Viktor Orban, la Bruxelles: ”Trebuie să cooperăm cu Germania, germanii sunt într-o situație dificilă”

Summit informal agitat la Bruxelles miercuri seara, după ce Slovacia a anunțat că va contesta în justiție impunerea unor cote obligatorii de imigranți, o decizie care pălește totuși în fața tonului neașteptat de calm al premierului Ungariei, care pare gata să cadă la un acord cu Germania.

Reporterii BBC au prezentat deja propunerile CE care sunt discutate în această seară.

– O donație de cel puțin un miliard de euro pentru ONU, pentru a veni în sprijinul refugiaților sirieni
– Mai mult personal UE pentru protecția granițelor europene, inclusiv în Balcanii de Vest, o rută importantă a imigranților
– Mai mult sprijin pentru Liban, Turcia și Iordania, precum și alte țări din apropierea Siriei.

Președintele Francois Hollande a fost neobișnuit de direct în exprimare în momentul în care a venit vorba despre statele UE care s-ar putea opune cotelor obligatorii de imigranți – Slovacia, Cehia au precizat clar acest lucru. ”Cei care nu împărtășesc valorile noastre, cei care nu vor nici sa respecte aceste principii ar trebui să-și puna întrebări despre locul lor în UE”, a spus președintele Frantei. Cu o zi înainte, la Consiliul JAI, România și Ungaria s-au adăugat celor două state menționate pe lista celor care au votat împotriva cotelor obligatorii.

Dacă președintele Hollande a fost atât de dur, Angela Merkel a vorbit în nota obișnuita inainte de summit. ”Sarcina noastră este să trimitem semnalul corect”, a spus Merkel. ”Dacă vom dialoga cu calm, vom găsi un răspuns”, a mai spus cancelarul german.

Un mesaj scurt care a fost înțeles imediat de unul dintre marii adversari de până acum ai Germaniei în criza imigranților. Premierul Ungariei a executat o întoarcere la 180 de grade in fața reporterilor de la Bruxelles și a spus că nu i-a acuzat pe germani de înrăutățirea situației. ”Nu, nu. Trebuie să cooperăm cu Germania, germanii sunt într-o situație dificilă. Trebuie să înțelegem asta”. Singura problema este dacă spațiul Schengen va rămâne în picioare, a spus Viktor Orban. ”Este obligatoriu, este o obligație…daca nu respecți regulile atunci întreaga UE va dispărea în haos”, a declarat Viktor Orbanm, potrivit BBC.

Orban a venit la Bruxelles cu un plan în șase puncte pentru rezolvarea crizei. În primul rând, Grecia ar trebui să transfere paza frontierelor către alte state, cu personal mai pregătit și cu mai multă voință politică. Apoi ar trebui instituit un sistem de identificare a imigranților economici. Al treilea punct este întocmirea unei liste clare cu țările de origine considerate sigure, în care imigranții vor fi imediat retrimiși. Apoi, toate țările UE ar trebui să-și majoreze contributia la bugetul UE cu 1%, pentru a se acumula un fond destinat acestei crize – ar rezulta circa 3 miliarde de euro anual. Ar mai trebui realizate parteneriate seriose cu statele non-UE implicate în această criză (Turcia si Rusia, în viziunea lui Viktor Orban). În cele din urmă, Orban a cerut implicare la scară globală pentru găsirea unei soluții.

Declaratia făcută la intrarea la Consiliul European contrastează cu cea din timpul întâlnirii cu ministrul-președinte al Bavareiei, Horst Seehofer, un politician care a criticat-o dur pe aliata Merkel în ultimele zile. Orban a sugerat că Germania dă dovadă de ”imperialism moral” dorind să impună linia politică în criza imigranților. Orban a mai declarat că întreaga comunitate internațională, nu doar Europa, trebuie să se implicei în rezolvarea crizei.

Pasul înapoi făcut de Ungaria este o veste buna pentru Grecia, pentru că refugiații ce intra in această țară urmeaza ruta ungară catre Vest. Premierul Alexis Tsipras, recent reconfirmat ala alegerile parlamentare, a declarat că ”o Europă unită înseamnă în primul rând a imparti, a împărți responsabilitatea, povara, viitorul comun”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.