Ziua și „minunea“ Robor

Indicele Robor la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri la 7,98%, în scădere faţă de joi, când a fost cotat la 8,02%, arată datele publicate de BNR.

La începutul săptămânii, pe 8 august, indicele afișa valoarea de 8,14%, dar după ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu a ieşit marţi cu declaraţia că băncile „au sărit calul“ cu creşterea acestui indice, valoarea Robor a început să descrescă treptat.

Isărescu: Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul

Tot vineri, indicele Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,13% de la 8,19% joi, în timp ce indicele Robor la 12 luni a fost cotat la 8,27% faţă de 8,30%.

Evoluţia Robor este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală.

Indicele Robor din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat. Robor la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România preconizează că indicele Robor la 3 luni va atinge 7,95% în următoarele 12 luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Băncile nu sunt de vină,Dragnea „a sărit calu”!
    Unde sunt tefeliști să becuiască în Piața Victoriei?

  2. România va fi prima țară din europa care va intra în incapacitate de plată anul viitor!!..va fi o țară falimentară!!..
    2023 va fi anul dezastrului făcut de guvernul meu și conducătorul iubit!!..
    De aceea urgent alegeri anticipate în toamnă!!asta-i singura soluție!!..
    Altfel va fi vai și amar de țara asta!!..

  3. Abia asta este o veritabila demonstrație de autoritate, tovarasi! Dacă se uita Isarescu mai chiorâș la băncile străine, Robor-ul poate ajunge chiar negativ. Iar daca-l suna pe Putin, se termina și razboiul din Ucraina.

  4. „Manoli, Manoli,
    Meştere Manoli!
    Agiungă-ţi de şagă,
    Că nu-i bună, dragă.
    Manoli, Manoli,
    Meştere Manoli!
    ROBORul rău mă strînge,
    Trupuşoru-mi frânge!
    Iar Manea tăcea
    Şi nu prea dzîcea;
    Şi o cuprindea
    Pîn’ la gleznişoare,
    Pîn’ la pulpişoare,
    Pîn’ la costişoare,
    Pîn’ la ţîţişoare.
    Dar ea, vai de ea,
    Tot mereu plîngea
    Şi mereu dzîcea:
    – Manoli, Manoli,
    Meştere Manoli!
    Zidul rău mă strînge,
    Ţîţişoara-mi plînge,
    Copilaşu-mi frînge!
    Manoli turba
    Şi mereu pixuia.
    ROBORul se suia
    Şi o cuprindea
    Pîn’ la costişoare,
    Pîn’ la ţîţişoare,
    Pîn’ la buzişoare,
    Pîn’ la ochişori,
    Încît, vai de ea,
    Nu se mai vedea,
    Ci se auzea
    Din zîd că dzîcea:
    – Manoli, Manoli,
    Meştere Manoli!
    ROBORul rău mă strânge,
    Viaţa mi se stinge!
    Pă Argeş în gios,
    Pe un mal frumos
    Schwabu-vodă vine
    Ca să se închine
    La cea monastire,
    Falnică zidire,
    BeNeRe înaltă,
    Cum n-a mai fost altă.”
    Konieț filma….[Rumburak]

  5. A ieșit viticultorul de la BNR și le-a zis ca daca merg mai mult de 8% robor îngroapă economia și oamenii, adică vaca de muls și acuma da înapoi ROBI. Nu le-a zis bancherilor ca fura cam mult, le-a zis ca au cam sarit calul. Are treaba roborul cu economia cat scroafa cu scularia. Doar cam cu cât băgăm mana în buzunarul fraierilor. Dacă se întâmplă episodul în UE cu euro, erau deja la Buzău și vre câteva zeci de miliarde amenda. Da aici merge. O dojana, o mustrare și gata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.