Vuza a cumpărat Oltchim cu bani de la ruși

Combinatul Oltchim Rm. Vâlcea a anunțat că a fost finalizat contractul de vânzare active încheiat cu Chimcomplex S.A.Borzești, societate controlată de Ștefan Vuza, prin încasarea integrală a prețului tranzacției și prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor începând cu data de 8 decembrie 2018. Pachetele de active transferate către Chimcomplex S.A. sunt următoarele: Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane și VCM/PVC 1. Activele includ terenuri, clădiri, investiții în curs de execuție, drepturi de proprietate intelectuală și alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii și orice alte bunuri similare necesare procesului de producție. Totodată un număr de 1.164 salariați au acceptat încheierea de contracte individuale de muncă cu cumpărătorul Chimcomplex S.A.. În urma acestei tranzacții Oltchim S.A. va rămâne cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin Planul de Reorganizare.

Vuza a oferit, la finalul anului trecut, 127 milioane de euro pentru cea mai mare parte a activelor Oltchim, însă a preluat şi probleme de mediu, angajându-se la un program de investiţii de 70 de milioane de euro în trei ani. La momentul depunerii ofertei, Vuza, prin Chimcomplex, a venit şi cu garanţii de 50 de milioane de euro. Finanțarea pentru cea mai mare parte a sumei vine de la banca VTB Europe, cu capital rusesc și sediul în Frankfurt (Germania), conform documentației depuse de Vuza. Banca – mamă a VTB Europe este o instituție rusească de credit, aflată pe lista băncilor sancționate de SUA și Uniunea Europeană din cauza legăturilor cu Kremlinul. Însă, filiala din Europa a VTB nu se află pe acea listă

Luna trecută, Chimcomplex a transmis luni Bursei de Valori București „iminența închiderii tranzacției de achiziție a activelor Oltchim” și încheierea unui acord de finanțare în acest scop cu Credit Suisse AG din Elveția și cu divizia din UE a băncii rusești de stat VTB Bank, a doua cea mai mare din Rusia, după ce administratorii judiciari ai Oltchim depuseseră la tribunal o modificare a planului de reorganizare al societății și convocaseră adunarea creditorilor pentru a o aproba. „Modificarea propusă se referă la distribuirea efectivă către creditori, prin plan, a sumelor încasate cu titlu de preț, în urma finalizării contractelor de vânzare active încheiate cu Chimcomplex SA și Dynamic Selling Group SRL”, a explicat ulterior Oltchim.

VTB a mai fost interesată de Oltchim și în 2013, când au discutat subiectul cu ministrul Economiei de la acel moment, Varujan Vosganian. Tranzacția s-a împotmolit atunci în procedurile birocratice provocate de insolvența societății.

După cumpărare, Stefan Vuza va crea Compania Romana de Chimie, din care vor face parte Oltchim Râmnicu Valcea si Chimcomplex Borzești.

Chimcomplex Borzeşti este unul dintre cei mai importanţi producători de produse chimice din România, înfiinţat de stat în 1954. În 2003, compania a fost privatizată iar grupul SCR, condus de antreprenorul Ştefan Vuza, a devenit acţionar principal.

Combinatul Oltchim SA, important producător din industria chimică românească, a intrat în procedura de insolvenţă în ianuarie 2013, fiind administrat de un consorţiu de administratori judiciari. În iulie, Comisia Europeană şi-a dat acordul preliminar pentru preluarea Oltchim de către Chimcomplex, iar, în luna august, Consiliul Concurenţei a anunţat că analizează această tranzacţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Lasati drak acuzele cu banii rusesti! Salvarea Oltchim este importanta! Pai si OMV are bani rusesti si nu se mai da de pamant nimeni! Din contra! Cum face un rman o afacere, cum sariti pe el, tradatorilor!

  2. Propaganda este în aer! VTB, bancă rusească cu sediul la Frankfurt! Te umflă râsul. De ce nu spunem același lucru și despre băncile cu sediul în București?
    Bancă austriacă cu sediul la București… franțuzească, grecească, ungurească, italienească, nemțească, olandeză, scoțiană, …

  3. Il vor inchide!Concurenta …Din ciclul „Romania dusa de rapa”

  4. Pam-Pam,dar sectia PVC, este sau nu in pachetul achizitionat de Vuza? Orisicat,fara olefine nu exista PVC. OMV a facut tot posibilul sa-si ajute neamurile din Deutschland,nu numai pe cele de la Borealis,drept care a sistat furnizarea olefinelor de la Pitesti,prin inhiderea si demantelarea rafinariei,respectiv petrochimiei.Dezindustrializarea Romaniei s-a infaptuit prin eforturile reunite ale colegilor nostri din UE, pentru care avem nesfarsita admiratie.

