(VIDEO) Se drege busuiocul după ce Iohannis a dat cu bățul în baltă

Ministrul de Externe al Ungariei Péter Szijjártó a fost primit marți dimineață la București de Bogdan Aurescu, în contextul relațiilor tensionate dintre România și Ungaria, cauzate și de afirmațiile președintelui Klaus Iohannis privind o „înțelegere” între PSD și Budapesta pentru „vânzarea” Ardealului.

Aurescu a explicat că l-a invitat pe Péter Szijjártó pentru că România dorește la revenirea la relații normale bilaterale  și i-a cerut omologului său ungar ca oficialii din Ungaria, aflați pe teritoriul României, să nu facă, în contextul zilei de 4 iunie, declarații controversate.

„România este profund interesată să ieşim din logica provocărilor şi a confruntării şi propunem crearea premiselor conturării unei relaţii româno-ungare constructive civilizate, moderne, pragmatice, europene. Este nevoie să readucem în relaţia bilaterală climatul de încredere şi respect reciproc. De aceea, între noi există o relaţie foarte bună pe care am construit-o cu multă vreme în urmă, aşa încât să putem să conferim relaţiei bilaterale o traiectorie corespunzătoare parteneriatului nostru strategic. Ne dorim o abordare pozitivă a relaţiei cu Ungaria, ca buni vecini. Ne dorim să acţionăm împreună în baza principiilor din tratatul politic din 1996, în baza declaraţiei de parteneriat strategic româno-ungar pentru Europa Secolului XXI, din 2002. De aceea, am făcut şi facem apel la reţinere, la discernământ şi pledăm – în special în actualul context, care este marcat de efectele nocive ale crizei de COVID-19, care afectează toţi cetăţenii statelor noastre – pentru implicare deplină şi reală în construirea unei relaţii de bună vecinătate şi de parteneriat strategic autentic”, a afirmat Aurescu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Afacerilor Externe al Ungariei.

Ministrul român a mai declarat că a avut o discuţie „foarte substanţială” cu privire la relaţia bilaterală și că, „în pofida momentelor tensionate care s-au desfăşurat în ultima perioadă”, Ministerul Român de Externe „s-a abţinut să reacţioneze”, având ca scop detensionarea acelor momente. Totodată, Aurescu a subliniat că „o logică de parteneriat” evită „cu orice preţ, şi mai ales în momentele critice”, escaladarea.

„Este o vizită care are loc într-o perioadă sensibilă, în această relaţie bilaterală, şi, aşa cum i-am mărturisit domnului ministru, am fost la început reticent cu privire la organizarea acestei vizite acum, pentru că suntem la zece zile până la ziua semnării Tratatului de la Trianon, 4 iunie, care are semnificaţii diferite pentru România şi, respectiv, pentru Ungaria. De asemenea, în ultima perioadă au existat o serie de momente tensionate la nivelul relaţiei bilaterale. Şi de asemenea, suntem într-un context excepţional, şi anume al stării de alertă în România”, a spus Aurescu.

Aurescu a adăugat că i-a transmis omologului său că ar fi preferat ca vizita să aibă loc după data de 4 iunie, deoarece este necesară o bună pregătire a unei astfel de vizite. Pe de altă parte, a adăugat că l-a invitat pe Peter Szijjarto la Bucureşti, deoarece România „doreşte în mod cel mai sincer revenirea la o relaţie de parteneriat strategic real cu Ungaria.

La rândul său, Peter Szijjarto a spus, printre altele, că „așteptăm respect și colaborarea cu România să fie construită pe înțelegere” și a punctat totodată că pentru Ungaria Trianon înseamnă ”mare supărare”.

”Noi respectăm momentele istorice, dar ne-am pierdut teritorii. Dar aceste discuții nu trebuie să influențeze relațiile noastre bilaterale. (…) Ne respectăm partenerii, dar ca o națiune de peste 1000 de ani, așteptăm și noi acest respect. Trebuie să ne gândim că e mai bine sa fim in relatii bune decat rele”, a spus ministrul ungar de Externe.

Oficialul de la Budapesta a taxat și declarațiile președintelui Klaus Iohannis privind Ardealul „vândut” ungurilor. „Nu vrem să participăm la discuții de politica internă, ne dorim să nu se repete aceste discuții”, a spus ministrul ungar, fără a-l nominaliza pe Iohannis.

Înainte de vizita la București, ministrul ungar a declarat că, în ultimele săptămâni, în relația bilaterală nu s-a manifestat respect: „Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”.

