WikiLeaks: SUA se îndoiau de autenticitatea complotului din Bolivia în care a fost ucis un român

SUA aveau îndoieli privind autenticitatea unui presupus complot în 2009 împotriva preşedintelui bolivian, Evo Morales, soldat cu moartea a trei „mercenari”, între care şi un român, considerându-l un pretext pentru arestări în rândul opoziţiei, arată note divulgate de WikiLeaks şi citate de Mediafax.

În telegramele americane publicate de El Pais şi preluate joi de presa din La Paz, însărcinatul cu afaceri american evoca, la mijlocul lui 2009, confuzia din jurul presupusului complot şi absenţa „dovezilor” Guvernului – o fotografie prezenta drept un antrenament terorist ceea ce s-a dovedit în final a fi o partidă de paintball.

La 16 aprilie 2009, Eduardo Rozsa Flores, cu cetăţenie ungaro-croato-boliviană, Michael Dwyer, cetăţean irlandez, şi Arpad Magyarosi, cu cetăţenie româno-ungară, au fost împuşcaţi mortal de poliţie într-un hotel din Santa Cruz. Aceştia erau suspectaţi că ar fi complotat în vederea uciderii preşedintelui bolivian, Evo Morales.

Versiunea oficială, conform căreia aceştia au fost ucişi în urma unui schimb de focuri, a fost pusă la îndoială, în special de organizaţiile neguvernamentale. Doi „complici” au fost arestaţi şi sunt în continuare în detenţie.

În prezent, 39 de persoane sunt inculpate oficial în legătură cu acest dosar, dintre care 18 sunt date în urmărire inclusiv în afara ţării, iar 13 sunt în arest preventiv. Majoritatea sunt apropiate mediilor opoziţiei conservatoare din Santa Cruz, capitala economică a ţării.

Însărcinatul cu afaceri Kris Urs a menţionat în 2009, în telegramele sale, eforturile fără rezultat ale ambasadei de a căuta clarificări asupra contextului „complotului”, evocând „zvonurile care abundă” în La Paz.

El menţionează de asemenea o întrevedere cu „un contact”, care i-a dat asigurări că „Guvernul a înscenat şi planificat toată operaţiunea în şase luni, inclusiv recrutarea grupului” de mercenari şi manipularea sa, pentru a justifica apoi înlăturarea liderilor opoziţiei de la Santa Cruz.

„Zvonurile de recrutare de către Guvern a aşa-zişilor mercenari nu pot fi verificate, dar (…) administraţia Morales ar putea utiliza raidul de la 16 aprilie, din oraşul Santa Cruz, care este un fief al opoziţiei, pentru a lansa arestări în rândul opoziţiei”, conchide telegrama americană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.