Zece capete de acuzare împotriva lui Trump

Justiţia din statul Georgia a validat zece capete de acuzare în dosarul privind presupusele tentative ilicite ale fostului preşedinte american Donald Trump de a obţine modificarea rezultatului alegerilor din 2020 în acest stat cheie, informează marţi AFP.

După o zi de depoziţii ale martorilor chemaţi de acuzare, marele juriu din comitatul Fulton, care include Atlanta, capitala acestui stat din sud-estul Statelor Unite, a aprobat cele zece acuzaţii care i-au fost prezentate, dar nu se cunosc deocamdată identitatea şi numărul celor urmăriţi penal.

Dacă Donald Trump, care face campanie pentru primarele din Partidul Republican în vederea desemnării candidaturii sale la scrutinul prezidenţial din 2024, se numără printre aceste persoane, aşa cum anticipează atât experţii în drept, cât şi persoana în cauză, acesta ar fi a patra inculpare penală în mai puţin de şase luni.

Juriştii susţin că procuroarea districtuală a comitatului Fulton, Fani Willis, intenţionează să folosească o lege în vigoare în statul Georgia privind delincvenţa în bandă organizată, folosită în special împotriva bandelor, ce prevede pedepse cu închisoarea de la cinci la 20 de ani.

Marele juriu, un complet de cetăţeni învestiţi cu competenţe de anchetă şi responsabil cu validarea unui eventual rechizitoriu, a fost format de procuroarea care investighează acest caz din 2021 pentru a stabili dacă există suficiente elemente pentru a-l pune sub acuzare pe Donald Trump, în special pentru acte de fraudă şi ingerinţă electorală.

Fără să mai aştepte, Donald Trump l-a atacat luni pe platforma sa Truth Social pe fostul viceguvernator republican al Georgiei, care a depus mărturie la finalul zilei, sfătuindu-l că „ar face bine să nu depună mărturie în faţa marelui juriu al lui Fulton. El a atacat-o, de asemenea, din nou pe procuroarea Fani Willis.

Ancheta a fost declanşată de o convorbire telefonică din ianuarie 2021 al lui Donald Trump – a cărei înregistrare a fost făcută publică – în care acesta îi cerea unui înalt oficial local, Brad Raffensperger, să „găsească” cele aproximativ 12.000 de buletine de vot pe numele său care îi lipseau pentru a-i câştiga pe cei 16 mari electori ai acestui stat.

Acuzaţiile ar urma să dezvăluie „o serie de acte ilegale pentru a modifica rezultatul alegerilor din Georgia: piraterie informatică, declaraţii false, hărţuire etc”, a enumerat pe reţelele de socializare Anthony Kreis, profesor de drept al universităţii din Georgia.

În cazul în care ar câştiga alegerile prezidenţiale din 2024, dacă va fi condamnat, Donald Trump nu va putea să se graţieze sau să obţină renunţarea la urmărirea penală de către biroul procurorului deoarece acesta este un caz la nivel statului Georgia asupra căruia statul federal nu are autoritate.

Această procedură se referă la o parte din faptele vizate de inculparea din 1 august a lui Donald Trump într-o instanţă federală la Washington pentru presupuse manevre ilegale în timpul alegerilor din 2020 în şapte state cruciale, inclusiv Georgia. Data procesului nu a fost încă stabilită.

Fostul preşedinte, care îşi zdrobeşte adversarii în sondajele pentru alegerile primare, urmează să fie judecat în lunile martie şi mai 2024. El va trebui să răspundă pentru cumpărarea tăcerii unei actriţe porno în faţa justiţiei din statul New York, precum şi pentru presupusa neglijenţă în gestionarea documentelor confidenţiale în faţa justiţiei federale din statul Florida.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Mizerabila țară neomarxista a devenit SUA! Am scapat de comunistmul rusesc si suntem acum dominati de neomarxisti.

  2. In ” tzara cea mai democratica a Lumii „… valuri dupa valuri de ura si pseudo-acuzatii impotriva unui OM SANATAOS POLITIC care prin vointa electoratului a fost ales Presedinte al SUA .
    Sistemul Ticalosit American ( neo-liberalii mondiali ) insa strivesc orice urma de democratie si de speranta in tzara devenita haos = SUA.

  3. Fostul Presedinte Portocala nu scapa de puscarie,ca si amicul sau PutZin

  4. ” justitia” amerloca , se grabeste sa-l infunde pe Tramp , pana la alegeri ..!! ” justitia ” amerloca , a fost si este ” far calauzitor ptr corpul numit impropriu ” magistratii” romani ..!s-aveti noroc , porcurorilor , iar celor iesiti la pensie , cate o piatra la , rinichi, fiara, ficat , cu fiecare leu cheltuit din ” speciala ..!

  5. Iar unii inca dau din coadă când vin la ei…tot din frică și dragul banului…ei se (editat) pe legea lor insa cer de la alții supunere de rob..cat de prost trebuie sa fii sa te uiți la ei că la zei…Putin îi rău căci și el face pe ei…

  6. Cu putin timp inainte am citit stirile din presa straina. Am regasit multe propozitii asemanatoare in acest articol 🙂

  7. Omul a insinuat sa se gaseasca acele 2 mii de voturi care i-au fost furate. Se pare ca in cel putin patru state total controlate de democrati la acel timp s-au produs niste treburi extrem de urate gen victoriile lui Iohanis si Petrov de la noi.

  8. Gresit (RC)- total gresit. Sunt 11 capete de acuzare. Al 11-lea : De ce te-ai nascut Donald Trump ?

  9. Hmmm,.. Justiție americană, foarte interesantă..Or fi sculptate in piatră, ca și pe plăcuțele lui Moise, tot zece.. Sau ”capetele” astea de acuzare se rostogolesc,..mai știi..

  10. Procuroarea aia din Georgia, seamana la intelect cu Portocala al nost, a facut un rechizitoriu de mor si mustele daca ating hartia pe care e scris… Ce ti-e si cu „democratia” asta americana, de Justite nici nu mai vorbesc!!

  11. Doar uitindu-te la panarama cu Trump si Biden si ai imaginea clara a dezastrului in care este America.Nu m-ar interesa-e treaba lor ,sa isi traiasca soarta-dar astia isi exporta intensiv imbecilitatea si problemele si la costuri astronomice pentru Europa ce sta capra ca o curva de centura , iar Romania e fruncea in sportul asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.