Ziua Limbii Române: mesaje de la politicieni

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului național, miercuri seară, începând cu ora 20:30, iar președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj.

„31 august marchează Ziua Limbii Române, o sărbătoare a celor care, oriunde s-ar afla, gândesc, vorbesc și simt românește.

Limba română este cheia identității noastre naționale și căminul unei literaturi bogate. De-a lungul veacurilor, ne-a definit cultura, a inspirat și a îmbogățit spiritual generații întregi.

Totodată, limba română a fost și continuă să fie un veritabil liant social. Ea ne-a adus laolaltă și ne-a menținut uniți în cele mai dificile momente ale istoriei noastre. Limba pe care o vorbim ne leagă unii de alții și pe toți de locul în care ne-am născut sau avem rădăcini – România. Face parte din identitatea noastră, iar noi avem datoria de a o proteja și cultiva.

În această zi specială, transmit întreaga mea apreciere dascălilor de Limba Română din țară și din străinătate, dar și celor dintâi mentori ai oricărui copil – părinții. În țară sau în comunitățile din afara granițelor, aceștia au menirea de a transmite cu mândrie tezaurul limbii generațiilor de copii români de pretutindeni.

În ultimii ani, țara noastră găzduiește un număr tot mai mare de locuitori a căror limbă maternă nu este limba română. Este important ca toți să aibă șansa de a învăța limba română și de a se integra în mod armonios în societatea românească. Predarea și învățarea limbii române, ca limbă nematernă, trebuie să devină o ofertă permanentă a sistemului nostru de educație.

În același timp, este necesară o schimbare de paradigmă atunci când vorbim despre obiectivele educației pentru învățarea limbii române. Alături de încurajarea lecturii, înțelegerea, argumentarea și uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare. Doar luptând cu analfabetismul funcțional avem șansa de a permite cât mai multor persoane să folosească limba română pentru a lua parte la viața comunității și pentru a contribui la dezvoltarea societății.

Limba română este temelia identității noastre. O prețuim folosind-o corect, cultivând-o și ajutându-i pe alții să primească darul de a o învăța și de a se bucura de bogăția ei”, arată mesajul președintelui.

Un mesaj a transmis și Ciucă

”Astăzi este sărbătoarea limbii române, expresie fundamentală a identităţii noastre naţionale, care ne uneşte ca oameni şi leagă generaţiile peste timp. Mai mult decât un mod de a ne înţelege şi a ne recunoaşte între noi pretutindeni în lume, limba română este istorie, cultură, spiritualitate şi tezaur al mentalităţilor, de-a lungul istoriei milenare a poporului nostru, cu literatura ca expresie de vârf”, spune premierul Nicolae Ciucă în mesaj.

”Respect şi apreciere tuturor celor care contribuie permanent la cunoaşterea, conservarea, perpetuarea şi evoluţia limbii române: lingvişti, cercetători, profesori, filologi, scriitori, traducători, cititori, vorbitori iscusiţi, fie ei artişti sau oratori. Le sunt foarte recunoscător celor care păstrează identitatea naţională dincolo de graniţe, familiilor de români care îşi învaţă copiii limba maternă vorbind-o în căminul lor, şi cadrelor didactice care predau în alte ţări limba, cultura şi civilizaţia românească, nu doar în cadrul instituţional creat de statul român pentru educaţia în diaspora”, afirmă şeful Executivului.

Ciucă mai afirmă că, ”nu în ultimul rând, îşi exprimă aprecierea pentru toţi oamenii de stat români din ultimele decenii care au dat un curs occidental dezvoltării ţării noastre, astfel încât limba română să se numere, astăzi, printre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene”.
”Generaţiile care vin din urmă trebuie să rămână legate de limba română. Conectarea la Occident şi la curente e necesară, oferind, prin „Unitatea în diversitate”, şansa strălucirii trăsăturilor emoţionale şi spirituale pe care limba naţională le-a cuprins şi le păstrează vii în eternitate. La mulţi ani limbii române şi tuturor vorbitorilor de română din lume, conaţionali sau prieteni străini!”, spune premierul.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

20 de Comentarii

  1. Mda.. Românu e mândru, căci mai are ceva viril,..apreciat de licurici..

  2. Oare analfabetismul funcțional în ce limbă se exprimă? În limba paternă? Adică în limba lu’ părintele 2?
    Poate că așa se explică faptul că într-o peroadă opiniile politice erau exprimate în limba tatălui suedez.

