(VIDEO) Noaptea, ca… parlamentarii

Miercuri seara, Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au aprobat proiectul Legii bugetului de stat şi pe cel al bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. Ulterior, parlamentarii au dezbătut pe articole, în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, bugetul pe anul viitor.

Plenul reunit al Parlamentului va finaliza joi discuţiile pe marginea proiectului bugetului de stat şi celui al asigurărilor sociale de stat pe 2022, urmând să dea votul final.

Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul viitor au fost aprobate luni de Guvern, iar luni seara au ajuns la Parlament.


 

„Nu avem raportul comisiei de buget”, a spus Violeta Alexandru.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus că în acel moment, la care face referire Alexandru, era vorba doar despre prezentarea de Nicolae Ciucă a proiectului de buget.

„Suntem la prezentare, dar ne puneți să votăm un proiect de ordine de zi care se referă la ceva ce ni ne-ați pus la dispoziție”, a insistat Alexandru.

Premierul Nicolae Cioucă a început să prezinte proiectul de lege pentru aprobarea bugetului de stat pe 2022.

Comisiile de specialitate din Parlament au aprobat un raport favorabil pentru proiectul bugetului de stat pe anul 2022. Au votat pentru 23 de parlamentari, iar împotrivă nouă senatori și deputați.

Raportul comisiilor de specialitate a fost aprobat cu 23 de voturi 1„pentru”, nouă „împotrivă” și nicio abținere.

Proiectul de buget pentru anul 2022 este configurat pe următorul cadru economic comunicat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză: creștere economică de 4,6%; Produs Intern Brut pe anul 2022 de 1.317,3 miliarde de lei; inflație medie anuală de 6,5%; câștig salarial mediu brut de 6.095 lei pe lună.

USR ar putea atacat bugetul de stat pe 2022 la CCR.

„Este o discriminare faptul că unităţile administrativ-teritoriale cu primari USR nu au alocări în buget”, spune vicepreședintele USR, Dan Barna.

Premierul Nicolae Ciucă spune că bugetul pe 2022 este unul echilibrat, responsabil și realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanțare și să consolideze economia pe termen mediu și lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană.

„Avem în față un buget echilibrat, responsabil și realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanțare și să consolideze economia pe termen mediu și lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. România are o viziune responsabilă de politici fiscale și bugetare, o strategie de consolidare fiscală graduală, care să potențeze și să mențină creșterea economică la un nivel de peste 4%-5% pe orizontul de referință, fiind conștientă că trebuie să utilizeze toate pârghiile pentru a pregăti economia în eventualitatea unor șocuri viitoare. Bugetul pentru anul 2022 are la bază următoarele principii: transparență, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităților de finanțare în acord cu agenda europeană, folosirea oportunității de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2021- 2027 și a celor alocate reformelor finanțate din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru creșterea rezilienței economiei românești, declară în timpul dezbaterilor din Parlament Nicolae Ciucă.

Construcția bugetului pentru anul 2022, afirmă premierul, a reprezentat un proces responsabil având în vedere necesitatea de a concilia gestionarea situațiilor dificile cu care se confruntă România – criza sanitară, șocul prețurilor la energie, efecte ale tensiunilor pe piețele internaționale, care înseamnă alocarea de resurse adecvate, cu nevoia stringentă de consolidare bugetară.

„Ținta noastră comună este reducerea treptată a deficitului bugetar pe parcursul următorilor ani, în condițiile în care efectele pandemiei încă sunt resimțite la nivel național și global. Suntem foarte responsabili în respectarea angajamentelor cu partenerii noștri externi. Bugetul pentru anul viitor se fundamentează pe stabilitate și predictibilitate, coordonate menite să încurajeze investițiile și să crească atractivitatea României ca destinație de business. Este bugetul cu cea mai mare alocare a investițiilor din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă practic dublul sumei investițiilor realizate în România în anul 2019. Așa cum ne-am angajat, nu vom crește taxe și impozite, nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri. Vom menține regimul fiscal actual al IMM – urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor și toate măsurile aflate în vigoare pentru susținerea antreprenorilor.

