Zona euro, în pericol de dezintegrare financiară

Zona euro este în pericol de “dezintegrare financiara” şi trebuie să-şi folosească fondurile create pentru salvarea economiilor pentru a recapitaliza băncile, dar şi să introducă euroobligaţiunile şi sa foermeze o uniune bancara transnaţională. Spania este acum susrsa marilor îngrijorări.

Zona euro este în pericol de “dezintegrare financiara” şi trebuie să-şi folosească fondurile create pentru salvarea economiilor pentru a recapitaliza băncile în dificultate (Banca Centrală Europeană a împrumutat deja o mie de miliarde de euro băncilor în luna decembrie 2011, de peste două ori mai mult decât UE şi FMI au împrumutat Greciei, Irlandei şi Portugaliei), dar şi să se îndrepte către o uniune bancară transnaţională, dacă doreşte să evite acest scenariu. O primă măsură ţine de introducerea euroobligaţiunilor, despre care, până la alegerea noului preşedinte al Franţei, Germania a interzis orice discuţie.

Aceasta este una dintre concluziile unui raport de peste 1.000 de pagini al Comisiei Europene, citat de The Guardian, care conţine descrierea situaţiei instabile a UE şi măsurile de urmat pentru a pune capat celor deja trei ani de criză economică.

“Pentru a evita această tendinţă de dezintegrare financiară, este nevoie de mai multă coordonare în suprevizarea economiilor şi a managementului de criză. Este necesară mai multă integrare între ţările zonei euro, către o “uniune bancară” care a ar fi un complement important al actualei uniuni monetare”, se arată în raport.

Douăsprezece state UE (Belgia, Bulgaria, Cipru, Finlanda, Franţa, Italia, Ungaria, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie)” au fost deja atenţionate că sunt în pericolul de a intra în criză din cauza “dezechilibrelor macroeconomice”, precum deficitul public, exporturile în scădere şi bulele imobiliare.

Alte 23 de state sunt avertizate asupra depăşirii ţintei de deficit bugetar. Excepţie fac doar Estonia, Finlanda, Suedia şi Luxemburg.

Foarte grav este că cele trei ţări care stârnesc îngrijorări în acest raport sunt chiar cele mai mari trei economii din zona euro, după Germania: Franţa, Italia şi Spania.

Spania este cea mai mare îngrijorare a acestui raport, care critică lipsa de curaj a premierului de dreapta Mariano Rajoy în privinţa reformelor. Dobânda obligaţiunilor spaniole a ajuns la 6,7%, o cifră îngijorătoare, pentru că la 7% dobândă, Grecia, Irlanda şi Portugalia s-au decis să apeleze la împrumuturile de la UE şi FMI. De această dată vorbim însă de o economie mult mai mare decât cele trei luate la un aloc.

Primisiunea premierului Rajoy de a reduce deficitul bugetar de la 8,9% în 2011, la 3% în 2013 este irealizabilă. Pentru a obţine derogări de la îndeplinirea obiectivului, se aşteaptă ca UE să impună Spaniei noi reduceri salariale şi concedieri în sectorul bugetar, alături de majorări ale TVA.

Franţa este monitorizată pentru că are un deficit bugetar de 4,4% din PIB prevăzut pentru acest an, peste limita de 3%. “Deşi ţinta de 4,4% pentru acest an pare realizabilă, distanţa până la 3% rămâne una semnificativă”, arată raportul. Problema este că preşedintele Francois Hollande a promis înfiinţarea a 60.000 de locuri de muncă în învăţământ şi o reducere a vârstei de pensionare la 60 de ani, măsuri care îi lasa o marjă mică de manevra pentru a mai reduce deficitul bugetar.

Cât priveşte statele din afara zonei euro, doar Lituania îndeplineşte criteriile de aderare. Marea Britanie şi Danemarca exclud aderarea la zona euro.

Astfel, doar Bulgaria, Suedia şi Cehia îndeplinesc criteriul inflaţiei. Cu excepţia Suediei, toate statele au deficit bugetar excesiv. În schimb, cu excepţia Ungariei, toate aceste state au o datorie publică de sub 60% din PIB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.