Un Guvern Predoiu s-ar putea să fie un bumerang devastator pentru PNL

Dacă declaraţiile liderilor partidelor din arcul guvernamental vor fi urmate de parlamentari, Guvernul Ponta va rămîne la Palatul Victoria cel puţin pînă în februarie, cînd se va putea depune o altă moţiune de cenzură sau pînă cînd premierul îşi va da demisia. Totuşi, merită analizată varianta de guvernare pe care o propune Opoziţia.

Există doar două ipoteze de lucru, aşa că o analiză nu presupune chestiuni prea sofisticate:

prima, în care PNL nu vrea să intre la guvernare pentru ca erodarea să nu-i afecteze rezultatele la viitoarele alegeri,

a doua, în care PNL vrea să preia guvernarea pentru a fi organizatorul alegerilor locale şi generale de la anul.

Înainte de a le lua pe rînd la purecat, să subliniem singurul lucru ciudat care ne pune în dificultate: păstrarea nominalizării lui Cătălin Predoiu ca posibil prim-ministru al unui guvern PNL. Această nominalizare a fost lansată mai întîi în cadrul PDL, cînd acest partid se gîndea dacă va mai rămîne pe scena politică după ce Traian Băsescu îi făcuse „pa-pa” de la perdeluţă şi cînd începuse migraţia unor membri spre noul PMP, mai ales după europarlamentare. A urmat apoi fuziunea surprinzătoare dintre PNL şi PDL pentru o susţinere mai consistentă a lui Klaus Iohannis la prezidenţiale, moment care a dus la o migraţie a unor liberali spre încă neînfiinţatul atunci partid al lui Tăriceanu şi trecerea pe linie moartă a lui Crin Antonescu. Pe acest fond de ambiguitate, cu oameni mult mai experimentaţi în jocurile politice, PDL a reuşit să obţină reconfirmarea lui Cătălin Predoiu ca posibil prim-ministru şi al noului PNL!

Astea sînt datele istorice ale acestei nominalizări. Pînă la alegerile prezidenţiale de anul trecut, PSD avea o majoritate confortabilă în Parlament prin alianţa cu UNPR, UDMR, PC şi minorităţi, aşa încît în interiorul PNL nici un lider important nu era dispus să intre în gura presei pentru a fi tocat şi dat la raţe pînă la alegerile următoare, deci Predoiu a rămas „varianta din umbră” pe care nimeni nu o lua în considerare nici măcar în PNL! Numai că, odată cu apariţia „Dosarului Ponta” la DNA, ceea ce părea imposibil devenea foarte plauzibil, mai ales după ce acest dosar a fost trimis în instanţă!

În mod normal, schimbarea radicală intervenită la nivelul Guvernului Ponta ar fi trebuit să genereze în PNL o dezbatere extrem de serioasă pe tema viitorului guvern liberal, căci acum o cădere a Guvernului Ponta poate surveni în orice clipă! În politică, apele nu sînt niciodată liniştite, aşa încît i se putea spune lui Cătălin Predoiu că lucrurile s-au schimbat şi că PNL, măcar pentru o vreme, nu-şi poate permite să aducă la guvernare oamenii care au făcut parte din oricare dintre Guvernele Boc, pe care electoratul le-a măturat prin vot în 2012. Ascultător cum îl ştim, Predoiu ar fi acceptat imediat situaţia (ştiind că el mai are o „nominalizare” şi în Dosarul „Gala Bute”), căci chiar el ar fi trebuit să se gîndească ce naiba ar fi scris presa, văzîndu-i în guvern pe Vasile Blaga, Ialomiţianu, Fluture, Vass, Roberta Anastase şi chiar pe Emil Boc!

În ciuda acestor evidenţe, PNL o ţine langa cu nominalizarea lui Cătălin Predoiu, ca şi cînd ar spune: „Lasă, domne, nu vezi că guvernul PSD nu cade? Ce rost are să ne strofocăm de acum?”. Poate că au dreptate, însă şi în situaţia în care PSD rămîne la guvernare, totuşi, alegerile parlamentare bat la uşă, iar PNL dă senzaţia că nu are, în afara foştilor miniştri, alte cadre pregătite să conducă ministerele, iar lucrul acesta a fost spus explicit chiar de către Vasile Blaga la întîlnirea de vară cu femeile liberale! Or, asta înseamnă sinucidere curată! Să ne gîndim doar la faptul că numai numele MRU i-a suflat lui Klaus Iohannis vreo 20 de procente în sondaje!

Pe acest fond destul de greu de înţeles de cineva din afara jocurilor politice, ne punem, în mod firesc, întrebarea: VREA, CU ADEVĂRAT, PNL SĂ PREIA ACUM GUVERNAREA? Ambele variante – vrea şi nu vrea – au cîte o explicaţie, însă sentimentul transmis de cei doi lideri oficiali ai PNL este că parcă le place mai mult să-l înjure de pe margine pe Victor Ponta decît să intre în teren şi să joace! Ei îl înjură pe Ponta, dar stau cu ochii spre Cotroceni, întrebînd din priviri: „Nu-i aşa că sîntem buni, domnule preşedinte?”.

