
Protestatarii au devastat instituţii şi magazine în mai multe oraşe din Kazahstan, în contextul protestelor faţă de majorarea nejustificată a preţurilor la carburanţi.
UPDATE ”Zeci” de manifestanţi au fost ucişi de poliţie în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce încercau să cucerească clădiri administrative în Kazahstan, a anunţat poliţia din această fostă republică sovietică, în care au loc revolte haotice, relatează AFP.
Doisprezece membri aii forţelor de ordine au fost de asemenea ucişi, iar alţi 353 au fost răniţi în timpul unor revolte şi manifestaţii care zguduie ţara de mai multe zile, au anunţat joi autorităţile locale la televiziunea publică.
”Corpul unuia dintre ei a fost găsit decapitat”, potrivit postului Khabar-24, citat de agenţiile Tass, Interfax-Kazahstan şi RIA Novosti.
UPDATE Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a decis trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan, în contextul anarhiei apărute din cauza protestelor violente.
Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut miercuri seară intervenţia Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă pe fondul escaladării violenţelor.
Preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat în cursul nopţii, potrivit BBC, că alianţa militară va trimite trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, pentru o misiune „cu durată limitată”.
Din Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Nu este clar când va începe misiunea de stabilizare a Kazahstanului şi nici câţi militari vor fi mobilizaţi.
Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de „reţinere” şi doreşte ca manifestaţiile să se desfăşoare acolo „în mod paşnic”, a afirmat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a denunţat miercuri acţiunile unor „grupuri de elemente criminale” şi a promis un răspuns „ferm” la proteste, invocând „atacuri masive” împotriva forţelor de ordine care au făcut cel puţin opt morţi şi peste 300 de răniţi, potrivit Ministerului de Interne.
Pe de altă parte, această fostă republică sovietică s-a confruntat miercuri cu o „pană de internet la nivel naţional”, a indicat grupul de supraveghere a web-ului NetBlocks, estimând că acest lucru ar putea „limita sever acoperirea protestelor antiguvernamentale în creştere”.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat şi întreruperea internetului de către guvern.
„Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet”, a declarat Ned Price într-un comunicat.
„Îndemnăm toate părţile implicate să găsească o rezolvare paşnică a stării de urgenţă”, a adăugat el.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat, de asemenea, „afirmaţiile nebuneşti” ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. „Acest lucru este absolut fals” şi „face parte din strategia rusă de dezinformare”, a insistat ea.
UPDATE O reşedinţă oficială a preşedintelui din Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, a fost incendiată de protestatari, miercuri după-amiază, în contextul escaladării violenţelor ca reacţie la criza generată de majorarea preţurilor la carburanţi.
Mulţimea a luat cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate.
Conform agenţiei Tass, citată de postul Sky News, mii de manifestanţi au incendiat reşedinţa prezidenţială din Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan. De asemenea, a fost incendiat sediul Primăriei, situat în imediata vecinătate. Sediul Parchetului regional a fost devastat.
Aeroportul din Almatî a fost ocupat de protestatari, iar toate cursele aeriene au fost suspendate, afirmă surse citate de agenţia Reuters.
Pe fondul escaladării crizei, preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a anunţat demiterea fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev din funcţia de director al Consiliului pentru Securitate Naţională, un organism decizional influent.
Internetul şi telefonia mobilă erau blocate miercuri și a fost decretată starea de urgență.
”Kazahstanul se confruntă în prezent cu o pană de Internet la scară naţională, în urma unei zile de perturbări ale Internetului mobil şi unor restricţii parţiale”, anunţă un ONG, care subliniază că acest lucru ”este susceptibil să limiteze grav acoperirea manifestaţiilor antiguvernamentale care se intensifică”.
Old residence of President in #Almaty on fire after massive protest in #Kazakhstan. pic.twitter.com/4OtdrtUezy
— World Breaking (@World_Breaking_) January 5, 2022
#Kazakistan : Protesters shoot at the military, colleagues drag the wounded.#KazakhstanProtest pic.twitter.com/UGADIFQQPM
— World Breaking (@World_Breaking_) January 5, 2022
Pinta mal la situación en #Kazajistan. Gobierno dimitido en pleno, presidente #Tokayev promete un cambio (destituido del Consejo de Seguridad Nacional el hijo d̶e̶l̶ ̶d̶i̶c̶t̶a̶d̶o̶r̶ del ex presidente #Nazarbayev). Aún así, enfrentamientos y tiroteos en #Almaty y otras ciudades. pic.twitter.com/Ld1cSic1ws
— Alfonso Poza (@alfonso_poza) January 5, 2022
NOW – Situation in #Almaty, Kazakhstan’s largest metropolis, spirals out of control. The president imposes a curfew and deploys the military to quell the anti-government protests. pic.twitter.com/AZIsZlhEYd
— Disclose.tv (@disclosetv) January 4, 2022
NOW – Citizens in #Kazakhstan detain military personnel as violent anti-government protests continue to roil the country.pic.twitter.com/MfzpKNPsA8
— Disclose.tv (@disclosetv) January 5, 2022
Poliţia a tras miercuri cu grenade asurzitoare şi a utilizat gaze lacrimogene împotriva unei mulţimi de câteva mii de persoane, fără a reuşi să împiedice pătrunderea unor protestatari în clădire.Mai mulţi protestatari şi-au însuşit bastoane şi scuturi ale poliţiei.
Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.
Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.
Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangystau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că „au majorat preţul la gaz fără motiv”, ceea ce „a dus la proteste în masă în întreaga ţară”, potrivit acestei surse.
Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi salariilor mici.
Regiunea Mangystau depinde de GPL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus.
Aia din Ucraina a costat cf. lui V. Nuland 5 miliarde de $. Asta cat o fi costat?
„După lovitura de stat – violentă și nenecesară, pentru că președintele Viktor Ianukovici fusese de acord cu transferul pașnic al puterii, la urne – Nuland s-a lăudat la o conferință sponsorizată de Chevron: ”De la independența Ucrainei, în 1991, SUA i-au susținut pe ucraineni să-și dezvolte abilitățile și instituțiile democratice, să promoveze participarea civică și buna guvernare… Am investit peste 5 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina pentru atingerea acestor scopuri, ceea ce va asigura o Ucraină prosperă și democratică”
@GG Vezi ce spune „mishteaux (la mishto :)”
lageste-ti horizontul !
🙂
Daca ar fi vorba sa analizezi ca EXPERT cele care se straniu intmpla in Kazasthan
nu trebuie sa excluzi printre alte si profitorii ei
Aud ca pretul ala uraniu a crescut (de ce Kazasthan ? Pentru ca 40% din produti de URANIU a lumiiiiiiiii !)
sa fie ceva RELATIV 😉 la ….”pretul energiei” intr-o INFLATIE MONETARA ?
(intreb si eu ca unul cu IQ>145 …care … se stie!…gndeste altfel dect COTIDIAN 😉 😀 😛 )
Care revolutie?Da bine sa numesti o revolta in est ca pe o revolutie dar aceeasi revolta in vest se numeste terorism domestic.O revolutie are revendicari „revolutionare”-schimbare de regim despotic, etc.E drept ca dupa atatea incercari in spatiul fost-URSS nu prea mai ies revolutiile comandate dar nu din cauza lipsei de pregatire a „revolutionarilor” de profesie.Singura suparare a USA a fost faptul ca nu mergea internetul ,nu si ca mureau soldati ucisi de teroristi.Ce motiv ciudat:cresterea pretului la gaz.In toata lumea se intampla acelasi lucru -e un motiv de revolutie?Parca e prea mult.In orice caz USA a plecat din Afganistan ca sa intre in Kazakhstan pe cale revolutionara sau atentioneaza pe rusi ca mai au o linie rosie de trasat?
Crezi ca CIA a organizat si „6 inaurie 2021” in USA ? Sau in USA a fost ceva „spontan” anti-capitalist ? 😉
Intreb pentru ca vad ca le … mirosi !
Daca nu aveama PLANDEMIA cu restrictiile ei
atentie … cu RESTRICTIILE EI
asa era si-n EUROPA …. (ce-i amanat nu-i decat amanat … nu iesit din discutie !)
😀
(schimbari de ideologie ceva … in USA dupa fantasticul si incredibilul eveniment din „6 ianurie” cand senatorii ereu pe sub scaune de frica americanilor … la fel ?)
😀
Daca avea si Romania GAZELE SI PETROLUL ei si venea cineva cu scumpri ca-n UNGARIA care nu are nici gaze nici petrol
asa era si la noi !
De aia zic politicienii romani fac bine ca distraga atentiea de la „de astea” pein …P(L)ANDEMIE !
PS: SE vede acum rostul PLANDEMIEI ( cu lockdown-urile ei … si exact ca la kazahi, nu cozacii de pe DON, interzisul iesitului pendemiatului noaptea INCLUSIVE …interzisul adunarii in grupuri RAZVRATITE a „pandemiatilor”)
Vine vremi NASOALE peste LUME … cand se rupe coarda … nu mai tine nimeni seama de nimic = si KZAHSTAN-ul parea o tara sub control sic-un popor infricat …pana la un punct !
😀
ATENTIE LA „24 Martie”, un avertisment cu talc = nu deageaba ! :*
Mersi, am mai vazut, nu sintem la prima „revolutie” portocalie ! Sintem chiar vaccinati, ca sa zic asa, si chiar cu booster, incepind cu basmele lui Petre Iliescu … pardon, Ispirescu si terminind cu unele mai actuale, cu maidanezi de Kiev platiti cu un hamburger de manifestatie … (ps : as vrea si eu sa fiu „opresat” cu GPL la 0.1 euro litrul, as lua o cisterna si n-as baga ca acum benzina cu pipeta, la pompa !)
Sa ne vedem de ale noastre aici și acum.
Comentarii pot fi multe…
Dar rezultatul este ioc.
Știm vorba aceea: „Prostii mor de grija altora iar câinii de drum lung”
Se intunecă repede,. Mă uitam aseară la știri, și văd cum băgătorii de seamă, de la stative de microfon la generali, nu pricep evenimentul, iar evident de vină mereu sunt rușii,.Când colo e atât de clară povestea,..E vorba că e una dintre țările care stau pe gaz și pe petrol,. iar să le impui prețurile actuale a energiei, evident că li se deschide briceagul singur in buzunar,.Pricepi bre ?? Sigur ??