Vine austeritatea peste companiile din România

A doua parte a anului 2022 îi va obliga pe liderii companiilor autohtone să adopte un plan de austeritate, în contextul creșterii accelerate a prețurilor la energie sau la carburanți, dar și pe fondul conflictului actual din Ucraina. Astfel, în unele industrii ar putea să se renunțe la bugetele de marketing sau la acordarea anumitor bonusuri angajaților și vor exista cazuri unde se va recurge chiar și la restructurări, conform unei analize a companiei de HR și transformare organizațională Arthur Hunt România.

Potrivit celor mai recente prognoze JP Morgan, PIB-ul economiei europene ar urma să crească în anul 2022 cu 3,2%, deși estimările anterioare conflictului din Ucraina arătau o creștere de 4,1%. Economia Rusiei ar avea însă cel mai mult de suferit, sub presiunea sancțiunilor fără precedent, și ar putea înregistra în acest an o scădere de 12,5% a Produsului Intern Brut. În același timp, Europa de Vest vorbește despre o inflație de sub 5%, dar țara noastră ar putea avea o inflație cu două cifre, mai arată analiza Arthur Hunt România. Acest impact va fi resimțit mai ales în industrie, un contributor important la PIB-ul țării. De aceea, înainte de transformare, care este un proces complex și de lungă durată, companiile vor trece printr-o etapă de adaptare, care în primă fază va presupune înghețarea investițiilor și a costurilor. Tocmai de aceea, fondurile disponibile prin PNRR trebuie exploatate cu maximum de profesionalism și fără piedici birocratice, apreciază specialiștii Arthur Hunt.

“Problema în România este modul în care sunt făcute aceste restructurări, de obicei rapid și urât (), punându-se accent mai mult pe costuri și mai puțin pe impactul socio – emoțional. Unele dintre companii tratează acest proces corect – fie cu resurse interne, fie cu ajutorul serviciilor de consultanță, pentru a-și asigura în continuare reputația și integritatea pe termen lung, astfel încât să poată reatrage forță de muncă calificată dupa stabilizarea situației”, declară Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt România.

În prezent, afacerile cu expunere în zona de conflict sunt implicate în găsirea de soluții pentru angajații impactați direct sau reduc drastic costurile, pentru a minimiza pierderile din acele piețe. Din această perspectivă, managementul va fi unul de criză, iar managerii și liderii cu astfel de competențe trebuie securizați sau aduși în companii dacă nu există, apreciază specialiștii.

“Oportunitățile care pot apărea din relocarea afacerilor din Rusia sau Ucraina, vor da rezultatea abia în 2023, în special în domeniile agricol și auto. Programele de employer branding, leadership și dezvoltare de competențe noi ar trebui să primeze acum în companii”, consideră reprezentantul companiei.

Totodată, extrem de importantă este și vulnerabilitatea cibernetică, care afectează procesele de business și luni de zile în anumite cazuri, astfel încât o atenție sporită va fi în securizarea informațiilor prin implementarea de soluții, adesea costisitoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4604 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Eu unu nu am incredere in politica romana…si ma bazez pe precedentul caz al anilor 1940 cand politica romana ne – dus la dezastru totalm….Damblaua cu NATO ne va distruge asa cum a distrus Ucraina….Propaganda oficiala ne indobitoceste cu ideea ca …daca Romania nu era in NATO atunci Rusia ne ataca….E o minciuna si prostie. Din contra, daca nu esti in NATO Rusia nu are niciun motiv sa te atace, din contra, te poate ajuta economic cum e cazul Ungariei. Insa daca esti in NATO ca slugoi si incitzi Rusia prosteste, atunci Rusia ne va ataca chiar daca suntem in NATO. Sa fie clar, daca Ucraina era primita in NATO atunci era atacata de Rusia mai brutal decat este azi….Ce putea face NATO? Sa dea cu bomba nucleara in Rusia?

