Cea mai mare cădere din timpul administrației Trump

Zi neagră pe Wall Street. Este abia începutul

Bursa americană se află în cea mai îndelungată perioadă de creştere pe care a avut-o vreodată, începută în martie 2009. De atunci indicele S&P a crescut de patru ori, ceeac e face ca mulţi investitori să se întrebe când se va sfârşi această cursă.

Un răspuns a venit miercuri, când bursa de pe Wall Street a închis într-o scădere puternica și a dezorientat și bursele asiatice si europene, care au deschis joi într-o derută totală. Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 3,9%, cea mai mare cădere din martie, iar indicele chinez Shanghai Composite a ajuns la cea mai redusă valoare din 2014, cu 3,9% mai puţin. In Coreea de Sud indicatorul Kospi a pierdut 3,4%, iar indicele australian S&P/ASX 200 a scăzut cu 2,4%. În SUA, este vorba despre cea mai neagra zi de pe Wall Street de la preluarea mandatului de către Donald Trump.

Cum totul a început in America, președintele a considerat că este cazul să intervină cu câteva declarații. Donald Trump pare să fi găsit țapul ispășitor – Federala Reserve, despre care a spus că ”a luat-o razna”, criticand-o pentru cresterea dobanzilor. ”Este o corecţie pe care o aşteptăm de mult timp, dar chiar nu sunt de acord cu ceea ce Fed face”, a spus Trump reporterilor înaintea unei întâlniri politice în Pennsylvania.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, l-a contrazis pe președinte. În opinia sa, Federal Reserve nu ese repsonsabilă pentru căderea de pe burse și pentru lichidările în lanț ale portofoliilor de acțiuni. Aflat in Bali, la o reuniune a FMI, Mnuchin a spus că este vorba despre ”o corecție normală”. Și directoarea FMI, Christine Lagarde, a considerat că mișcarea Fed de a majora dobânzile este justificată, câtă vreme economia americană este în creștere evidentă, șomajul este redius, iar inflația este și ea în creștere. Presa internațională consideră ca la originea degringoladei ce a început pe burse se află în primul rând conflictul comercial început de SUA si China, care sporește incertitudinile pentru investitori și marile companii.

Analiștii economici și financiari nu sunt la fel de optimiști. Ei vorbesc deja despre o bulă a companiilor din domeniul tehnologiei, cele care au dus în ultimii ani la creșterea indicilor bursieri. Bula este pe cale să se spargă. De altfel, acum cea mai mare scadere au suferit-o companiile din tehnologie, indicele S&P tehnologic înregistrând o depreciere de 4,77%, cea mai mare din 2011.

”Este doar începutul. S-ar putea să mai ia ceva timp pentru ca ula companiilor din domeniul tehnologiei să se spargă. În plus, avem multe incertitudini externe – războaie comerciale, riscuri pe piețele emergente, prețul petrolului. Iar oamenii ar trebui să stea și cu ochii pe yuan”, avertizează Banny Lam, șef la CEB International Investment. Asia este un factor de presiune foarte important pe piața americană și în comerțul mondial în acest moment. Asta nu se va schimba decât după un acord intre cele mai importante economii ale lumii, SUA și China. Cât despre piețele emergente, tripleta căderea pieței din SUA – dobânzi mai mari în SUA – dolar puternic este o combiație fatală. Prin urmare piețele emergente rămân supuse riscurilor”, spune analistul Olivier d’Assier, citat de Bloomberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

1 Comentariu

  1. inca un atac la economia americană. ce să faci au şi americanii cozile lor de topor. adevărul este că după ce a oprit importul de creere dna hilary , doar fed-ul mai producea PLUS VALOARE in america, la nivelul cheltuielilor SUA

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.