  3. Patria română
    “Patria ne e pământul
    Celor ce suntem în viaţă,
    Cei ce ne iubim frăţeşte,
    Ne dăm mâna româneşte;
    Numai noi cu-acelaşi nume,
    Numai noi români pe lume,
    Toţi cu-aceeaşi soartă dată,
    Suspinând cu toţi odată
    Şi-având toţi o bucurie;
    Asta-i patria română
    Şi ea sfântă să ne fie.

    Patria ne-o fi pământul
    Unde ne-or trăi nepoţii
    Şi-ntr-o mândră Românie
    De-o vrea cerul, în vecie,
    S-or lupta să ne păzească
    LIMBA, LEGEA ROMÂNEASCĂ,
    Și vor face tot mai mare,
    Tot ce ROMÂNISMUL are:
    Asta-i patria cea dragă
    Şi-i dăm patriei române
    Inima şi viaţa-ntreagă. (G. Coșbuc)

  4. Si ce-ati facut pentru limba romana din ukraina ????
    Ati lins kurul lui zelinski si i-ati abandonat pe romanii de acolo !
    Ati lasat sa fie carne de tun in fata rusilor,dusi cu arcanul de nazisti.care asa doresc sa scape de minoritatile romana si rusa !!!
    Rusine ,tradatorilor !!!

  5. Ana are mere!!…să nu zic de bastonașe, liniuțe, cerculețe…cam ăsta ar trebui să fie mesajul guvernatorului …

  6. Imi aduc aminte cu respect, cu recunostinta si cu nostalgie de PROFESOARELE care au facut sa-mi intre in suflet LIMBA ROMANA. Am avut noroc atat la Gimnaziu, cat si la Liceu, de Profesoare care si-au facut meseria cu profesionalism, cu respect fata de Limba Romana si de elevi. Pentru mine, in cursul vietii, niciun actor si nicio actrita nu au putut sa ajunga la farmecul cu care Profesoarele mele ne citeau din Eminescu, Ion Creanga, Sadoveanu…Cu ocazia ZILEI LIMBII ROMANE sa ne aducem aminte de toate PROFESOARELE si toti PROFESORII care au muncit la fel ca PROFESOARELE de la care am invatat eu.

  7. Mesajul klausului, preocupat de justițe, de corupțe si de Romăniaa, e cool si O.K. si impacteaza asupra tuturor generatiilor de spalati pe creier. Asta e si targhetul tampeanului de la minister, preocupat de clasa a doisprezecea, care se pregateste sa aplice pentru studii avansate de culegatori de sparanghel, capsuni, chiar si telefoane si portofele.
    Mesajul lui Maciuca se poate rezuma la ” ăăăăăăăă „.

  8. Mesajul fiind cumva „folositi si utilizati limba de lemn a analfabetilor functionali ca mine”?! Sau, variante:
    1. „Doar limba mea de lemn conteaza”?
    2. „Doar pe limba mea de lemn se poate ajunge la cotroceni”?
    3. „Doar pe limba mea de lemn poti avea case cu acte care contin falsuri”?
    4. „Doar pe limba mea de lemn poti ingenunchea si mentine in saracie populatia tarii”?
    5. „Doar pe limba mea de lemn poti coordona si controla punand in genunchi justitia din Romania”? Si pot continua, dovezile sunt la vedere, ochi larg deschisi trebuie pentru a vedea! Limba romana este doar in manual, nu si in vorbirea curenta a abalfaberilor functionali cu diplome si doctorate de pe taraba, cu drept de decizie in guvern si politica!

