Vocea Rusiei: Capitularea lui Ponta

Dacă un observator neavizat ar fi citit textul „actului coabitării”, ar fi normal să creadă că Victor Ponta conduce un guvern minoritar, fără susţinere populară şi doar bunăvoinţa preşedintelui Băsescu îl desparte de demisie. Însăşi denumirea documentului semnat la „şueta cea de taină” de la Cotroceni nu reflectă natura angajamentelor asumate de premier. O denumire mai corectă a documentului ar fi „act de capitulare” şi nu „act de coabitare”, scrie Vocea Rusiei intr-un comentariu publicat pe pagina în limba română a site-ului.

De fapt, Victor Ponta şi-a asumat următoarele angajamente:

1. CCR rămâne aşa cum este şi va fi utilizat în continuare pentru obstrucţionarea iniţiativelor USL

2. Traian Băsescu, în calitate de „decident final”, obţine prerogativa exclusivă de desemnare a procurorului general şi procurorului-şef al DNA. Rămâne de văzut cum va explica Victor Ponta faptul că mult criticatul „mecanism represiv” al „justiţiei băsesciene” va rămâne neatins în perioada guvernării USL.

3. Preşedintele obţine prerogative exclusive în domeniul politicii externe şi a relaţiilor cu instituţii supranaţionale. Este dificil de înţeles cum se împacă această situaţie cu textul constituţional care stipulează că „Preşedintele semnează tratatele negociate de Guvern”.

Actualul premier speră că va rămâne la cârma guvernului un timp îndelungat. Probabil, în interiorul PSD deja se pregăteşte lansarea lui Sorin Oprescu în calitate de contra-candidat pentru Crin Atonescu. În realitate, guvernul Ponta s-a compromis încă înainte de investitură, pierzând o bună parte din suportul popular. Anul 2013 va fi unul dezastruos atât pentru Europa cât şi pentru România, iar guvernul va fi forţat să adopte măsuri nepopulare, inclusiv reducerea angajamentelor sociale şi vânzarea întreprinderilor de stat. FMI, ca de obicei, va juca împotriva guvernului al cărui suport politic, şubrezit de erorile comise înainte de investire, se va eroda foarte rapid. Dacă şi „stăpânul antenelor” va pune tunurile informaţionale pe premier, atunci guvernul Ponta II va avea o domnie scurtă şi lipsită de glorie. În orice caz, este cert că următoarele douăsprezece luni se vor desfăşura sub zodia crizei politice continue.

Dacă un observator neavizat ar fi citit textul „actului coabitării”, ar fi normal să creadă că Victor Ponta conduce un guvern minoritar, fără susţinere populară şi doar bunăvoinţa preşedintelui Băsescu îl desparte de demisie. Însăşi denumirea documentului semnat la „şueta cea de taină” de la Cotroceni nu reflectă natura angajamentelor asumate de premier. O denumire mai corectă a documentului ar fi „act de capitulare” şi nu „act de coabitare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.