Vară fertilă în grădina Institutului Cultural Român – ateliere pentru toate vârstele

„De la Edith Piaf la Maria Tănase” – concert Jezebel în grădina ICR

Luni, 10 august 2015, la ora 20.00, în grădina Institutului Cultural Român, Jezebel (Izabela Barbu), acompaniată de Alexandru Burca (pian) şi Dan Încrosnatu (baterie), deschide seria Concertelor ICR din această vară cu recitalul De la Edith Piaf la Maria Tănase.

Izabela Barbu (n. 1968, Tulcea) a absolvit Facultatea de Management Financiar-Bancar, dar a renunţat la o carieră în sistemul bancar pentru una muzicală. A studiat pianul începând din clasa a doua până la finele ciclului gimnazial şi a luat lecţii de canto, formare care i-a permis ca la vârsta de 40 de ani să se dedice muzicii. Interpretează melodii din genuri diferite, de la muzică românească din perioada interbelică, melodii ale Mariei Tănase la şansonete, ritmuri spaniole şi sud-americane, fadouri, jazz, muzică clasică. În decembrie 2013, Jezebel şi-a împlinit un vis: acela de cânta pe scena Operei Române, în spectacolul omagial Maria Tănase.

Pianistul Alexandru Burca a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi este angajat al Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian. Percuţionistul Dan Încrosnatu a colaborat cu nume cunoscute din România, printre care Direcţia 5, Alexandra Uşurelu ş.a.

Ateliere pentru copii şi adulţi

Institutul Cultural Român, locul unei veri interesante

În această vară, la Institutul Cultural Român se dezvoltă cunoştinţe şi se cultivă pasiuni: de pe 10 august, artişti, jurnalişti şi scriitori vin în sala şi în grădina ICR să-şi împărtăşească experienţele, pe înţelesul celor mici, dar şi pe gustul celor mari. Vor fi studiate istoria artei, cu artistul plastic Raluca Ilaria Demetrescu, pictura şi desenul, cu artistul plastic şi curatorul Roxana Ambrozie, arta decorativă, cu Iuliana Popescu; scrisul jurnalistic şi cel beletristic, cu Cristian Răuţu (TVR) şi Dragoş Ghiţulete (ICR), canto-ul, cu artista Izabela Barbu şi fotografia, cu Mihail Cratofil (ICR).

Organizate în serii de câte două săptămâni, atelierele pentru copii se desfăşoară în perioada 10 august – 10 septembrie, iar cele pentru adulţi, în perioada 10 august – 30 septembrie. Atelierul de fotografie va începe de pe 17 august.

Participarea la prima serie de cursuri este gratuită, cu specificarea atelierului vizat şi, în cazul minorilor, a vârstei cursantului.

Se vor acorda certificate de absolvire.

Raluca Ilaria Demetrescu, artist plastic: „Propun un exerciţiu pentru învăţarea, în paşi simpli şi clari, a unor noţiuni de istoria artei. Vom privi împreună albume de artă, cărţi de istoria artei, prezentată în ordine cronologică, începând cu primele forme de artă cunoscute – desenele rupestre din peşteri, continuând cu Mesopotamia, arta egipteană, greacă, romană, coptă, primele secole ale creştinismului…, plus arte din zone ale lumii care nu intră neapărat în cronologia artei occidentale – şi vom vorbi pe scurt despre asta. Vom încerca să găsim, împreună, asemănări şi conexiuni cu arta modernă şi contemporană. Partea practică va consta în realizarea de către cursanţi a unui obiect artistic în legătură cu cele privite şi discutate. Vom folosi tot felul de tehnici ludice, tradiţionale sau inovatoare care să stârnească bucurie şi curiozitate. Nu îmi propun să învăţ pe nimeni să deseneze, picteze sau să realizeze o operă de artă finită, serioasă. Mă interesează ca acei cursanţi care vor fi interesaţi să plece de la curs cu mai multe întrebări decât răspunsuri, să înţeleagă un pic ce înseamnă o creaţie artistică contemporană şi să aibă noţiuni de istoria artei.“

Cum poţi să îţi dezvolţi imaginaţia şi creativitatea? La cursul de pictură şi desen ţinut de Roxana Ambrozie, participanţii vor putea să dea frâu liber exprimării artistice şi să înveţe diverse tehnici: de la dactilopictură, unde se va picta direct cu mâna, până la tehnica suprapunerii de culoare, tehnica firului de aţă, cea a ştampilei de cartof, a buretelului şi a gumei de şters, a petei de cerneală, a amprentei degetului, a desenului cu lumânarea, cu creta sau cu acuarela.

Iuliana Popescu va prezenta arta decorării simţită şi trăită de un autodidact, care între două traduceri pictează: „Între joc, inspiraţie, entuziasm şi stări de moment, mâna şi gândul au un moment de prietenie strânsă. Sunt în armonie şi mă lasă şi pe mine să particip la jocul lor, uneori ca un spectator uimit…”. Cursanţii vor învăţa să picteze pe sticlă, pe lemn şi să readucă la viaţă obiecte uitate sau, la prima vedere, nefolositoare.

Izabela Barbu, pe numele de scenă Jezebel: „Cum a ajuns artist un om care până la 40 de ani a lucrat in sistemul bancar? Prin dăruire şi urmându-şi inima. De ce canto? Veţi învăţa să transmiteţi sentimente, emoţii, să «povestiţi» prin cântecele voastre, aidoma unui actor şi să ajungeţi la inimile auditoriului. Veţi învăţa să transfiguraţi tracul de scenă în emoţie artistică, în act creator”.

Unul dintre cei mai experimentaţi jurnalişti români, Cristian Răuţu, dezvăluie: „Şi adulţii, şi copiii vor învăţa tehnici de scriere şi secretele celor care trăiesc din scris. Marele secret al scrierii este… că nu este niciun secret. Toţi ştim să scriem, dar fiecare are motivaţiile lui pentru a începe să aştearnă pe hârtie ceea ce simte şi gândeşte. Tehnicile ţin de natura fiecăruia”. Cursurile vor începe cu vizionarea unui documentar de 15-20 de minute, realizat de Cristian Răuţu.

Dragoş Ghiţulete, jurnalist şi autor al romanelor Gluma rusească (Cartea Românească, 2010) şi Partea dreaptă a capului (Polirom, 2014): „Ca să te apuci de scris ai nevoie de… oase tari şi răbdare. Nu e uşor să stai ore şi ore în faţa calculatorului. Mai ales când pagina rămâne albă. Mai cred şi că trebuie să citeşti foarte mult. Restul vine pe măsură ce trece timpul“.

Despre imagine se spune că ar valora „cât o mie de cuvinte“. Dincolo de această aritmetică retorică, explozia comunicării este acompaniată, în lumea de astăzi, de omniprezenţa vizualului. Fotografia de presă, fotografia ca artă, fotografia ca document sunt zone care se intersectează, fără se suprapună. Despre teoria şi practica unui domeniu care împlineşte în curând două secole, le va vorbi cursanţilor Mihail Cratofil, ale cărui fotografii ilustrează, de mai bine de un deceniu, evenimentele ICR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.