  9. …ar fi bine daca acesti laudatori ai limbii romane ar si vorbi…aceasta limba…din pacate…nu se intampla acest lucru…suntem intr-o peroada…nefasta…

  10. Bre nea nu te coafeaza, las-o cu limba romana, cand cu tara n-ai nici o treaba, zau asa, te-a sculat din somn, asa-i ?

  11. Pacat, mi-ar fi placut mult sa-l mai vad si ascult o data (ca de scris mesaje, asta poate oricine – daca si premierul Ciuca a putut, si ce frumos i-a iesit…), vorbind in si despre limba romana, pe prim-ministrul Catzu – poate recitandu-ne vreo poezie, ca ambasadorii, ce regal ar fi fost…

  12. Si de scolile in limba română din urkHAINA tot nimic ?
    Despre Legea Educatiei urkHAINE din 2017 tot nimic ?
    Despre Legea popoarelor autohtone/indigene din urkHAINA tot nimic ?
    Aaaaa, se supără Metropola, nu ??

  13. Atunci când vorbim de limba românească uităm de cele doua limbi vorbite in zona Istria din Croația (zona dalmata). Una este limba istriota de sorginte PIE latina si de tip centum. Cealaltă este limba istroromână de sorginte PIE pre-latina, dar de tip satem. In zona de sub Istria, se afla Albania cu o limba PIE de sorginte pre-latina si de tip satem. Alte limbi de sorginte „romaneasca” (PIE pre-latine de tip sateam, subdialecte romanesti) de pe coasta Adriaticii si din Balcani sunt si aromana (macedoromana) si meglenoromana și cea vorbita in Voivodina si Valea Timocului/Serbia, dar și în nordul Bulgariei și in Ungaria. In Est, limba românească a fost si este vorbită in Republica Moldova și Transnistria, în zonele Bucovinei Hertei si Bugeac/Ucraina, dar și mai departe, în Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan și Turkmenistan.
    Aceste ZONE in care se VORBESTE limba ROMANEASCA (PIE pre-latina de tip satem), limba extrem de UNITARA (fara dialecte, doar cu subdialecte si graiuri) indica ISTORIA răspândirii în Europa a
    POPULAȚIEI cele străvechi de factură românească (cea de tip PIE pre-latina straveche/3000 BC, geto-dacică, daco-românească și românească).
    Limba românească, care de la Constantin Dacul (324 AD) si până astăzi vorbește, pe tărâmul de sub Brazda lui Novac, de Țara Românească si de ROMÂNIA (Auxențiu din Durostorum/anul 383 AD).
    ASTA este TĂRÂMUL cel ROMÂNESC si AREALUL de răspândire al LIMBII cea ROMÂNEASCA (cea de tip PIE pre-latina, de tip SATEM, vorbita de pe la 3000 BC/de acum 5000 de ani).
    Si mai înainte, noi cei de pe acest tărâm românesc, am inventat niște civilizații (Vința și Cucuteni/6000 BC), o limbă și o proto-scriere (Tărtăria/5500 BC) cu vreo 2500 de ani inainte de cei din Egipt și Babilon.

  14. O fi transmis ceva si Zeli romanilor din Ukraina la cat a sacrificat Romania de dragul lui?

    Ah, am uitat – lozinca ukranilor este – Ukraina fara grupuri etnice, deci si fara romani!!!

