(VIDEO) Revolta fermierilor francezi în imagini. Au dat foc și răstoarnă

Agricultorii francezi şi-au extins joi protestele împotriva guvernului. Fermierii au blocat şosele, golind mai multe camioane cu legume de import şi cerând protecţie faţă de importurile ieftine, costurile în creştere şi birocraţie, transmit agențiile de presă străine, preluate de Agerpres.

Manifestaţiile fermierilor, izbucnite în sud-vestul Franţei, au intrat în a doua săptămână, iar participanţii susţin că vor continua până când guvernul condus de premierul Gabriel Attal le satisface revendicările.

Joi dimineaţa, viticultorii au dat foc mai multor paleţi în curtea unui mare comerciant de vinuri, apoi au pătruns cu forţa în sediile a două depozite de distribuţie en-gros de lângă Beziers, în sud-estul ţării. O pancartă, într-un convoi de circa 80 de tractoare şi remorci, avertiza: „Ori pâine acum, ori urmează plumbii”, a remarcat un reporter al AFP. Manifestaţia respectivă era neanunţată.

În schimb la Rennes, în nord-vest, a avut loc un protest declarat dinainte: puţin înainte de ora locală 11.00 (10.00 GMT), aproximativ 100 de tractoare şi câteva sute de manifestanţi din întreaga Bretanie au sosit la apelul sindicatului Coordonarea Rurală. Li s-au alăturat câteva zeci de pescari, nemulţumiţi şi ei de normele europene şi de cheltuielile tot mai mari. În sunet de claxoane, aruncând fumigene şi purtând manechine spânzurate, protestatarii au mărşăluit spre prefectură.

„Ne-am săturat, fiindcă din meseria noastră nu se mai poate trăi”, rezuma înaintea începerii marşului Nathalie Posseme, preşedinta sindicatului din departamentul Morbihan din nord-vestul Franţei, insistând că „dacă lumea vrea alimente de calitate, trebuie plătite”.

La periferia oraşului Lille, zeci de tractoare se îndreptau spre autostrada A1 către Paris. În fruntea coloanei, pe o pancartă, se putea citi mesajul „Macron, ajunge, agricultura este în pericol”.

În dreptul oraşului Montelimar din sud-vest, manifestanţii au golit „camioane străine, majoritatea spaniole, marocane sau bulgăreşti”, a declarat agenţiei France Presse preşedinta sindicatului FNSEA din departamentul Drome din sud-est.

În departamentul Gers, în sud-vest, mai mulţi agricultori au golit opt remorci cu pământ, moloz, trunchiuri şi crengi de copaci, pe zeci de metri de autostradă.

Protestele se apropie de Paris printr-o acţiune de încetinire a traficului cu ajutorul tractoarelor, la vest de capitală.

Ministrul de interne, Gerald Darmanin, le-a cerut miercuri seara prefecţilor să manifeste „multă moderaţie” şi să nu ordone intervenţia forţelor de ordine decât „în ultimă instanţă”.

Poliţia a asistat pasivă, în timp ce fermierii din sud-vest, care stropiseră miercuri cu îngrăşământ lichid pe bază de bălegar clădirea prefecturii din Agen, au atacat în acelaşi fel joi un supermarket din reţeaua Leclerc, cea mai mare din Franţa.

Agricultorii sunt mobilizaţi de sindicatul majoritar FNSEA, de Confederaţia Rurală şi de Confederaţia Ţărănească, a treia formaţiune sindicală ca mărime, considerată de stânga.

FNSE cere „răspunsuri imediate privind remunerarea”, inclusiv un ajutor de urgenţă pentru sectoarele cele mai afectate de criză, iar pe termen lung, un demers mai amplu de reducere a normelor. Revendicările fermierilor sunt însă mult mai diverse, referindu-se la marjele de profit ale distribuitorilor, la pârloage, la pesticide, la normele de mediu, autorizaţiile administrative sau preţul carburanţilor, observă AFP.

Attal i-a convocat joi pe miniştrii agriculturii, economiei şi tranziţie ecologice, urmând ca primele măsuri în sprijinul agricultorilor să fie anunţate vineri. Agenţia France Presse apreciază că este posibil să aibă loc în curând o reducere de preţ la motorina pentru tractoare şi menţionează că mai mulţi deputaţi au recomandat miercuri, într-un raport, implementarea unor preţuri minime pentru produsele agricole.

Yohann Barne, purtător de cuvânt al FNSEA, a declarat însă postului de radio RMC, preluat de Reuters, că ceea ce vor de fapt fermierii este ajutor pentru a-şi „redobândi demnitatea, capacitatea de a-şi câştiga existenţa şi mai ales eliminarea supraîncărcării cu reglementări”.

