Vârful contaminării noastre

Încă nu ştim dacă vom avea, spre vârful contaminării, sute de decese pe zi ca în Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, SUA. Atunci va fi scrâşnirea dinţilor. Am copiat Germania la introducerea restricţiilor, dar şi acolo, la nemţi, încă există riscul unei agravări a situaţiei spre vârf.
După trecerea graficelor dincolo de vârf, îndrăzneala disidentului Noam Chomsky ar putea să se generalizeze: oare n-ar fi fost mai eficientă închiderea tuturor activităţilor non-vitale (non-strategice) deodată cu autoizolarea şi cu izolarea impusă?
Critica ordinii neoliberale locale şi globale nu are a începe înainte de formatarea vârfurilor crizei. E clar de ce. Dar când are să înceapă, nu are cum să ocolească regândirea ideii de marfă, azi generalizată în mod fundamentalist. Aici, la noi, tocmai încercau liberalii noştri să treacă o parte din banii pentru sănătatea publică în beneficiul clinicilor private când a venit SARS-CoV 2.

Experţii UE în stările de urgenţă ale sănătăţii publice au avut rezultatele unei simulări de pandemie şi un plan de măsuri de precauţie. Nicăieri politrucii nu le-au în luat în serios, spune Raed Arafat, care a fost parte a elaborării acestui plan. Nu a vorbit o vreme despre această simulare UE ca să nu dea apă la moara ipotezelor conspiraţioniste, dar a început deja să spună ce obtuzitate a întâlnit la politruci cu privire la formarea unor stocuri cu echipamentele necesare. Liberalii noştri i-au pus gând rău lui Arafat. Încercau să-i facă dosar penal ca să scape de argumentele sale în contra privatizării banilor din sănătatea publică.
Cârpeala cu această privatizare ce urmărea? Să ridice calitatea intervenţiilor medicale fără să crească finanţarea sănătăţii publice. Care, zice neoliberalismul, are a fi mai bună când va fi măritată cu profitul.

În ultimele decenii, comerţul cu produse culturale fusese măritat cu profitul şi aşa au început să apară mărfuri culturale de folosinţă strict sezonieră şi o stare a discernământului public care numai cult nu mai putea fi considerat. Corelat acest fapt cu prăbuşirea calităţii învăţământului, avem, iată, imaginea unei infecţii grave a spiritului critic în societăţile contemporane. Politicienii de azi? Produse ale acestei epidemii a subculturalizării.

Pasul următor? Şi sufletul este o marfă. Ar fi apărut, desigur, muzee ale idealismelor din trecut. Iar în prezent ar fi proliferat sufletele cele mai vandabile. Cele mai puţin vandabile (fără rating) ar fi putut fi trecute în categoria handicapurilor şi ar fi primit ajutoare de stat.
Virusul neoliberal? Da. Un intelectualism fundamentalist care a infectat sănătatea publică a minţilor. Poate că şocul SARS-CoV 2 ne va conduce la conştientizarea cancerului care a metastazat ideea neoliberală de marfă.

Alte exemple de extindere nelegitimă a ideii de marfă: munca, pământul, banii. Doar în privinţa banilor, avem o contribuţie de inspiraţie neoliberală. În 1998, SUA au permis băncilor comerciale să funcţioneze ca bănci de investiţii. Banul depus de mine la o bancă de tip comercial ajunge, acum, unde vrea banca să investească spre a face banii săi din banul meu. Toate băncile joacă acum în jocul riscului. Apar bănci care garantează contra riscurilor, apoi apar bănci care le supergarantează pe cele care garantează. Şi aşa mai departe. Când pică un greu din sistem, pică tot lanţul. Atunci, guvernele iau de la contribuabilul de mâine şi recapitalizează sistemul bancar. Neoliberali la profit, dar socialişti la pagubă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Unii „spetialisti” ne spun ca, virusul s-ar numi SARS-Cov2 altii COVID-19 de nu mai stim ce sa credem si pe ce lume traim. Alti specialisti ne spun ca virusul se transmite de la om la pisici si nu invers. OMS-ul ne-a spus ca mastile sunt bune numai pentru cei bolnavi ca sa nu transmita virusul la cei sanatosi dar nu ne spune ca sunt foarte multi pozitivi fara simptome si care se cred sanatosi dar transmit la altii virusul. Corea de Sud a luat masura ca toti sa poare masti si uite asa au pus frana virusului. La noi ni s-a spus sa stam in casa fiidca statul nu are masti de nicio culoare. In loc de nimic si o masca de hartie sau de bumbac e mai buna decat nimic. E ceva putred cu acest virus mutand din 2003. Oricum si acest virus este bun la ceva. Poate se vor termina cu vanturarea fortei de munca dinspre tarile sarace catre cele bogate si se mai termina cu producerea marfurilor in China pe bani putini. Puneti mana pe lopeti si sapati fratilor si munciti terenurile vandute la occidentali/arabi cand acum 80 de ani romanul facea crima de om pentru o brazda de pamant. Atunci se spunea”noi vrem pamant”, acum se striga „noi vrem sa ne plimbam”! Succesuri cu „drepturile” omului. Drepturile sunt pentru stapani, nu pentru sclavi! Asa a fost in istorie si asa va fi intotdeauna! Succesuri liberali la ordonata nr.8!

