Pensiile speciale, tăiate şi nu prea

Comisiile de specialitate din Senat (juridică, pentru muncă şi pentru apărare) au dat, marţi, raport comun favorabil cu amendamente admise şi respinse proiectului de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Majoritatea voturilor exprimate au fost „pentru”, înregistrându-se şi nouă voturi împotrivă şi abţineri.

Senatorii AUR s-au abţinut de la vot.

Senatorii au eliminat amendamentul care permitea şefilor ÎCCJ, Parchetului de pe lângă ÎCCJ, DIICOT, DNA, precum şi membrilor aleşi ai CSM să beneficieze de pensia de serviciu, după expirarea unui mandat întreg.

Un alt amendament admis de senatori a fost cel referitor la reţinerea impozitului din venitul de pensii, respectiv a aplicării unei cote de impunere de 15% pentru „ce excede aplicării principiului contributivităţii”.

„Pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat se aplică cota de impunere de 15%, pentru ce excede aplicării principiului contributivităţii”, iar „pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%”, potrivit textului adoptat.

Senatorii şi-au mai însuşit un amendament prin care pensiile de serviciu, inclusiv cea de invaliditate şi cea de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

O altă modificare la proiectul de act normativ, admisă de senatori, vizează eliminarea unor sporuri din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, printre acestea numărându-se diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare sau transfer, compensaţiile lunare pentru chirie sau valoarea financiară a normelor de hrană şi alocaţiile valorice de hrană.

„Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie”.

O altă modificare la proiectul de act normativ vizează acordarea pensiilor de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de sistemul public de pensii, în cazul personalului din MAE.

„Persoanele pot beneficia, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au altă ocupaţie. În acest caz, pensia de serviciu reprezintă 65% din media salariilor de bază brute lunare în lei, similare în plată, corespunzătoare funcţiei de execuţie deţinute de aceştia anterior încetării activităţii în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, la care se adaugă 65% din media tuturor indemnizaţiilor şi sporurilor permanente, stabilite în favoarea beneficiarului în ultimele 12 luni de activitate în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, care nu au fost incluse în salariul de bază şi care sunt prevăzute de legislaţia privind salarizarea specifică în vigoare la data înregistrării cererii de acordare a pensiei de serviciu. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele cărora le-au încetat raporturile juridice de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe din motive neimputabile”, potrivit textului admis.

Un alt amendament vizează plafonarea venitului din pensie la venitul avut în perioada de activitate.

„Cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza prevederilor Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu”, prevede amendamentul.

Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea, prevede o altă modificare a textului proiectului de lege privind pensiile de serviciu.

Proiectul va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Senatului, primă Cameră sesizată. Termenul de adoptare tacită a proiectului este 31 martie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

  1. Nazistii din guwerner, ca sa nu taie pensiile speciale, supraimpoziteaza pensiile pe baza de contributivitate…

  2. Hotia prin dedicatii e la ea acasa, in sanul familiei clanurilor politice din Romania. Politicienii si betivii sau alcoolicii au aceeasi premisa „lungeste doamne…, pana…”! Sper ca iouropa sa ii pocneasca iar peste mecla dar definitiv. Stie iouropeala cu cine are de-a face in politica romaneasca.

  3. Taiate la mișto. Pe langa plata trădării , acum, cand se prabuseste sandramaua occidentului colonolectiv, a inceput retragerea stiti voi de unde; nu spunem, banca importantă; sa nu se creeze panica.

  4. Ce mizerie în senat si sunt convins ca si la deputati.În loc sa treacă toata lumea pe contributivitate,tovarasii nesimtiti din parlament umblă cu smecherii pentru prostit boborul, pensiile speciale rămînînd bine mersi sub alta formă la fel. Cu astfel de politicieni România nu se va vindeca niciodată,poate doar cu parul,pentru ca din ce se vede, democratia nu-i valabila pentru politicienii români !

  5. Contributivilor, nu v-ati saturat de ciorba asta?!
    Povesti nemuritoare.
    Munca la contributivi, ciordeala la esentiali.
    O sa impozitam ciordeala, putintel, si ne vedem fiecare de viata lui.

  6. Una 3ste sa iei 15 la suta din o pensie de 4000,dupa 35 de ani de op,alta e sa iei 15 la suta din o pensie de 40000,unde ala merita 4000!tot prostii suferă!8nghititi,prostilor,ca o sa vedeti militie,jandarmi si pompieri in poze!!!sa va scoata balerinii,heneralii si jurnalistii,cu aia de pe bloguri!!!

  7. Cei care au pornit acum un atac virulent impotriva „pensiilor speciale” si cele militare sunt tot cei care au fost in urma cu ceva vreme un an de zile la guvernare,alaturi de PNL si UDMR.E vorba de USR !Ma intreb,de ce la vremea respectiva nu au fost impotriva acestor pensii,de ce nu au incercat atunci ceea ce insista acum?! Poate n-au fost de acord colegii lor de guvernare,UDMR si PNL,dar de ce atunci n-au parasit coalitia de guvernare ?Pentru ca acesti patrupezi au spart coalitia din cu toul alte motive !Asadar putem concluziona ca pute clar a tentativa de manipulare,mai ales ca se apropie anul electoral 2024,iar acesti incompetenti sunt pe tobogan,pentru ca n-au facut absolut nimic bun pentru Romania !