Franţa este cea mai mare producătoare agricolă din Uniunea Europeană, menţionează Reuters. Guvernul de la Paris ar dori ca negocierile anuale între comercianţi şi furnizori să se încheie luna aceasta, iar agricultorii susţin că ei sunt primele victime ale eforturilor de reducere a preţurilor.

În contextul unor proteste ale agricultorilor şi în Germania, Polonia şi România, executivul francez a amânat deja un proiect de lege a agriculturii care să încurajeze înfiinţarea de ferme.

Potrivit agenţiei Reuters, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se teme că în contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European agricultorii sunt tot mai susceptibili să voteze cu extrema dreaptă.

Marine Le Pen, lideră în sectorul respectiv al spectrului politic, a acuzat guvernul de inerţie şi de susţinerea reglementărilor europene care îi afectează pe agricultori, cum ar fi cele privind obligativitatea de a lăsa unele terenuri necultivate. Ea a declarat presei că Macron „vorbeşte cu fermierii cu o mână pe umărul lor, apoi îi înjunghie pe la spate la Bruxelles”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

13 Comentarii

  1. ACUM
    imaginati-va ca USA lasau AUSTRIA
    sa ne priemasca terrestri in SHENGEN !
    … si granele ukrane eria liber vamal sa emigreze concurential la DUMPING-PRICE-uri in UE !

    DE ce USA ne face asta ca aliati ? Fara sa ne-a de-a ceva RECUPERATOR la schimb saq va intrebati 😉 … mai tarziu !
    Si nemti s-au intrebat de ce-si cum dupa „23 august” 😉

    de ce spun asta ? -> pentru ca rimaul se chiar face frate si cu DRACUL pentru a trece puntea
    si … istoric e prefigurata o VIITURA ! (deci orice pune , insa PUNTE !)

    IQ=?
    😉

    [PS: asta_i adevarul …desi stiu ca „unii” ma urasc asa desi nu m-ar fi bagat in seama de spune cele mai mari PROSTII vizibile ! Eu n-as VOTA USR-ul tradator ” VOI ! -> Faceti ce vreti ! si ce va duce capul ! 🙁 ]

  2. Pentru câțiva protestatari, ai noștri au scos trupele antitero, să vedem și noi, cei cu ochii-n televizoare, că nu mai suntem în 1989. De fapt, cine să mai iasă în stradă, că sparanghelul trebuie cules. Nici hoți profesioniști nu mai avem. Sunt la facultate în Franța și chiar SUA, unde le predau deja americanilor lecții. Noi am rămas cu parlamentarii… Am auzit că prezi se duce. În Azia. La primăvară.

  3. „Qui sème le vent récolte la tempête” … Sau, ca sa inteleaga si parizianul Ciolacu, neamtul (nu olandezul) zburator si toata gasca de derbedei din „parlament” si „partide”, „Cine seamana vint culege furtuna” !

  4. Tacitus : Cu cat statul este mai corupt, cu atat va emite mai multe legi.

  5. Zilele trecute am scris despre o viitoare iesire masiv la miting in frantuca si chiar se intampla dar e puternic și infiorator. Si abia e inceputul, dar macron vrea armata europeană sa il apere de cetatenii care isi cer drepturile!

  6. Toate porcariile si mirsaviile criminale vin de la cloaca bruxelleza ! Impostorul Macron este o simpla trompeta a globalismului, ministrii sai niste slugi impotente si tembele, o adunatura de traseisti adunati de pe drumuri, nulitati de prin toate partidele, asa ca e clar de ce bordelul, cum ar spune tot francezii, e maxim !

  7. Waw…dar francezii n-au legea iliesciana 60/1991? Aia cu tulburarea linistii ciocoilor si asigurarea pensiilor speciale militienilor?

  8. „macron vrea armata europeană sa il apere de cetatenii care isi cer drepturile”

    Da, ai dreptate. Numai ca, nu e singur: TOTI vor!.

    Intrebarea este: ACEA ARMATA, EXISTA?

  9. La noi in statul securistice al mârțoagei prezidențiale călătoare it fac dosar PENAL pentru ca protestezi in grupuri mai mari de trei persoane fără autorizare, ori te amendează in timpul protestului pentru disturbarea liniștii publice

  10. Fermierii europeni au o armă extraordinară dar nu conștientizează încă!!! Pentru ei și familiile lor pot asigura suficientă mâncare – restul, nimic, să nu producă un an de zile! Să vedem atunci limacșii bruxellezi ce fac!

  11. La Bruxel in institutiile europene s-au umplut de hoti, slugoi si prosti bagati la gramada, pana a iesit ce-a iesit. Nu alde AfD sau Le Pen sunt principalii inamici ai UE, gasca eurocrata condusa de drona Ursula fiind cea mai mare amenintare.

    In comunismul UE interzis la vaca, capra, oaia libertatea de a aleg3 viermi si gandaci.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.