(VIDEO) Imagini cu prima aeronavă electrică din lume

Prima aeronavă complet electrică din lume a efectuat un test de zbor, decolând din oraşul canadian Vancouver pentru o cursă de 15 minute.

„Zborul dovedeşte că transportul aerian comercial în versiune electrică este plauzibil”, a spus Roei Ganzarski, directorul companiei de inginerie magniX.

Firma australiană a creat motorul avionului şi a colaborat cu Harbour Air, o companie aeriană care are în jur de o jumătate de milion de pasageri în fiecare an, pe rutele dintre Vancouver, staţiunea de schi Whistler şi insulele aflate în apropiere.

Ganzarski spune că tehnologia ar aduce o reducere semnificativă a costurilor pentru companiile aeriene, dar şi zero emisii de carbon. „Evenimentul a marcat începutul erei aviaţiei electrice”, a mai spus Ganzarski.

Aviaţia civilă este una dintre sursele de emisii de dioxid de carbon cu cea mai mare creştere, pe măsură ce tot mai mulţi oameni aleg acest mijloc de transport, iar noi tehnologii întârzie să apară, scrie The Guardian.

Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) a încurajat folosirea mai eficientă a motoarelor pe bază de combustibili bio şi a materialelor mai uşoare, precum şi optimizarea rutelor.

Avionul electric a fost pilotat de Greg McDougall, fondatorul şi directorul companiei aeriene Harbour Air. „Pentru mine, acest zbor a fost ca şi cum pilotam un avion obişnuit, numai că pe steroizi. Am fost nevoit chiar să o las mai moale cu acceleraţia”, a adăugat McDougall.

Zborul a durat mai puţin de 15 minute, aeronava făcând un scurt circuit de-a lungul râului Fraser, în apropiere de aeroportul internaţional din Vancouver, fiind observat de aproape 100 de oameni imediat după răsărit, potrivit un jurnalist al AFP aflat la faţa locului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Dar se uita cita poluare se face in procesul de productie a aparatului. Cit CO2 se produce pentru productia pieselor componente, plasticului si ambalsjelor de transport pina la locul de asamblare. Se vorbeste de parca deodata a aparut aparatul fara sa fi exista poluare din cauza lui. Apoi nu se vorbeste ce inseamna daca un acumulator ia foc, in zbor de exemplu, sau cita poluare apare cind ajunge aparatul la gunoi, cu toate metalele rare continute de acumulatoarele din dotare. Cind faci suma iese mai poluant decit avioanele actuale ce consuma jetfuel. Dar asa e cu minciuna prin omisiune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.