(VIDEO) Papa Francisc s-a adresat rușilor

În tradiţionalul său mesaj „Urbi et Orbi” rostit cu ocazia Paştelui catolic, duminică, Papa Francisc le-a cerut ruşilor să caute să afle adevărul despre invazia declanşată de ţara lor în Ucraina și a lansat un apel la dialog între israelieni şi palestinieni după violenţele care au reizbucnit recent în Orientul Mijlociu, transmit Reuters şi AFP.

 

Suveranul Pontif a prezidat slujba solemnă de Paşte oficiată într-o duminică însorită în Piaţa Sfântul Petru. După slujba oficiată de Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, Papa Francisc s-a deplasat în balconul Bazilicii Sfântul Petru pentru a rosti mesajul şi binecuvântarea sa bianuală „Urbi et Orbi” („Către oraş şi lume”) în faţa unei mulţimi numeroase de credincioşi, estimată de oficialii de la Vatican la aproximativ 100.000 de persoane.

Din balcon, acelaşi în care liderul spiritual de la Vatican s-a prezentat pentru prima dată în faţa lumii întregi după alegerea lui ca papă în 2013, el a vorbit duminică despre „întunericul şi mâhnirea în care, mult prea des, omenirea se găseşte învăluită” şi s-a rugat în faţa lui Dumnezeu pentru pace.

La fel ca în 2022, mesajul Papei a acordat un loc special războiului din Ucraina. „Alină-i, Doamne, pe cei răniţi şi pe cei care i-au pierdut pe cei dragi din cauza războiului şi fă în aşa fel ca prizonierii să poată să se întoarcă întregi şi sănătoşi la familiile lor. Ajută-l pe iubitul popor ucrainean în drumul lui spre pace şi adu lumina Paştelui deasupra poporului din Rusia”, a declarat Papa Francisc.

După ce Rusia a invada Ucraina în februarie 2022, papa Francisc s-a referit de cel puţin două ori la Ucraina şi la poporul ucrainean folosind cuvântul „martir” şi a utilizat termeni precum „agresiune” şi „atrocităţi” pentru a descrie acţiunile Rusiei.

„Deschide, Doamne, inimile întregii comunităţi internaţionale pentru a pune capăt acestui război şi tuturor conflictelor şi băilor de sânge din lumea noastră”, a mai spus duminică liderul spiritual de la Vatican.

La fel cum a procedat de fiecare dată cu ocazia Paştelui, Papa Francisc a cerut restaurarea păcii în Orientul Mijlociu, iar apelul său este cu atât mai urgent în contextul violenţelor recente din Ierusalim şi al focurilor de armă trase în zonele de graniţă în care au fost implicate trupe militare din Israel, Liban şi Siria.

„În această zi, Doamne, te rugăm să ai grijă de oraşul Ierusalim, primul martor al Reînvierii tale. Îmi exprim profunda îngrijorare faţă de atacurile din ultimele zile, care ameninţă speranţa pentru un climat al încrederii şi al respectului reciproc, necesar pentru reluarea dialogului între israelieni şi palestinieni, pentru ca pacea să poată domni în Oraşul Sfânt şi în întreaga regiune”, a adăugat papa Francisc.

Tensiunile israeliano-palestiniene s-au intensificat brusc după ce Poliţia israeliană a efectuat mai multe raiduri în ultima săptămână la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, stârnind furia ţărilor arabe.

Între slujba de Paşte şi mesajul său „Urbi et Orbi”, papa Francisc, care părea să se afle într-o stare fizică bună, a fost condus cu Papamobilul prin piaţa Sfântul Petru şi, apoi, pe bulevardul care duce spre fluviul Tibru, pentru a binecuvânta mulţimea de credincioşi, într-o atmosferă călduroasă.

În mesajul său, liderul de la Vatican a menţionat situaţiile dificile din aproximativ 20 de ţări, inclusiv „Libanul care se află încă în căutarea stabilităţii şi unităţii”, Tunisia şi „problemele sale sociale şi economice”, „poporul martir Rohingya” din Myanmar, „grava criză socio-politică” din Haiti şi „victimele terorismului internaţional” din Burkina Fasso, Mali, Mozambic şi Nigeria.