  2. Din cauza ca romanu’ se crede intotdeauna mai cu motz decat toti de pe lumea aceasta, bineinteles ca prea putini se asteapta sa avem si noi o mortalitate asemanatoare cu a celorlalte tari din Vestul Europei.
    Cum poti crede asa ceva intr-o tzara in care nu gasesti nici acum,la preturi nu de specula, spirt, masti si inalbitor cu clor ca sa-ti faci dezinfectant, nu stiu.
    Cum poti sa crezi asa ceva intr-o tara in care nici medicii nu au materialele de protectie necesare in spitale si dotarile normale unei asemenea situatii, iarasi nu stiu.
    Probabil ca stiu d-nii Wuhannis, Mandolina si Guvernul Meu……[Leo]

  3. Păi, gândește-te la Țăndărei,. Și gândește-te că astfel de localități sunt multe,. Gândește-te că au intrat in țară cam 1,5 milioane din zonele roșii,. majoritatea au mințit,. Nu satu in casă,. Mișună,. Ce crezi câți infestați ai și câți vor doborâ ușile spitalelor in câteva săptămâni ?? Platoul cva fi cu mii de morți zilnic,. inainte să scadă,..

    • Un milion cinci sute????? Mai tunde zerori, nu realizezi ca la un asemenea asalt Sasu’ tau ar fi fost acum legenda. El si ruda Orban si-au prins urechile cu cateva zeci de mii de veniti la liber, la un milion jumate era apocalipsa.

  4. Transformarea tuturor bunurilor in marfuri, si a tuturor sectoarelor de activitate in activitati aducatoare de profit ca prioritate fundamentala, incluzand sanatatea, invatamantul, cercetarea, cultura si apararea sunt idealul capitalismului contemporan in faza lui neoliberala — un elogiu al nebuniei. Totul fiind guvernat de „piata” aka dupa principiile economiei de piata si ale unei culturi corporatist globaliste in care statul redus, minimalist, mana in mana, dar intr-o relatie de supunere fata cu diversele mari corporatii transnationale, nu are alt rol decat de aparare si promovare a intereselor acestor corporatii de care depinde insasi existenta sa. Asa s-a ajuns la o scara de valori si prioritati total rasturnata in care darwinismul social este inoculat de la cea mai frageda varsta, in vreme ce idealurile liberale si umaniste ale inceputurilor sunt acum de ocara sau doar invocate propagandistic pt efect de scena la public.
    Si deodata, ca furul, vine o criza majora, vine pandemia si sistemul isi arata toata hidosenia, cum ca vremea statului bunastarii a trecut demult, a fost confiscat pe nesimtite precum proverbialele oua de aur de sub closca…

  5. Nu exista varf…va fi o culme de o luna doua de valori maxime ale deceselor. Decesele sunt si functie de izolarea totala sau partiala si de NUMARUL DE LOCUITORI AI UNEI TARI.Eu prevad maxin 200..300.decese pe zi…pana se va lua decizia OPRIRE TOTALA A ACTIVITATILOR SI FARA TRANSPI
    ORT SI CUMPARATURI TIMP DE 3 SAPTAMANI.

  6. Nu exista varf…va fi o culme de o luna doua de valori maxime ale deceselor. Decesele sunt si functie de izolarea totala sau partiala si de NUMARUL DE LOCUITORI AI UNEI TARI.Eu prevad maxin 200..300.decese pe zi…pana se va lua decizia OPRIRE TOTALA A ACTIVITATILOR SI FARA TRANSPI
    ORT SI CUMPARATURI TIMP DE 3 SAPTAMANI.

  7. Suntem sinucigasi (si nu ca daci care mureau pentru cauze si fapte eroice) ci ca toti milogi inconstienti – care pentru cauze si interese de moment (furandu-ne caciula) am ajuns sa credem ca putem minti si moarte, punandu-ne in periocol nu numai viata proprie ci (mai grav) a celor mai intimi dintre intimi. In loc sa evoluam ca si constiinta si educatie ne intoarcem la gainari specifice corturarilor nomazi (fara legaturi cu vreun loc ori societate). Ne meritam ce ni se intampla, e adevarat ca si neoliberalismul a pedalat la greu pe dezbinarea si tampirea natiei (poate va amintiti de JO care a tot instigat pe unii impotriva altora si in loc de solutii pentru toti a arata granitele libere pentru cei care nu-si gaseau destinul pe aici).

  8. acum vreo 7 ani intr-o discutie cu o profesoara de liceu , care tocmai se pensionase, incercam sa-i explic ca profitul nu e totul , . se uita la mine ca la felul 14 (ca la un idiot ) . ce o fi gandind acum onorabila doamna cand vede ca batranii (din tarile civilizate)sunt scosi de la aparate , lasati sa moara , nefiind profitabili ?

  9. Am copiat de la Germania şi sistemul de asigurări de sănătate dar timp de peste două decenii l-am ţinut subfinanţat – inclusiv prin subsalarizare cu exodul care a decurs de aici – în numele aceleaşi politici lacome neoliberal reacţionare şi intens populiste. Şi acum ne mirăm că acolo funcţionează iar la noi sistemul de sănătate nu este pregătit pentru pandemie?
    PS Iar acum îl loc să plătim bine forţa de muncă din agricultură o lăsăm să plece??? Mi se pare mie dar în lăcomia neoliberală vieţile nu au aceeaşi valoare. Ce mizerie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.