Urmărește VIDEO declarațiile integral

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8516 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Nu-i credeți niciodată pe politicienii unguri. Ei au un singur obiectiv: refacerea “ungariei mari”, adică cucerirea Transilvaniei, pământul nostru strămoșeasc

  2. Ioana Radu,te plateste UDMR sa bagi un titlu antinational? Iti spun la revedere,coada de topor..

  3. noi ca popor primordial la Europei, cu o vechime ďe peste 7000 de ani, va punem doua intrebari:
    1.Cum a reusit Ungaria sa reduca minoritatea romana, de la 300 000, la 23 000, de persoane??
    2. Nu ar fi cazul sa procedam ca cu bulgarii, sa facem schimb de populatie, macar acum!

  4. „A dat cu batul” dar a dat acolo unde trebuia. De dres sa o dreaga cei care au incalcat legea cu buna stiinta

  5. Szijjártó a subliniat vechimea natiunii lui de peste o mie de ani … vreau sa cred ca Aurescu i-a replicat cu vechimea poporului lui de peste 33 de secole !

  6. Din vremuri ceva mai civilizate, unam sapientem dixit:
    https://www.youtube.com/watch?v=jSVzeOnbWUE

    Apropos, cum se face ca avem un impotent la MAE? Bine, nici cu acoperitul de dinainte nu-mi era rusine … dar totusi.
    „Floare albastra, floare albastra! Totusi este trist in lume!”

  7. Vad ca sint destui soldati platiti aici sa apere gafa monumentala facute de Johannis, dar nu reusesc oricum pt ca ea ramine document oricind. E clar totul e regizat pentru iesirea scandaloasa a Sparanghelului sef de la Cotroceni…asa ceva nu s-a mai vazut in 30 de ani de dupa anii 90 si e bine ca ramine ca un exemplu de cum NU trebuie sa te exprimi la un asemenea nivel !

  8. „Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, zise ungurul. Cind vor baga la cap, la Budapesta, ca Romania inseamna, pentru oficialitatile regimului ungar, Bucuresti si nu Cluj, ori Odorheiul Secuiesc sau Tusnad? Aceasta incheiere inseamna, in sine, o provocare. Nu am auzit de vizite ale ministrilor romani de externe in Ungaria care sa treaca, necesarmente, prin Ghiula. Cit priveste „necazurile” unei natiuni, noi am pierdut sub raptul sovieticilor o arie mult mai mare decit pretind ei de la noi, asa ca nu primim lectii! Nota bene: lui Szijjártó nu-i pute, totusi, la Bucuresti, ca vad ca poarta masca sub nas…

  9. @Hronicul:))))Poti fii sigur ca Aurescu i-a explicat ca in timpul captivitatii in Babilon,cand ai lui aveau acces gratuit la bibloteca (si alte facilitati),nu au gasit nici un cuvant despre ungurii, chiar cand copiau de zor dupa opera sumeriana,teza de doctorat copy-paste care, mai traziu, s-a numit „Sola Scriptura !

  10. Dovada ca Iohannis nu a gresit este faptul ca ministrul maghiar a venit la Bucuresti,nu invers (apropo,amintiti-mi va rog cand a mai fost vreun oficial maghiar la Bucuresti-in ultimii 30 de ani-ca nu reusesc );in mod sigur,Iohannis nu a vorbit ca sa se afle in treaba,in spatele sau stau niste institutii ale statului,nu ? daca nu intervenea,ne aflam cu „tacita” devenita oficiala,prin gratia parlamentului

  11. Sa fim obiectivi, este o actiune de imagine, o actiune standard intre institutii si nimic mai mult. Nu intrati pe fentele indicate de scaunari!

  12. Predintele nu a facut nimic gresit ! Toti cei care cred ca a gresit nu sant romani ci doar cozi de topor platite

  13. @acelasi :hai siktir,scarba pietii..Inapoi,in cotetul din care ai iesit

  14. Presedintele Iohannis are dreptate. Va spun si de ce: de ce UDMR incerca in mod perfid, cu sprijin tacit de la PSD sa strecoare pe sub masa legi antiromanesti care sa treaca fara dezbateri! Cine a provoacat conflictul, UDMR care sistematic incearca sa strecoare legi generatoare de conflict, sau Presedintele care a remarcat practica perfida a UDMR? Si ce cauta in ecuatia asta Ungaria, daca Ungaria pretinde ca nu are nici un amestec?