  2. Anul asta se va alege praful de economia românească!!..majoritatea firmelor occidentale din românia își închid porțile, din toamnă va fi jale!!!..gigantii germani din românia au inceput o relocare a activităților desfășurate în românia!!!…
    Inflatia va depăși 12 % !!!…iar puterea de cumpărare va scădea cu peste 30 %…!!..
    Eu văd realitatea din germania, pentru prima oară după al doilea război mondial nemții au trecut la cartele!!…

  3. Austeritatea se va resimti ca intotdeauna in tara asta tembela doar in mediul privat. La stat vor fi in continuare angajari la greu pentru amante indesate prin consilii judetene, primarii si agentii fara rost, angajatii de la stat vor primi vouchere de vacanta, bonusuri de neperformanta si al 13lea salariu, pensiile speciale vor fi si mai speciale. Pe imprumuturile generatiilor viitoare, cu dobanzi foarte mari… Deci da, austeritatea va veni val-vartej peste companiile din Romania. Nu peste multinationale, ca astea nu pot fi zgariate in vreun fel.

  4. In Romania n-am auzit niciodata despre altceva,doar de strans cureaua si platit biruri,dobanzi uriase sa intretinem imbuibarea strainilor,aia la a caror prosperitate visam dar pentru ale caror interese iesim in strada si urlam ca ultimii imbecili ai planetei,sponsorizati cu mizilicuri de mizerii ca Soros s.a asemenea lui.

  5. O să vedem noi cum e cu prognozele astea…
    Deja Putin i-a lovit pe ioropeniși la gioale, cu plata gazului obligatoriu în ruble.
    Nimic din ce scrie aici sau „anticipează specialiștii” nu se va potrivi cu ceea ce va fi peste o jumătate de an!

  6. Pai mai oamenilor buni sau rai, cand tu ca popor ortodox ce te lauzi ca esti,vine plandemia,tu la fel de hoit ramai?
    Iti da Dumnezeu sansa de a te trezi si tu neam roman dormi in papucii indiferentei?
    Si vrei sa ti fie bine si neamul din care te tragi sa aiba ani multi si frumosi?
    Neaa,vine peste tine plata.Ca ai facut pact cu diavolul si ai parasit pe Acela care te a facut pe tine si ti o dat viata. Tu,poporule,te condamni singur la ceea ce traiesti acum.
    Te a oprit Soros,Rothschilld,masoneria,Gates&co sa iti parasesti mizeria in care te lafaiai de atatia ani,sa te lepezi de raul care te framanta din generatie in generatie si sa iti intorci fata la Hristos si sa umbli dupa Cuvantul Lui cel sfant?
    Nuu…tu, poporule mananci,bei,te distrezi,petreci in orgii si desfranare.
    Si pana cand?
    Acum te vaiti ca ti e combustibilul dublu la pret?Ca gazele si curentul s au scumpit si se tot scumpesc?Ca a crescut pretul la mancare?Ca e razboi?
    Nu,n ai voie.Indura ti pacatele si faradelegea copiilor avortati,furturilor, inselarilor,minciunilor si autodistrugerii. La asta te pricepi,n ai nevoie de scumpiri ca sa ti arati uraciunea.Si ca neamul acesta e mai tot neamul omenesc de pe pamant.Coborat in mizeria neputintei imorale.
    Voi rastigniti clipa de clipa pe Hristos. Batjocoriti tot ce e frumos,cinstit, adevarat,moral.Puneti in loc LGBTQ+, vaccinare,masca,manipulare si tot ce e mai urat.Ati devenit mai hidosi decat cele mai rele animale salbatice.Distrugeti natura dar va luati masini electrice ca sa nu poluati.Va dati mari ajutatori ai ilucrainienilor dar ati uitat de mama si tata sa le dati o paine.De saracii RO se ingrijeste poporul roman?
    Fatarnicie,falsitate,fariseism grobian=neamul omenesc al acestor ani.Si Cuvantul Lui este Adevar,Cale si Viata.Si ce gaseste?Indiferenta,uitare, obscurantism,falsitate,minciuna,ura,egoism,fanatism religios imbracat in blana de „bine”.
    Vai tie,popor roman ca erai odata al lui Mihai,Neagoe,Mircea,Brancoveanu,Tepes,Lapusneanu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.