(VIDEO) Disperarea și lacrimile Irynei

BBC realizat un reportaj în Ucraina în care apare o femeie de lângă Kiev, Iryna, al cărei fiu a fost ucis în război de soldații ruși.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Banuiesc ca BBC a difuzat si un documentar referitor la romanii din Ucraina carora LI S-A INTERZIS DREPTUL DE A VORBI IN LIMBA MATERNA, dar a uitat presa romaneasca sa-l semnaleze.

  2. Tot asa cum le-a fost interzis romanilor sa vorbeasca romaneste in Ucraina, la fel le-a fost interzis si rusilor sa vorbeasca ruseste.
    De-aia vorbesc in ruseste aproape toti ucrainienii. Tu n-ai ochi sa vezi? Cand auzi pe cineva vorbind ucraineana, este chiar o raritate. Casca ochii la TV si nu mai manca cacao.
    Hai mars cu tampeniile, propagandistule putinos din Divizia Putin. Ati impanzit forumul, tradatorilor. Du-te la Putin, daca ti-e atat de drag….[Rumburak]

  3. Copiii refugiaţi din Ucraina încearcă să se integreze în comunităţile în care au fost primiţi cu multă căldură, în România. Una dintre acestea este Mănăstirea Dumbrava din judeţul Alba, unde sunt cazaţi circa 50 de refugiaţi, dintre mai mult de jumătate sunt copii fără părinţi. Copiii fac parte din grupul etnic al volohilor şi vorbesc o limbă română arhaică, lipsită de neologisme, reuşind astfel să se facă înţeleşi de români. Au venit din satul Poroşkovo, situat la 170 de kilometri distanţă de localitatea ucraineană Solotvino (Slatina) şi de localitatea românească Sighetu Marmaţiei. „Satele lor sunt foarte sărace, iar mulţi au ajuns la noi îmbrăcaţi doar într-un tricou şi o bluză de trening”, spune un părinte de la mănăstirea din Alba. Pentru 28 de copii refugiaţi orfani s-au demarat deja cursurile destinate învăţării limbii române. Aceştia au deprins deja cuvinte uzuale şi se înţeleg bine cu elevii români. În procesul de învăţare sunt ajutaţi şi de părintele parohiei Izvoarele, municipiul Blaj, Mihai Canţer, născut în Basarabia, care se ocupă de ei în două zile din săptămână. Acesta ştie limba rusă şi a acceptat cu bucurie să îi ajute pe copiii ucraineni. Mulţi dintre aceşti copii s-au acomodat şi ar vrea să rămână în România. Alţii aşteaptă să se termine războiul, să se întoarcă acasă. Cursurile se desfăşoară la Şcoala Gimnazială din comuna Unirea.
    [Rumburak]

  4. Este oficial, ucrainenii au adoptat, românii nu au comentat.
    Controversata lege privind limba de stat din Ucraina a fost declarată constituțională de către Curtea Constituțională a Ucrainei în 14 iulie 2021. Pentru cei care nu sunt la curent cu importanța acestei decizii istorice pentru românii din Ucraina, dar și România, menționez faptul că printr-un mănunchi de legi nou adoptate în ultimii 3 ani de către Ucraina, printre care și această nouă lege declarată constituțională, întregul sistem de protecție a persoanelor aparținând minorităților naționale, a fost redus la un program de asimilare lingvistică aprobat prin inacțiune și de către România.

    Am făcut într-un material anterior o analiză a neconstituționalității cu legea fundamentală ucraineană a anumitor prevederi din această lege adoptată de parlamentul ucrainean, dar și o sesizare la Ministerul Afacerilor Externe din România (răspunsul AICI sumarizand autoritatile din Romania urmaresc cu atentie situatia si considera neafectat dreptul la educație în limba română atâta timp cât aceasta poate fi studiată la fel ca engleza!) cu privire la măsurile luate de către România pentru asigurarea respectării drepturilor românilor din Ucraina la identitate etnică, culturală și lingvistică.
    [Rumburak]

  5. Probabil s-a uitat si despre romanii inrolati cu forta in trupele ucrainiene si trimisi sa lupte in Dombas de-a lungul anilor. Plansul mamelor romance nu e nicaieri.Probabil s-a uitat ca barbatilor intre 16 si 60 li s-a interzis emigrarea si li s-au dat arme la liber, fiind astfel posibile victime. Un genocid convenabil.

  6. Sunt tragediile războiului. În urma lui rămân familii cu pierderi neprețuite. Nimic nu poate justifica asta. Doar politicieni își ascund incompetența sub patriotism sau interese de securitate.

  7. Toate Armele vindute de Sultanul UK Boris Johnson nazistilor si mercenarilor in Solda Skamatorului Zelenskyy pentru a Escalada Razboiul din Statul Esuat Mafiot Ukraina aduc Profituri Uriase Complexului Militar Industrial.
    Este adevarat, exista si Victime Colaterale in care Parintii isi Ingtoapa Copiii NeAscultatori.
    SLAVA SKAMATORUL ZELENSKYY !!!

  8. Da’ un documentar despre parintii carora le-au murit copiii injectati covidian nu se poate?
    Unde-ai pomenit lupta armata (ca nu e razboi) in care sa nu moara nimeni?
    Si asta e o forma prin care „Ucraina” raspunde = da scocoteala/plateste pentru asasinatele dein 2014 pana azi.

  9. Gekaufte journalisten, carte despre stiri fabricate si jurnaliștii cumparati. Autor Udo Ulfkotte. Este cenzurata de occidentul democratic.Vaccinul este sigur si nu are efecte adverse..! Bustere la pachet de la zero la 100 de ani.

  10. Articolele astea evident propagandistice ar putea fi grupate într-o secțiune separată, să nu se amestece cu știrile.

  11. Sunt multi prorusi cred si la ei ce mediaza comentariile pe cotidianul

  12. Condoleante acestei mame indurerate!! Dumnezeu sa-i aline durerea nemarginita. Ganditi-va prin ce a trecut aceasta femeie, cum si-a ingropat singura fiul, cum l-a infasurat in covor, cum i-a sapat mormantul. Doamne unde esti? Cu ce ti-au gresit acesti oameni?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.