  15. Despre „vechime” nu vorbesc decât osemintele stră-strămoșilor noștri, iar aceasta se „numără” de la zeci de MILENII, la sute de MILENII! Cu câțiva ani în urmă, s-au prelevat urme de oase preistorice de pe teritoriul României și teritoriile vecine sau chiar mai depărtate și au analizate la laboratoare performante din Hamburg, de către profesorul Alexander Rodewald și Georgeta Cardoș, doctoranda profesorului, care au constatat că există o continuitate uluitoare între probele de milenii și cele ale populației actuale a României, Moldovei, Ucrainei, Țărilor Baltice, Balcanilor, până în 1/2 nordică a… Italiei, ceea ce arată și vechime, și extensie, și continuitate, dar mai arată că înșiși romanii descind din aceeași populație pre-cucuteniană, pre-Vincha, adică fabuloșii pelasgi sau hyperboreeni! Despre ce discută fino-uygurii(ugricii) cu noi?! Nerușinarea este un uriaș defect moral, ca și rapacitatea, dorința de a parazita alte neamuri, fără scrupule morale! Cică… au pierdut teritorii(sic?!), adică au pierdut ce n-au avut în… „lunga” lor istorie, de vreo cinci popasuri din Altai/Gobi, până-n Câmpia Tisei! Pe locul de azi al Buda-Pestei se află vestigiile unei cetăți dacice! Ce-ar fi să ne pretindem drepturile legitime, după „exemplul” lor?!

  16. Actuala clasa politica e leita celei din anul fatidic 1940.
    Atunci ne-am trezit fara aliati, si cu Ungaria calare pe calul nemtesc, cerand intreg Ardealul (a primit numai o parte).
    Ca sa vedem cum am ajuns la momentul 1940, cand mai toti vecinii au luat ce-au poftit din Romania Mare, trebuie sa analizam clasa politica de atunci.
    Acelesi lupte intestine pentru ciolan, acelasi festivism, aceleasi raportari entuziast-patriotice, acelasi veleitarism, arivism, si coruptie pe masura.
    Astazi, pe ce se bazeaza Romania pe plan extern? Germania a revenit in forta, cu Ungaria in siajul ei. Singurul nostru ‘succes’ trambitat peste tot e ca am intrat in NATO.
    Dar ambasadorul ‘strategic’ s-a pozat nu demult si el cu steagul secuilor…
    Daca nu se asaneaza mlastina politica in curand, trebuie sa ne asteptam la dezastre similare celor de atunci.

  17. Sparangocotroceaua
    (dupa M. Ursei)
    Sparanghelul după mine
    Are o aroganţă înaltă,
    Care nu se simte bine
    De nu dă cu bâta-n baltă.

    Klausofobie patriotică
    ( după Păstorel)

    K.W.I -ul ne vorbeşte:
    “ Măi, Sibiul nu mai este
    unde l-am lăsat.
    Tot Ardealul şi pe Carmen,
    Ungurii’au furat !”

  18. Ce ar fi dacă Mongolia ar arăta ungurilor și rușilor o hartă cu Crimeea și Panonia în imperiul lor? Sau Italia ar pretinde Marii Britanii retrocedarea Angliei? Ori Vikingii ar cere Paris/ul înapoi, eventual tributul vechi reactualizat? Iar normanzii care au cucerit insula britanică în 1066, francezi de fapt, ar cere includerea GB în Franța? Și Burebista a avut o parte din actuala Ungarie! Ce ar fi ca toate țările din lume să înceapă războaie cu hărțile perioadei de glorie pe mese? Sau turcii să ceară Budapesta , pașalâcul lor din 1541 înapoi? Toate țările europene s/au potolit, mai puțin Ungaria și Rusia, cărora ar trebui să li se aplice metoda spaniolă aplicată Catoloniei.

  19. Editat sub masca de mare patriot,politician tut si mare ciumeg…ne termina Pas cu Pas.Nu cred in ruptul capului ca la iesirea aia cand s-a zborsit la psd nu s-a gandit ca ne pune ungurii in cap.Toata smecheria e sa para ca face totul pentru Romani si Romania,in timp ce de fapt da la temelie pentru a demola.

  20. Oriunde a pus piciorul PASALACUL a tampit autohtonii.

    Pentru DEZTAMPIRE trebuie scjimbare e CAP/

  21. Nu a dat cu batul in balta, a dat cu maciuca in capul pesedistilor tradatori de tara!
    Ce tot ne iei de prosti, madam Radu!

  22. ,, Cotidianul ” putea fi cu usurinta categorisit un ziar prorus , dar se pare ca este de-a dreptul un ziar ANTIROMANESC ! Janeto , tot ce face rau Romaniei este binevenit ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.