Varianta luată în calcul pentru pragul la abuzul în serviciu

Fostul ministru al Justiției Florin Iordache a declarat joi că pragul pentru infracțiunea de abuz în serviciu, care urmează să fie introdus, se poate mări la 400.000 de lei.

„Se poate menţine pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuţii în acel moment (la momentul ordonanței 13 – nr.) cu specialiştii, acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal şi am zis 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Aşteptăm şi noi proiectul care este la Ministerul Justiţiei şi în funcţie de ce prag sau ce consultări vor face şi dumnealor…, dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a spus Iordache, la Parlament.

Întrebat cum vede stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu astfel încât să nu mai existe suspiciuni că sunt favorizate anumite persoane, precum Liviu Dragnea, fostul ministru a spus că pragul trebuie să fie suficient de mare pentru a nu se mai face dosare penale „degeaba”.

”Pragul ăsta nu se stabileşte pentru o persoană anume, dar tocmai Curtea, dacă vă uitaţi în considerente, că acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba, pentru că aici discutăm dacă există o faptă penală sau nu există faptă penală şi prin mărimea acestui prag stabilim foarte clar dacă există un dosar penal sau nu există dosar penal. Partea civilă cu recuperarea prejudiciului oricum se face. Şi atunci chestiunile sunt foarte clare la nivelul administraţiilor locale (…) Curtea Constituţională a stabilit. Şi atunci mărimea acestui prag, din punctul meu de vedere, trebuie să fie minim 200.000”, a mai spus Florin Iordache.

În celebra ordonanță 13 fusese introdus un prag pentru abuzul în serviciu de 200.000 de lei.

Astfel, articolul 297 din Codul penal – schimbat prin acea ordonanță – prevedea că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei: „1 – fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.