După ce a scădat-o legislativ

(VIDEO) Ce înseamnă pentru Orban „stare de alertă maximă”

Guvernul s-a întrunit în şedinţă luni dimineață pentru a adopta un proiect de hotărâre privind instituirea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia, iar premierul Ludovic Orban a îndemnat la începutul şedinţei la aplicarea amenzilor.

„După o analiză a situaţiei din punct de vedere legislativ am organizat această şedinţă de Guvern pentru a lua decizia de instituire a stării de alertă în conformitate cu prevederile Legii 55 care intră în vigoare începând de astăzi. După cum bine ştiţi, exista temeiul anterior stabilit de ordonanţa 21, în schimb, după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea niciun fel de comentarii, de polemică privitoare la starea de alertă, pentru ca lucrurile să fie clare şi să nu avem foarte multe dispute şi polemici decizia de a institui starea de alertă prin hotărâre de Guvern în conformitate cu prevederile legii este decizia pe care am adoptat-o”, a spus Ludovic Orban, în şedinţa de Guvern.

Orban a spus că astăzi „trecem de la stare de alertă la stare de alertă maxima pentru că legea conferă pârghiile pentru a respecta regulile” și a cerut Ministerului de Interne „să se implice cu toate forțele” pentru respectarea măsurilor din starea de alertă.

„Odată cu adoptarea acestei hotărâri de Guvern, în baza legii, avem la dispoziţie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile. Nu pot să nu fac o paranteză şi să nu vă spun că am rămas siderat când am văzut oameni care ne acuzau că de ce am dat amenzi cum acum ne acuzau că de ce nu am dat amenzi. Adică, ai bască, n-ai bască… Amenzile sunt instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă. Pentru că o conduită corectă din partea fiecărui cetăţean contribuie la sănătatea publică şi îi fereşte pe oamenii care sunt corecţi, care respectă legea şi regulile, să fie supuşi riscului de infectare. Din punctul meu de vedere, atâta timp cât este evident că acest virus generează, mai ales pentru persoanele care au vulnerabilităţi sau alte boli, riscuri majore, inclusiv pentru viaţa oamenilor, orice comportament care nu e corect şi care poate duce la infectarea concetăţenilor noştri este un comportament care trebuie sancţionat”, a mai zis Ludovic Orban, în debutul şedinţei Executivului.

„În următoarea perioadă, toate ministerele, toate autorităţile care se află în subordinea sau coordonarea ministerelor trebuie să fie mobilizate la maximum: Ministerul de Interne – prin Poliţie, Jandarmerie, Poliţia de Frontieră şi prin toate structurile, inclusiv prin Poliţia locală, care este subordonată operaţional Poliţiei naţionale – va trebui să se implice cu toate forţele pentru a asigura respectarea regulilor. Majoritatea zdrobitoare a cetăţenilor, 98% dintre cetăţenii români, sunt oameni cu respect faţă de lege, oameni care respectă regulile, care au fost alături de noi şi a căror responsabilitate a contribuit la ţinerea sub control a epidemiei şi la diminuarea efectelor negative pentru sănătatea şi viaţa oamenilor. Trebuie să fim în continuare alături de ei şi să îi ferim de unii care se pare că nu înţeleg, o minoritate care, din păcate, se manifestă de multe ori agresiv şi în sfidarea regulilor. Noi trebuie să fim de partea oamenilor corecţi, care respectă legea, a oamenilor responsabili, care contribuie la o conduită normală şi firească”, a precizat premierul.

„Pentru ca să putem adopta noi măsuri de relaxare începând cu data de 1 iunie va trebui ca în perioada aceasta, până în data de 1 iunie, măsurile de relaxare pe care le-am adoptat să nu genereze o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate. Pentru că altfel, nu numai că nu putem să luăm alte măsuri de relaxare în continuare, ci există riscul să revenim asupra unor măsuri de relaxare”, a mai afirmat Orban.

Hotărârea de guvern privind starea de alertă aprobată luni va ajunge acum în Parlament pentru a fi votată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Starea de alertă se instituie de Guvern, prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.

Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Trebuie precizat faptul că până ajunge la Parlament îşi va produce efectele in acest timp.

Vezi proiectul Guvernului anexa 1anexa2 și anexa 3 și nota de fundamentare.

