Isărescu: Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat marți la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei că băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.

„Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 – 5 luni s-a decuplat Robor-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme”, a afirmat Isărescu.

El a explicat că si pe pieţele valutare se întâmplă acest lucru, dar şi pe pieţele monetare sau la bursă. Guvernatorul a declarat că acum am asistat la un overshoot.

„A fost clar tendinţa băncilor şi a traderilor, a celor care acţionează pe piaţa monetară la termen, să privească pesimist viitorul. Trec la al doilea motiv sau al doilea lucru care ne ajută să înţelegem. Păi nu e vorba de dobânzile overnight, o săptămână, o lună. Nu. E vorba despre dobânzi la 3 luni / 6 luni. Aşa au văzut băncile viitorul. O inflaţie mai mare, chiar mult mai mare, foarte greu de stăvilit, nu, şi în consecinţă…cotaţiile au fost cu mult peste rata de poltică monetară şi coridorul nostru. Dar întreb aşa. Vă întreb pe dumneavoastră: cine a avut o privire mai optimistă privind viitorul legat de inflaţie, nu numai la noi, în general în lume, şi legat de ratele de dobândă. Eu personal, ca să nu vorbesc numai în numele Consiliului de administraţie, şi noi avem discuţii legate de ROBOR. Trebuie să recunosc, condiţiile de lichiditate probabil că au împins băncile să iasă dintr-o anumită limită, nu, să sară calul cum am spus cu ROBOR-ul. Am înăsprit condiţiile de lichiditate, nu de acum, ci de mai multă vreme, pe un motiv foarte clar, să determinăm băncile să împingă în sus mult mai rapid ratele de dobândă la depozite. Pentru că şi acolo e vorba tot de români şi aceia chiar pierd. Sunt 10 – 12 milioane de români care au economisiri. Unele mai mari, altele mai mici. Nu? Cu dobânzi real negative, puternic real negative şi cu inflaţie în creştere aceştia chiar pierd”, a afirmat Mugur Isărescu.

În aceste condiţii, guvernatorul BNR le-a transmis un mesaj personal băncilor: să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele Băncii Naţionale. El a declarat că „speră şi crede” că atunci ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Iar constata tov. guvernator ca bancile isi bat joc de clienti si cam atat. Cand era criza francului elvetian BNR era cel mai mare sustinator al bancilor pentru jefuirea clientilor, acum se face si el ca munceste. Pentru ROBOR el si satra de la BNR este direct responsabila, el tot manareste dobanzile asteptand ca camatarii de la banci sa fie cinstiti cand ei de abia asteapta sa te jupoaie. De ce nu le cere Isarescu sa scada dobanzile nesimtite? Ca bancile au tot interesul ca ROBOR sa fie cat mai mare ca asa isi maresc profitul intre ele. Sau daca este aceasta hotie intre banci, de ce nu se scoate ROBOR? De ce bancile doar cu profit iar clientii doar cu pierdere? BNR este direct vinovat de politica monetara si toate marsaviile pe care le fac bancile, ca doar ei ar trebui sa supravegheze derapajele camatarilor.

  2. Asasinul Economic al Romaniei, tovarasul Manole de la BNR – mai cunoscut dupa Numele de Scena, Mugur Isarescu – Rage din nou pentru a Proteja Bancile care au Spoliat Iobagii Mioritici si au Devalizat Economia Nationala.
    Parazitul Navetist Iohannis – Klaus Iohannis este foarte ocupat, saptaminal, in Garnizoana HermannStadt cu Teza de Doctorat „Disiparea Proprietatilor Altora in Patrimoniul Personal” in Buna Traditie a Baronlui Von Brukenthal.
    Astea fiind Spuse, asteptam cu Interes ziua cind Maciucarul BNR, tovarasul Adriean Vasilescu va sari cu Parul la Iobagii care Nu mi pot Plati Birurile si Trebuie sa Intre in Faliment.
    SLAVA TOVARASUL MANOLE SI BNR !

  3. Băncile au sărit calul, Isărescu le mustră, ROBOR crește. Cum s-ar spune câinii latră, caravana trece. De guvern ce să mai vorbim. Ei sunt focusați să-i fie bine lui Zelenski, să nu-l supere pe însărcinat.

  4. te deranjaza ca isi exprima nemultumirea si ca Romania nu are legi prin care sa oblige bancile la decenta? Parca intr-o tara vecina au introdus sanctiuni bancilor sau impoziteaza mult profitul pt a determina limitarea excesului de zel. daca in Romania lipsesc portocalele ne resemnam. limbajul tau demonstreaza ca ai pierdut cei 7 ani de acasa, mai bine incearca sa-i gasesti si apoi sa-ti exprimi nemultumirea,

  5. Mi-e că ajunge și Isărescu la pușcărie ca și Dragnea că și ăla s- a luat de bănci și de robor.

  6. Da, asta cei care avem credite știm. Toată ziua sare calul acest RONOR prin fixing-ul stabilit de bănci. Mai exact, fura legal și sărăcesc populația și economia, iar BNR constata, guvernul constata, prostii plătesc. Ce mulți ar trebuibsa stea la răcoare, dar ei prind doar aia de fura o paine sau vând usturoi ilegal la strada.

  7. Care-i mecanismul de piață? Orice basm popular poate fi credibil în mare parte, ceea ce spun acești hoți, nu!
    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” (Eminescu, Împărat și proletar)

  8. Ioi s-a trezit „Manole”si a rigiit ? Quell evenimant! Da manolica tu pe unde ai fost pina acu’mare gowernator ? Pina nu ti-a picat si tie ceva din fonduri ??? gresesc ? , n-ai vazut treaba cu roborul . Mari farisei unii….

  9. Lu’ nea Mugur i-a șoptit cineva ca încep debitorii sa se agite. Ca nu e vorba doar de Robor. Ci de Robor, dar și de inflație, basca creșterea prețului la energie. To’arsul Vasilescu zice ca-i liniște, ca-i vorba doar de doua milioane de iobagi cu credite. Nu de șapte milioane, ca-n 2008. De aici, dilema lui nea Mugur. Oare de cati iobagi cu credite e nevoie pentru apariția unui 1907 in 2022/2023?

  10. Manole,nu-i DRAGNEA de vină?
    În piața Victoriei nu mai beculește nimeni?

  11. Senzațional, platit cu milioane de euro că sa zică ce știe toată țara, că băncile profita iar statul prin BNR nu fac decât să comenteze stupid pe bani mulți. Cu un turnător securist in fruntea BNR nici nu putem avea multe așteptări, clar își pregătește un post călduț la vreo banca privată

  12. Chestiunea constatată putea fi facută și de un simplu cetațean ce a luat in credit bancar.Nea Manole se face că lucrează,binențeles nu pentru muritorii de rînd,ci pentru bănci.Prin politica bancara a BNR, timp de 30 ani a jefuit sistematic,românii ajungînd milogii și sărăntocii europei, iar pentru acest lucru a fost recompensat cu titlu de guvernator etern !

  13. De ce minti manole? Inflatie de 20 procente când numai laptele și uleiul s-au scumpit de doua ori..de facturi
    la gaz si curent.. nu mai vorbesc.un mincinos ordinar sluga bancherilor esti Manole

  14. economia de piata poate functiona corect doar cand statul blocheaza excesele; cand statul nu intervine apar imediat cartelurile si oligopolurile

  15. Dictatorul sef financiar de 32 de ani neales de nimeni care ramane in functie ca un faraon indiferent de varsta si orice se intampla. Altfel desigur suntem o democratie bla, bla, bla.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.