Dacă vrea cu adevărat să preia guvernarea, în cazul căderii Cabinetului Ponta în orice variantă, PNL ar trebui să apară public cu un guvern, astfel încît să înlăture suspiciunea că vrea să readucă la Putere armata lui Traian Băsescu din guvernele Boc şi Ungureanu. Lucrul acesta este obligatoriu, căci aceasta este suspiciunea de care se tem chiar şi cei mai înverşunaţi simpatizanţi liberali, care nu văd cu ochi buni reinstaurarea puterii care a tăiat salariile, a impozitat pensiile şi, în general, a produs un adevărat dezastru economic. Mai simplu sus, cum să revină miniştrii lui Boc şi Băsescu, tocmai atunci cînd oamenii credeau că au scăpat de regimul pe care l-au măturat prin vot în 2012? Or, cu Cătălin Predoiu ca posibil prim-ministru, PNL nu înlătură această impresie, ci o adînceşte! Ca să vină din nou la guvernare, cu speranţa că va obţine voturile necesare şi în 2016, PNL ar trebui să scoată în faţă cîteva nume care să dea încredere, nu aceleaşi figuri care, mai degrabă, înspăimîntă pe oricine.

Dacă, însă, nu vrea să preia acum guvernarea, ci doar să şubrezească la foc mic PSD şi Guvernul Ponta, atunci sînt de înţeles aceste acţiuni sortite eşecului, cum este şi moţiunea de cenzură care se va discuta marţi în Parlament. Liberalii ştiu că în timpul unei sesiuni au dreptul la o singură moţiune de cenzură, aşa încît risipirea acestei oportunităţi fără a avea înţelegeri clare cu UNPR ar putea să pară o mişcare greşită care arată că nu au forţa de a da jos Guvernul Ponta, ceea ce în ochii simpatizanţilor liberali nu dă deloc bine. În această variantă, surprinzătoare doar pentru cei care n-au exerciţiul jocurilor politice, există, totuşi, o miză cu bătaie lungă: şubrezenia lui Victor Ponta, generată şi de plagiat, dar mai ales de Dosarul de la DNA, reprezintă o ţintă sigură, în care, dacă trag mereu la foc automat, efectele pentru campaniile electorale de la anul s-ar putea să fie devastatoare pentru PSD! Dar, în această situaţie, PSD ar rămîne să organizeze toate alegerile, atît cele locale din vară, cît şi pe cele generale din toamnă, ceea ce-i creează un avantaj deloc de neglijat. Acceptă, oare, PNL această situaţie sau deja liberalii se gîndesc că o eventuală moţiune de cenzură, depusă prin februarie 2016, ar fi mai profitabilă? Mai ales că pînă atunci vor avea de luptat nu numai cu un prim-ministru în stare de judecată, ci şi cu un partid condus de un preşedinte condamnat definitiv!

Aceste variante au, după cum se vede, logica lor. Problema este însă dacă Victor Ponta se hotărăşte să demisioneze în lunile următoare, căci atunci lucrurile se pot precipita într-un timp atît de scurt încît nebunia unor decizii pripite ar putea să dea peste cap toate calculele!

De aceea, liberalii n-ar trebui să adopte rigid teoria „lasă că vedem noi atunci!”, ci să arate de pe acum care sînt personalităţile cu care vor să ne convingă că un Guvern PNL este mai bun decît actualul Guvern Ponta! Dacă ne uităm la sondaje, vedem că PSD şi PNL merg umăr la umăr, nu există un trend decisiv în nici o parte, lucrurile oscilează şi la unii şi la alţii în funcţie de evenimentele la zi, or, în aceste condiţii, deciziile radicale sînt singurele care pot crea un avantaj real pentru una dintre părţi.

Cu Predoiu, avîndu-i în spate pe Vasile Blaga, Andreea Paul Vass, Raluca Turcanu sau Adriana Săftoiu, PNL pare acum, mai degrabă, să semene cu acel PDL care, la alegerile din 2012, îşi schimba mereu denumirea şi culoarea de pe bannere, în speranţa că oamenii nu-i vor recunoaşte pe cei care şi-au bătut joc de ţara asta fiind sub tutela lui Traian Băsescu!

Dacă vor să intre cu adevărat în competiţia Puterii, liberalii trebuie să ne propună ceva concret, nu simpla dorinţă de a-l da jos pe Ponta. Calea cea mai sigură este să ne prezinte un guvern credibil, în faţa căruia oamenii să spună „Aşa da!”. Pentru asta e nevoie mai întîi să ni se arate lista miniştrilor unui asemenea cabinet, altfel fiecare se va gîndi tocmai la numele cele mai compromise din politica ultimilor ani, între care există, fără îndoială, şi numele lui Cătălin Predoiu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.