dar şi al celor ale Vechilor Maeştri, celebra Casă de licitaţii “Dorotheum” din Viena s-a declarat foarte mulţumită de rezultatele primei jumătăţi a acestui an.

În primul rând se detaşează un preţ-record mondial pentru o operă dramatică, semnată de pictorul austriac al perioadei istoriciste din secolul al XIX-lea, Hans Makart, intitulată “Moartea Cleopatrei”, adjudecată la 757.300 de euro, de către un colecţionar american. Opera, realizată în 1875, fusese estimată între 70.000 şi 90.000 de euro. Hans Makart (1840 – 1884) a fost unul dintre pictorii cei mai importanţi şi influenţi de la sfârşitul secolului al XIX-lea, dând numele lui unei întregi perioade din istoria artei vieneze, “Perioada Makart”.

La capitolul Vechii Maeştri, a fost propusă o lucrare recent descoperită, realizată în manieră foarte realistă de pictorul spaniol din secolul al XVII-lea Jose Ribera, “Batjocorirea lui Christ”, vândută cu 711.300 de euro.

Jose Ribera, Batjocorirea lui Christ

La distanţă apreciabilă este amintit “Portret de femeie, alegorie a Abundenţei”, de Giuseppe Maria Crespi, reprezentând o elegantă doamnă ţinând în mână un trandafir, simbol al frumuseţii, al cărei preţ a ajuns la 366.300 de euro, urmat de “Peisaj de ţară cu copaci” de Jan Brueghel II, achiziţionat cu 317.500 de euro, şi “Fecioara cu Pruncul, cu Sfântul Ion şi putti”, de Cornelis van Cleve, care a stabilit un nou record mondial pentru artist, cu 244.300 de euro. Nu pot fi omise, la aceeaşi secţiune, “Interpretarea viselor lui Iosif”, datorat maestrului italian Alessandro Magnasco (253.300 de euro), ca şi “Tânără în roşu” de Pietro Antonio Rotari, pictorul de curte al Ţarinei Elisabeta I (201.600 de euro).

Giuseppe Maria Crespi, Portretul unei doamne, alegorie a Abundenţei

Rezultate similare s-au înregistrat şi la arta contemporană, unde pe primul loc s-a situat “Toaleta”, lucrare a pictorului conceptualist ruso-american Ilya Kabakov, pictură datată 2001, cu 366.300 de euro, depăşind “Suprafaţa neagră” de Enrico Castellani, reprezentant al avangardei italiene din anii ‘60, vândută cu preţul estimat, 280.900 de euro.

Sculptura „Etymology (Q 10)” de Frank Stella, din seria “Moby Dick”, şi-a găsit un nou proprietar la suma de 244.300 de euro.

Jan Brueghel II, Peisaj cu copaci

Un preţ excelent, 215.380 de euro, a obţinut o acuarelă din prima perioadă de creaţie a lui Hundertwasser, iar „Mouse III“, de Gottfried Helnwein, a contribuit la celebrarea a 65 de ani ai artistului, fiind vândut cu 110.100 de euro, un alt preţ-record mondial de artist.

Nici arta modernă n-a oferit Casei “Dorotheum” satisfacţii mai mici. “Compoziţie pe fond galben” de Fernand Léger şi un “Peisaj” de Giorgio Morandi au atins sumele de 366.300, respectiv 389.300 de euro.

Fernand Leger, Compoziţie pe fond galben

Din arta austriacă s-au detaşat picturi de Alfons Walde, „Aurach“ adjudecată la 341.900 de euro, iar „Alpine Summer“ la 293.100 de euro. Dar şi “Fereastra”, creaţie a importantului reprezentant al Şcolii “Realismului Fantastic” vienez, Wolfgang Hutter, adjudecată la un alt preţ-record mondial pentru artist, 238.200 de euro.

În cadrul unei licitaţii cu opere “Art Nouveau”, colecţionarii au fost atraşi de un set de toaletă de Josef Hoffman, achiziţionat cu 172.860 de euro, urmat de argintăria rusească. Un “Samovar” al ţarului Alexandru I, provenind din Sankt Petersburg, cântărind 5,3 kilograme, s-a vândut peste aşteptări cu 122.300 de euro.

Gottfried Helnwein, Mouse III

Un inel solitar cu diamant galben, de 29,95 carate, a atins excelentul preţ de 596.300 de euro într-o şedinţă dedicată bijuteriilor.

De un interes special în presă s-a bucurat vânzarea unei şuviţe de păr a Împăratului Franz Joseph I al Austriei, în licitaţia intitulată “Memorabilia auction”, cu 13.720 de euro.

Giorgio Morandi, Peisaj

“Dorotheum”, fondată în 1707, este cea mai veche sală de licitaţii din lume şi încă cea mai importantă din Europa Centrală. Cu sucursale în diferite oraşe austriece, dar şi în alte ţări europene, “Dorotheum” rămâne una dintre casele de licitaţie solide, ale cărei expoziţii înaintea fiecărei vânzări publice sunt vizitate nu numai de colecţionari, dar şi de un public larg, datorită calităţii pieselor expuse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.