  15. Atunci când vorbim de limba românească uităm de cele doua limbi vorbite in zona Istria din Croația (zona dalmata). Una este limba istriota de sorginte PIE latina si de tip centum. Cealaltă este limba istroromână de sorginte PIE pre-latina, dar de tip satem. In zona de sub Istria, se afla Albania cu o limba PIE de sorginte pre-latina si de tip satem. Alte limbi de sorginte „românească” (PIE pre-latine de tip satem, subdialecte românești) de pe coasta Adriaticii si din Balcani sunt si aromana (macedoromana) si meglenoromana. Dar și cea vorbita in Voivodina si Valea Timocului/Serbia, dar și în nordul Bulgariei și in Ungaria. In Est, limba românească a fost si este vorbită in Republica Moldova și Transnistria, în zonele Bucovinei Hertei si Bugeac/Ucraina, dar și mai departe, în Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan și Turkmenistan.
    Aceste ZONE in care se VORBESTE limba ROMANEASCA (PIE pre-latina de tip satem), limba extrem de UNITARA (fara dialecte, doar cu subdialecte si graiuri) indica ISTORIA răspândirii în Europa a
    POPULAȚIEI cele străvechi de factură românească (cea de tip PIE pre-latina straveche/3000 BC, geto-dacică, daco-românească și românească).
    Limba românească, care de la Constantin Dacul (324 AD) si până astăzi vorbește, pe tărâmul de sub Brazda lui Novac, de Țara Românească si de ROMÂNIA (Auxențiu din Durostorum/anul 383 AD).
    ASTA este TĂRÂMUL cel ROMÂNESC si AREALUL de răspândire al LIMBII cea ROMÂNEASCA (cea de tip PIE pre-latina, de tip SATEM, vorbita de pe la 3000 BC/de acum 5000 de ani).
    Si mai înainte, noi cei de pe acest tărâm românesc, am inventat niște civilizații (Vința și Cucuteni/6000 BC), o limbă și o proto-scriere (Tărtăria/5500 BC) cu vreo 2500 de ani inainte de cei din Egipt și Babilon.

  16. Noi, cei de pe acest TĂRÂM avem o ȚARĂ pe care am numit-o, mai întâi GETO-DACIA/3000 BC, mai apoi Regatul DACIEI, de pe la 200 BC la 324 AD (de la Rubobostes, Burebista, Decebal la cei de după anul 270 AD, Pieporus si Tarbus ). Iar după 324 AD, sub Brazda lui Novac, am numit aceasta Tara Românească (de la Constantin Dacul). Iar de la anul 383 AD, am numit această țară ROMANIA (cf. Auxențiu de Durostorum). Adica, IMPERIUL ROMAN de Răsărit, la care am mai adăugat o „cusma dacică” pe o litera … ROMÂNIA !

  17. Te-ai bărbierit pe limbă???
    Fă-o zilnic.imunitatea pe care o cauți se ascunde de tine.

  18. DOMNELOR si DOMNILOR profesori de limba si literatura ROMANA cu drag . Va multumesc pentru faptul ca m-ati invatat lmba neamului nostru . Multumesc celei ce a fost „doamna „Grigoras cea ce m-a nvatat a grai in limba Romana,celui ce a fost Rusu Dumitru ca m-a invatat atit cit am putut eu despre gramatica limbii Romane . Multumesc marelui dacal Vlascenu ioan care m-a invatat „mierea „poeziei romane . Si nu in ultimul rind multumesc doamnelor profesoare Popescu Maria , Natalia Funaru , o alta Popescu Maria si tuturor acelor care ne-au invatat „Graiul dulce Romanesc”.” Si nu in ultimul rind , multumesc MAICII mele care m-a invatat sa susur primul cuvint in LIMBA ROMANA.Limba noastra-i o comoara …..” ( Alexei Mateevici )

  19. Dragii mei romani, Vreau sa fac o remarca care va reitera alinerea Romaniei si limbii romane la valorile euro-atlamtice. Imedeat, in peroada urmatoare se vor face suficente demersuri in ceea ce priveste coruptea din justetea din tara noastra.

  20. LI SE LIMBA PLIMBA-N GURA… tuu-tuu-LL-oo-rr roomulaaanilooorr mieeei !! la lumti nai de plimba romulana bhaaai! AVEM CE MERITAM. AVEM CONDUCATORII PE CARE-I MERITAM PENTRU CA DE 32 DE ANI LASAM SECURITATEA TRADATOARE SI CRIMINALA CARE L-A UCIS PE DICTATOR, SA NE CONDUCA SPRE PIERZANIE! SOMN DE MOARTE FERICIT ROMANII MIIEIII!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.