Sofia și Ankara propun o zonă de securitate în Siria

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov urmează să transmită la summitul UE de la Bruxelles o cerere a Turciei de creare a unei zone de securitate în nordul Siriei pentru a preveni emigrația în masă, informează AFP, citată de AGERPRES.

„Împreună cu prim-ministrul turc ne gândim la ideea unei zone de securitate în Siria pentru ca oamenii să rămână aproape de locul lor natal și să fie ajutați”, a declarat Borisov la televiziunea bulgară BNT intervievat la Bruxelles.

Borisov a indicat că a primit de la Ahmet Davutoglu o scrisoare în acest sens și va informa summitul extraordinar al UE programat miercuri seară.

În scrisoare, al cărei text integral a fost difuzat de guvernul bulgar, Davutoglu propune „crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, ce ar permite întoarcerea voluntară a refugiaților”.

Un grup de lucru cu participarea UE și a Statelor Unite ar putea rezolva problemele de locuințe, sănătate și educație în această zonă, potrivit scrisorii.

Dacă această idee nu este realizată, peste 7 milioane de sirieni ar putea pleca spre Europa, „ceea ce va aprofunda criza umanitară și va provoca consecințe politice și mai tangibile”, avertizează Davutoglu.

Regretând „o lipsă drastică de solidaritate din partea comunității internaționale”, prim-ministrul turc se referă la „epuizarea capacității” țării sale de „a primi solicitanți de azil din regiune”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.