Undă verde de la Guvern pentru noile restricții

Guvernul a aprobat, joi, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând din 8 ianuarie. În ședință s-au stabilit și măsurile care vor fi aplicate pentru a preveni îmbolnăvirile în valul 5 al pandemiei, între care obligativitatea purtării măștii medicale sau FFP2.

În cadrul ședinței Executivului de joi s-a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost instituită măsura de protecție sanitară ce constă în purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise.

„Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2”, potrivit hotărârii.

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise, conform Hotărârii nr. 1 a CNSU: copiii cu vârsta mai mica de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.

Sunt menținute măsurile în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Participarea persoanelor este permisă în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.

CNSU: măștile „de tip medical” sau FFP2 să devină obligatorii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. N E C O N S T I T U T I O N A L A, lovita de nulitate. CONFORM HOTARARII DE ANULARE nedefinitiva inca GUWERNERUL NU ARE VOIE SA MAI EMITA ALTE STARI DE ALERTA, prin hotarai si decizii, INGRADITOARE DE DREPTURI SI LIBERTATI.

  2. Nu se intelege nimic din idiotenia publicata de guvern. De unde se procura masti FPP2? Sunt gratis? Daca nu, nu au cum sa fie obligatorii, se cheama jaf din avutul privat si se pedepseste conform legilor. Plasare fortata de produse.
    Alo, legea? Mai exista LEGE in tara asta?

  3. Guvewrn criminal..unde este scutirea de ordin medical pentru purtarea botnitei ?unde e protestul medicilor pe acesta tema?

  4. Prostanacii din adunatura infractionala numita guvern inghit orice rahat ejectat de OMS si slugile lor din fiecare tara. Aceeasi tampenie cu FFP-2 e si in Italia numai in mijloacele de transport public si spatii inchise, dar pretul e plafonat la 1 euro, in medie se vinde cu 65 de centi. Nu au nicio ratiune sanitara, e o afacere de clan si continuarea bataii de joc la adresa populatiei.

  5. ”Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2”

    Standardul FFP2 se referă la filtrarea în proporție de 94% a particulelor de 0.3 microni sau mai mare. Virusul Covid este de câteva ori mai mic decât 0.3 microni. 1. Care este deci capacitatea de filtrare împotriva Covid (nu împotriva unor particule oarecare)? 2. Foarte important: cum s-a stabilit acea cifră? Pe manechini? Pe oameni? Cât timp a durat testul în urma căruia s-a stabilit capacitatea de filtrare? Masca era uscată sau umedă (o mască umedă are permiabilitatea mult mai mare)? 3. Ce protecție reală oferă masca FFP2 oamenilor (nu manechinilor) în viața reală, de zi cu zi – nu într-un test pe manechini robotici, pe un orizont mediu și lung? Ținând cont de fapt că 6% din particole ajung totuși dincolo de mască, într-un sfârșit, nu tot acolo ajungem? Apoi, trebuie să ținem cont și partea negativă a purtatului acelei măști de ”protecție”: ridicarea concentrației de bioxid de carbon în sânge (cu efect negativ asupra sistemului imunitar, ca să nu mai amintesc de faputl că celule canceroase iubesc un mediu redus în oxigen), diferite boli care ar putea fi cauzate de prezența a diferite substanțe toxice în măști (care prin respirație pot ajunge în plămâni și să cauzeze fel de fel de cancere, boli pe care nimeni să nu ți le recunoacă mai apoi ca fiind cauzate de mască), alergii, infecții bacteriene, ca să nu amintesc de efectul psihologic negativ, etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.