  8. Sa se revizuiască, primesc! Dar sa nu se schimbe! „Deștepții” de la USR au sărit pe pensia lui Ciuca care este unic dintre militari care are 18.000 Ron/luna pensie mai mică decât pensia medie de 20.000 Ron/luna a altora mai speciali, despre care mucles!

  9. …cu siguranta parlamentarii si guvernantii fac o confuzie impardonabila: era vorba sa elimine pensiile speciale, nu pensiile de serviciu…ar fi fost vazul sa afle si ei faptul ca militarii au pensii de serviciu, magistratii, aviatorii, primarii etc au pensii speciale…prin natura ei, spre deosebire de pensia contributiva, pensia speciala nu reprezinta un bun patrimonial, nu este un drept castigat!…aceasta forma de mita a fost instituita prin lege, lege care a generat un drept din nimic…pensia contributiva este, in esenta, dreptul de a recupera patrimoniul propriu creat prin oprirea, de catre stat, prin impzitul procentual aferent castigurilorv salariale…in acest fel, statul devine debitorul angajatului, fiind obligat sa restituie acest patrimoniu titularului de drept…in cazul pensiilor speciale statul se declara debitor in conditiile in care nu exista un patrimoniu anterior pe care sa-l revendice inchipuitul proprietar al acelui drept…este o argumentatie pe care curtea constitutionala nu o poate contrazice decat ignorand principiile de baza ale sistemului de drept aplicabil pe cocioc…nu mai vorbim despre incalcarea altui principiu elementar, nimeni nu poate judeca propria cauza…pensiile speciale pot fi desfiintate extrem de usor, prin lege…de catre parlament…

  10. La urmatoarele alegeri sa stati acasica, la gratar, au grija specialii si de voi! Pe pariu ca pesedeaua si penalisti ies pe primele 2 locuri si-n 2024!

  11. N-au cum să taie că urmează să mobileze Beciul Domnesc, fără privilegiul pachetelor de la familie. Au mimat, în special secătura pestilențială de Ciucă dorința de reașezare a pensiilor speciale pe baze oneste și contributive, în schimb au mobilizat Sistemul, Ciucă fiind unul din satrapii Sistemului paralel, să preseze parlamentarii să eludeze impunerile CE. Chiar dacă România va pierde cei 3,1 miliarde de euro, tranșa a doua a PNRR, nu se va tăia din speciale nimic relevant. Procurorii deja au început să le vânture cătușele pe la nas, metaforic vorbind.

  12. Sper ca cele două partide (PNL și PSD împreună) să nu depășească 15*/*din voturile exprimate,poate așa vom scăpa de speciali.

  13. Sper ca cele două partide (PNL și PSD împreună) să nu depășească 15*/*din voturile exprimate,poate așa vom scăpa de speciali.Cu această ocazie sper ca românii își dau seama de ce avem atâtea specialiști în țară

  14. Pe lângă acești pensionari speciali la 40 sau 45 de ani cu pensii nesimțite mai apar cumularzii nesimțiți care imediat după ce se pensionează se reangajeaza tot la stat pe funcții calde bine plătite cumulând pensia de la stat cu salariul tot de la stat. Unde este Turcan cu legea interzicerii cumulului pensiei de la stat cu salariul tot de la stat??? Sistemul bugetar este capusat de aceste jigodii care cumulează pensia cu salariul tot de la stat iar tinerii pleacă peste hotare. Pensiie speciale trebuie eliminate și plătite doar pe baza de contribuție. Când primul ministru este special și cumulard nu o sa vedem tăiate aceste pensii și nici legea interzicerii cumulului pensiei de la stat cu salariul tot de la stat.

  15. Sora lui SIEmion Gold e judecatoreasa ,de aia s-au abtinut ‘senatorii”AUR

    • De la 1 aprilie 2023 se măresc cadourile de la statul român ălea pe care le numiți” pensii „cu 15% ca urmare a inflației. Așa că nu se taie absolut nimic din indemnizațiile speciale ,nimic de la nimeni

  16. parte din mafie vrea pensii speciale, a doua parte vrea fonduri europene, ca sa aiba ce fura si a treia parte, le vrea pe amandoua! Se pare ca ultimii vor invinge. Mafia italiana sa vina la reciclare in Ramania!

  17. au incercat dar i-a dat Iohanis afara din guvern! Pentru asta i-a gonit!

  18. Au muncit mai greu ca la mina la jecmanitul țărișoarei pe care o iubesc mai mult decât cea mai prețuită comoară.La atata munca bănuiesc că au rămas ologi de talhareala.De-aia si-au tras o pensiunea mai acătării sa le ajunga banii de doctoreala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.