World Vision: Semnal de alarmă

Numărul foarte mic de elevi care vor participa la pregătirea pentru examenele naționale este un semnal de alarmă pentru autorități, iar în aceste condiții rezultatele vor fi slabe, sub nivelul anilor trecuți, susțin reprezentanții organizației World Vision România (WVR).

Potrivit unui comunicat al World Vision România, mai puţin de o treime dintre copiii înscriși din programele organizației vor merge la şcoală în perioada 2 – 12 iunie, la pregătirea pentru examenele naţionale. Cu toate acestea, conform informaţiilor oferite de părinţi, 70% dintre aceştia spun că îşi vor trimite copiii pentru a da examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională.

Cele mai des întâlnite motive pentru care elevii refuză să meargă la pregătire sunt: au părinţi sau bunici care sunt în categoriile aflate la risc pentru COVID-19, lipsa de încredere în capacitatea şcolilor de a asigura posibilitatea de a se respecta distanţarea socială şi regulile legate de igienă, teama de îmbolnăvire în mijloacele de transport în comun și lipsa de claritate în ceea ce priveşte măsurile luate de autorităţi pentru prevenirea îmbolnăvirilor în perioada în care copiii merg la şcoală.

Conform reprezentanților World Vision România, procentul de copii care vor participa la pregătirea pentru examene este asemănător şi în oraşele mari. Conform unui sondaj dat publicităţii de Inspectoratul Bucureşti, aproape 23% dintre elevii din București au anunțat până vineri că vor veni la școală, fizic, în perioada 2-12 iunie, pentru a se pregăti de Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Fundaţia World Vision România a solicitat Ministerului Educaţiei și Cercetării să comunice clar părinţilor şi elevilor cum se vor aplica măsurile de protecţie, lucru care ar putea duce la creșterea ratei de participare atât la pregătirea pentru examene, cât şi la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat.

„Este foarte important să continuăm să învățăm și să găsim soluții care să permită accesul copiilor la educație și în perioade neobișnuite, așa cum este aceasta. Educația trebuie să fie o prioritate pentru părinți și pentru întreaga comunitate. Însă ceea ce vedem zilele acestea ne demontrează în continuare contrariul, iar acest drept fundamental al copilului, educatia, este tratat cu superficialitate. Numărul foarte mic al elevilor care vor participa la pregătirea pentru examene este un semnal de alarmă pentru autorităţi, mai ales după o perioadă în care aproape un sfert dintre copiii României nu au avut acces la educaţia online. Cu siguranță rezultatele la examenele naţionale în acest condiţii vor fi slabe, sub nivelul anilor trecuţi”, a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România.

Aceasta susține că în sistemul de educație domină haosul.

„Suntem în prag de examene, iar în sistemul de educație ceea ce domină este haosul și lipsa unor măsuri coerente și clare care să permită accesul copiilor la educație în condiții de siguranță”, a mai spus Mihaela Nabăr.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Toate fundatiile si ONG-urile astea care au in compunere cuvantul ‘WORLD’ reprezinta cu totul altceva decat lumea.
    Si in ce calitate ‘solicita’ World Vision (ah, ce nume frumos! traiasca fericirea internationala) Min. Educatiei sa comunice masurile de protectie?
    Cum spunea Eminescu: ce-i mana pe ei in lupta, ce-au voit acel Apus?
    Unul din efectele acestei neasteptate pandemii, prevazuta doar de cativa vizionari precum Dean Koontz, Bill Gates si inca doi-trei romancieri si IT-isti, este ca Min. Educatiei a TREBUIT sa cumpere cateva sute de mii de tablete (aflate in depozitele ticsite de chinezarii ale firmelor de retail si nevandute-dead stock) pentru a facilita invatamantul la distanta.
    Si iata cum acele firma au scapat de balastul din depozit, multumita neasteptatei si intamplatoarei pandemii.
    Despre asta World Vision (ce frumos suna) ce are de zis?

  2. Word= fericirea? A cui fericire? In niciun caz a copiilor subnutriti sau analfabeti! Vezi fundatiile internationale care strang fonduri de oriunde pentru copii din tarile extrem de sarace si nimic nu se schimba in binele copiilor! Credeti ca in Romania se va schimba ceva in bine pentru copii copiilor nostri in viitorul apropiat? Personal nu cred si am destule argumente.

  3. Deci cu alte cuvinte:vrem diplome fara examen.Romania te iubesc(und’te prind te casapesc)

  4. Încă o dată : Franța a inventat bacalaureatul! Citiți, cum au rezolvat ei problemele legate de admiterea la liceu și bac. Apoi postați. Timpul trece! Probabil nu aveți copii. Și nici prea multe examene!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.