  5. Bani ruseşti ? Păi un miliard Euro ați făcut cadou samsarilor de retrocedări via ANRP din banii şi sudoarea românilor, javre ordinare ce vă uitaţi numai în curtea vecinului……Hoţie, hoție, hoție, e tot ce poate această Românie….

  6. Problema cu banii rusesti este ca nu salveaza pe nimeni niciodata! Si Alro a fost privatizata cu bani rusesti, dupa ce rusii au praduit-o in complicitate au autoritatile locale cat au putut acum au scos-o din nou la vanzare! Oltchim in primul rand nu trebuia falimentata. Unde au fost romanii, muncitorii, inginerii cand statul prin guvernele romanesti corupte a bagat-o in faliment?! Toti au pus botul la salariile compensatorii si dupa ce le-au baut s-au vazut si fara locuri de munca si fara viitor pentru copii. Ar trebui sa ne mai trezim si noi un pic din prostie!

  7. misule,ca de obicei esti pe dinafara problemei, dar clantzani din melitza ta sinistra ca un propagandist populist cu putina stiinta de carte care esti, progandistule PDL. tu ai habar cine a supt cel mai vartos de la tzatza Oltchim, pe cand combinatul mergea? Bouleanu vostru din PD, cumatrul lui Borcea , fost atarnatorul lui Pelinel. misule, tu stii care este produsul care a dus faima Oltchim in lume ? PVC este raspunsul corect,iar Oltchim detinea piata romanesca 80% si cote alarmant de mari pe piata mondiala la acest produs si concura firmele germane in Brazilia , Mexic, etc . ca atare trebuia musai inchis si intrucat materia prima,olefinele, o primea de la Arpechim pe conducta,OMV a inchis Arpechim. Statul Ruman nu a putut sa finanteze Oltchim fiind amenintat cu impingementul UE pentru ajutor de Stat,de catre actionariatului polonez minoritar ( masca pentru adevaratii proprietari care erau nemtzii).transportul materiei prime pe auto sau cf este oneros de scump si periculos, etilena si propilena fiind gaze comprimate,explozive, cu mare putere de detonatie. ca atare,PVC-ului i s-a pus cruce, apoi combinatului i s-a pus cruce si a ramas doar pe productia cloro-sodice, plecand de la sarea de la Govora. ce sa faca inginerii si salariatii?petitii si greve? altceva ce-ti bese mintea ca ar fi putut face? sper ca am reusit sa faca putin lumina in haul beciului din capul tau de tzurcana pdl !

    • Charlico,neobosito,cotofana hoata….mai pune si tu osul la un sekurist,mai lasa chimia cocso-comica mica…

    • @Adriana Papara, iubitor de rusi, frustrarile tale de antenist spalat pe creier fata de defunctul PDL nu sunt argumente! As scrie aici lista cu uzinele romanesti privatizate rusilor de catre regimurile Iliescu, Nastase si Ponta si apoi falimentate si vandute ca fiare vechi de rusi, dar as depasi spatiul acordat. Mai aveti si tupeul sa incercati sa va justificati lasitatile dand vina pe straini, voi sunteti intotdeauna victime, cand de fapt sunteti complici. Nici petitii sau greve nu sunteti in stare sa faceti cum trebuie, v-au luat mintile cele 10-20 de salarii compensatorii pe care le-ati baut si le-ati jucat la pacanele. Nu numai la Oltchim, ci si la celelalte platforme industriale din tara falimentate, eu cunosc mineri si muncitori de la complexurile energetice si fostele platforme industriale de la Severin care atunci cand s-au trezit din betie si euforie si fara bani si fara neveste si copiii plecati la munca in Italia, au regretat amarnic ca nu au luptat mai mult impotriva inchiderii minelor si uzinelor! In Franta, intentia de a inchide o afacere, o fabrica, o platforma si de a lasa oamenii pe drumuri este contracarata de angajati cu sefi si politicieni sechestrati in birouri, cu proteste la care participa nu numai toata localitatea ci si zonele limitrofe, cu solidarizari de sindicate din toata tara. In final, guvernul fie nationalizeaza afacerea sau muncitorii o cumpara devenind actionari! Dar majoritatea francezilor spre deosebire de geto-dacii ca tine sunt barbati, nu presuri!

  8. o s-o cumpere Rusii dar o vor falimenta Americanii
    Razboiul continua!!!!

  9. Oare RUBLELE rusesti miros si ele a Putin si nu sunt acceptate in tranzactiile financiare mondiale? Desigur unii viseaza mereu, necontenit la mirosul „verzisorilor” si al euroilor. Cred ca ar trebui ca spiritul #rezistentilor sa iasa din adormire si sa puna de un mere miting de protest de cel putin un milion de protestatari/protestanti. Trezestete natiune, sa oprim ocuparea frumoasei noastre tarisoara, mostenita de la stramosii daci, cei mai viteji din neamul tracilor, de catre cei care miros a votca Stalinskaia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.