VIDEO declarații Orban

18 mai – Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și alți membri ai Executivului la începutul şedinţei de guvern #LudovicOrban #SedintadeGuvern #PalatulVictioria

18 mai – Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și alți membri ai Executivului la începutul şedinţei de guvern#LudovicOrban #SedintadeGuvern #PalatulVictioria

Publicată de Guvernul României pe Duminică, 17 mai 2020

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Sa va spun sincer, eu unul prefer cugetarile tip „Gîgă” ale Organului, macar sint de fiecare data o mostră de prostie, citeodata chiar comica. Omul (?), cind vorbeste, chiar daca nu poarta masca, cine sta in faţa lui riscă cel mult sa se trezeasca cu citiva stropi de scuipat pe reverul hainei. Pe cind la Iohannis, cu cel mai desavirsit limbaj de lemn (exersat pe plan intern si international) daca acesta nu poarta masca interlocutorii riscă sa se trezeasca loviti de nenumarate aşchii !

  2. Orbane ,Orbane ,te pricepi la cutii de viteze ca si baba la mitraliere.
    Orbane, cauti o cutie de viteze care sa-ti miste si tie adunatura aia ce-i zici tu guvern ??.

  3. Guwerne compuse din yesmani si yeswomen, sedinte conduse de indivizi abulici, dependenti de substante psihotronice. Populatia divizata in bugetari si privati, „ai nostri” si „ai altora”, toata Romania supusa unor experimente sociale comandate din centre de Putere oculte. Care este finalitatea acestui teatru tragi-comic, este greu de afirmat ? https://www.activenews.ro/stiri/Sindicalistul-timisorean-care-a-vorbit-despre-%E2%80%9Eplanul-de-amenzi-dar-afara-din-Politie-161547

  4. Misto poza cu „inginerul” Orban : „Premierul, surprins in timp ce masoara cu şublerul un virus gasit pe o roata dinţoasă” ! … imi reaminteste de asemanarile dintre un „inginer” (model Orban) si un cîine : aceeasi privire inteligenta si aceleasi dificultati de a se exprima !

  5. Lasati-o dracului de mascarada,nu ne mai amenintati cu alerte si urgente.Apucati-va si guvernati-daca puteti!

  6. Lucovidu nu stie sa-si fixeze masca pe nas !Tot timpul cand vorbeste ii cade masca de pe nas ! Atat de dobitoc este la fel si Violeta Alexandru ca nu stiu cum sa strângă acea bandă metalică pe nas sa nu le mai cada masca de pe nas cand vorbesc!
    Guvern de dobitoace!

  7. ALERTA MAXIMA.
    In toate tarile civilizate orice angajat INCLUSIV BUGETARII au fiecare FISA POSTULUI cu sarcini de serviciu , NORMELE LUNARE DE MUNCA si INDICATORII STATISTICI DE MUNCA LUNARI.
    In Romania nici un BUGETAR nu are asa ceva, PESTE 65% dintre acestia-1.400.000 bat apa in piua, freaca menta ori taie frunza la caini, pe salarii BABANE sau NESMITITE(CCR,AVOCATUL POPORULUI, Curtea de CONTURI, VAMA, ASF, OFICIU pentru SPALAREA BANILOR, ETC)

  8. Ludovic o fi in alerta maxima ca i-o fi pitit secretara sticluta. Da’, nu-i problema, o s-o caute cu subleru’!

  9. Dragul meu, astia nici n-aveau de gand sa guverneze. Ei voiau doar sa-i faca pohta sasului si sa provoace alegeri anticipate, prin care sa-i obtina ” parlamentul lui „. Nu le-a iesit pasienta, ba s-au mai trezit si cu beleaua asta pe cap. Acum sunt intre ciocan si nicovala: stapanii din afara ( anghela, ursula si alte s..ule ) vor sa-i oblige la masuri de austeritate, economia s-a impiedicat, nu sunt capabili s-o reporneasca. Mentinerea starii de teroare ( cred ei ) le asigura protectie impotriva miscarilor sociale, generate de concedieri, anulari de contracte de munca, taieri de salarii. Cu toata opozitia securitatii, punem pariu ca daca vor iesi adevaratii nemultumiti, se sparge buba? Mamaliga explodeaza greu, dar si cand o fi…!

  10. …romanii nu sunt catusi de putin ingrijorati ca sunt condusi de o nulitate ordinara in functia de prim-ministru …
    …va dau un „pol” pe prim-ministru’ vostru !

  11. Daca romanii se vor comporta mai departe ca niște animale dresate și nu vor fi interesati decât de viețuirea cu orice preț, ticlosii vor fi multumiti si vor continua cu aceleasi metehne; daca romanii vor reusi să fie Oameni înzestrați cu spirit, oameni care înțeleg că viața presupune mai mult decât instinctele de turma, atunci au sanse sa scape de despotii si fatarnicii guwernarii. E nevoie de reala solidaritate in jurul oamenilor cu demnitate. Doar astfel romanii isi pot recapata drepturile uzurpate in propria Tara si vor avea un cuvant de spus asupra modului in care este condusa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.