 

De asemenea, suveranul pontif s-a referit şi la victimele seismului dezastruos care s-a produs în februarie în Turcia şi Siria, care a făcut peste 56.000 de morţi şi a cauzat pagube materiale evaluate la peste 100 de miliarde de euro.

Într-o secţiune a mesajului său de duminică, papa Francisc a menţionat şi Nicaragua, iar liderul spiritual de la Vatican s-a rugat lui Dumnezeu pentru „amintirea tuturor celor care sunt împiedicaţi să îşi profeseze liber şi public credinţa”.

Relaţiile dintre Guvernul şi Biserica Catolică din Nicaragua s-au înrăutăţit considerabil. Guvernul local, care a suspendat relaţiile diplomatice cu Vaticanul, a interzis procesiunile care ar fi trebuit organizate în aer liber în Săptămâna Mare din acest an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Bine, am inteles ca li s-a adresat la orbi, da’ lu’ Mutu’ „al nostru” de ce nu i-a transmis nimica ?

  2. Pacea va venii cand evvreii globalisti si ideologul lor Sorosh vor pleca in alta lume … 10 ani poate. Papa a inceput sa se caiasca dupa ce a pupat portofelul lui Sorosh.

  3. „Statul ucrainean ar putea dispărea până la sfârșitul anului din cauza situației dificile din țară, a declarat colonelul Douglas McGregor, fost consilier al șefului Pentagonului, într-un interviu acordat jurnalistului Stephen Gardner.

    „”Nu sunt sigur că Ucraina va exista până la sfârșitul anului 2023 ca stat național. Situația din interiorul țării este îngrozitoare, pierderile sunt îngrozitoare”, a spus ofițerul.

    Potrivit acestuia, mass-media occidentală induce în eroare constant publicul și ascunde starea reală a lucrurilor din republica est-europeană.” Aliluia, Fie numele Domnului Binecuvantat de acum si pana-n veacul veacurilor fara de sfarsit. Amin.

  4. Un grup de copii din zona Donetsk au trimis o scrisoare papei di Roma in care cer practic sa puna o vorba buna pe langa neonazistii ucrainieni care masacrau populatia civila din aceasta zona inainte de venirea rusilor.Nici astazi jegosul nu a trimis un raspuns.

  5. Daca ar fi voit sa spuna adevarul si nu propaganda iudeomasonilor globalisti satanisti, atunci ar denunta dezbinarea rusilor ortodocsi din 1595 de la Brest, prin „uniatia” parsiva si agresiva impusa de imperialismul catolic occidental – cauza conflictului fraticid din ziua de azi din Ucraina !
    Asa cum si la noi imperialismul catolic occidental a dezbinat poporul ortodox din Transilvania prin „uniatia parsiva si agresiva de la 1700 !

  6. @Fara alogeni paraziti in functii publice/Fiecare isi va primi rasplata dupa fapta sa foarte, foarte, foarte repede. Mania Sfantului, Bunului si Dreptului Dumnezeu va purifica cu foc de pucioasa toate tarile unde slujitorii Satanei s-au facut cuib si care vor sa-l detroneze pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos din aceasta lume. Fie numele Domnului Binecuvantat de acum si pana-n veacului fara de sfarsit a Imparatiei Sfantei Treimi s-a Prea Sfantei Fecioara Maria, Nascatoarea de Dumnezeu. Aliluia.

  7. Papa îi îndeamnă pe ruși să caute adevărul. Adevărul se vede din avion. Vestul a depășit linia roșie și s-a infiltrat în spațiul fostei URSS și a încălcat cuvântul dat la retragerea rușilor din RDG.

  8. ,,Și dă doamne cât mai multe liturghii si colive și adă cât mai multe proaste la biserică,slavă tatălui si fiului etc,etc.”

  9. dar uituci mai sunteti, ce, n-a spus insusi papa de la Roma ca Rusia a fost provocata ca sa intre in razboi?

  10. Sper ca s-a rugat si ca ucrainienii sa primeasca mai multe arme, sa se inchida toate bisericile care ii sprijina pe rusi si pentru construirea de toalete adecvate persoanelor trans si a hermafroditilor

  11. E un razboi impotriva ortodocsilor, e normal ca seful catolicilor sa-si sustina „cruciada”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.