El a vorbit și despre pachetul de măsuri sociale, respectiv majorarea alocațiilor pentru copii, creșterea pensiilor, acordarea ajutorului social pentru pensionari și a indemnizației anuale pentru persoanele cu dizabilități.

„Aprobarea bugetului pentru anul 2022 este garanția că aceste măsuri vor putea fi aplicate și că vor produce efecte începând cu ianuarie anul viitor -punctul de pensie va crește cu 10% de la 1 ianuarie 2022, indemnizația socială minimă se majorează la 1.000 lei, majorarea alocațiilor de stat pentru copii la 600 lei pentru cei cu vârsta până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap și la 243 lei pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, aplicarea unor măsuri de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, prin acordarea stimulentului pentru energie în tot timpul anului și ajutoare pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, diferențiate în funcție de sursa de energie și veniturile familiei, acordarea, în luna ianuarie, a unui sprijin de care ar urma să beneficieze pensionarii cu venituri reduse, pentru a suporta creșterile de prețuri la utilități, schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici și mijlocii, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderi familiale, prin bugetul Ministerului Energiei. Bugetul pentru anul 2022 răspunde așteptărilor justificate ale societății, dar corespunde și proiecțiilor de dezvoltare ale României. Banul public este alocat responsabil, oportun si transparent”, conchide Ciucă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Cancerul care distruge Romania este asta. Ciuca le-a dat la securistii lui din SRI, STS, SPP si SIE peste 1 MILIARD EURO ca sa-l pape in 2022. Cand acesti securisti nu aduc nici macar 1 Euro plus valoare la bugetul statului. Ei sunt trantorii pe care poporul trebuie doar sa-i hraneasca regeste, ei trantorii neproducand nimic benefic pentru popor. Trantorii tin doar de sase ca multinationalele sa fure zeci de miliarde de euro anual din Romania. FBI la o populatie 326 milioane americani are 36 mii angajati iar Romania la 21 milioane romani, cat suntem pe hartie are 12 mii securisti in solda SRI MILITARIZATA. Demonstrand ca Romania este o tara condusa si saracita de cohorta de securisti aflata practic in serviciul strainilor.

  2. ba tatarilor de teleorman, da pa Elena Ceausescu de ceati omorato, blestematilor, ca femeia nu avea autoritate administrativa sau politca. Ca a gresit unpic in CV-ul ei, aleagasar cenusa de neamu vostru de tatari negri, strambi si cu gropi in fatza.

    Nu va uita nimeni, bestiilor, neamu vostru de tatari spurcati. Den cepe razboiu, o loati in mana, ardevar focu. Vi se va scoate capitalismu si mercedesurile din cap.

  3. Premierul Ciouca aeropurtat,partidele politice si parlamentarii nu asculta voința poporului și impun prin lege obligativități și bugete cu dedicație . Ne țin în stres de multe luni cu proiectele lor de lege.
    Vor să modifice Constituția ca să poată să dispună Uniunea Europeană ce vrea românilor, contrar voinței lor. Vor să desființeze toate pârghiile naționale ale statului român, să rămânem fără suveranitate, fără independență si fără teritoriu. Ajută la implementarea unor sisteme de monitorizare în masă și control absolut din partea „statului- paralel”
    Au sabotat economia națională cu toate masurile aberante care nu au folosit la nimic tarii si poporului. Au indatorat țara în doi ani cât în zece. Acum vor sa introduca impozite mai mari tot pentru cei săraci!!!

  4. Varianta Omicrou pare sa schimbe regulile jocului. Jumatate din CAZURI sunt la persoane sub 29.de ani.

  5. statul fascist trebuie sa isi plateasca slugile intru controlul si exterminarea romanilor. TREZITI-VA FRATILOR!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.