Zona euro se adânceşte în recesiune

Economia europeană începe să urmeze tendinţa obişnuită de a rămâne în urma celorlalte economii majore ale lumii când vine vorba de recuperarea de pe urma unei crize, relatează Bloomberg.

Aceasta este concluzia ultimului raport al Fondului Monetar Internaţional, care şi-a redus estimările de creştere pe 2021 la nivelul întregii Europe şi a evidenţiat o performanţă în general mai slabă comparativ cu cele ale Chinei şi Statelor Unite.

Astfel de evoluţii divergente reflectă severitatea măsurilor de lockdown instituite la nivelul zonei euro pentru gestionarea pandemiei, cât şi o campanie de vaccinare întârziată, presărată de probleme, aceste obstacole ameninţând să adâncească ceea ce se profilează deja a fi o recesiune sub formă de W.

Nesiguranţa politică privitoare la viitorul leadership al Germaniei şi criza din Italia înnegurează şi mai mult perspectivele.

Spre deosebire de Europa, China este în mijlocul unei recuperări sub formă de V, iar SUA avansează cu mai multă încredere cu un nou preşedinte care supervizează o injecţie de stimulente suplimentare şi un efort mai agresiv de vaccinare.

„Am început anul pe o poziţie mai slabă, în special în Europa, pentru că mare parte a Europei pare să fi reintrat în recesiune“, arată Janet Henry, economist-şef la HSBC Holdings.

„China a revenit deja peste nivelurile de dinaintea pandemiei şi, după estimările noastre, SUA o vor face până la finalul acestui an. Cât priveşte zona euro, acest moment va veni la sfârşitul anului 2022“.

Această divergenţă a fost subliniată de proiecţiile FMI, care indică o creştere de numai 4,2% a zonei euro în acest an, după o scădere de 7,2% în 2020. Economia americană este aşteptată să urce cu 5,1%, mai mult decât recuperând declinul de 3,4% de anul trecut.

Fondul şi-a redus de fapt estimarea de creştere pentru zona euro pe 2021 cu un punct procentual. Germania, Franţa, Italia şi Spania, ce mai mari patru economii ale zonei euro, şi-au văzut de asemenea estimările de creştere diminuate pentru 2021, potrivit CNBC.

Cât priveşte economia mondială, Fondul şi-a majorat estimarea de creştere pe 2021 cu 0,3% la 5,5% , avertizând în acelaşi timp că aceasta se va confrunta în continuare cu o „nesiguranţă excepţională“.

Cea mai imediată cauză a relativei slăbiciuni a Europei este nevoia de lockdown-uri mai stricte şi mai lungi pentru combaterea pandemiei, scrie Bloomberg. Programele lente de imunizare ameninţă de asemenea să adâncească disparitatea dintre Europa şi restul lumii.

Strategii europeni au totuşi speranţe că economiile lor rămân solide dincolo de suprafaţă. „Economiile sunt menţinute într-o stare imperfectă de animaţie suspendată. Cred că de fapt cicatricile sunt mai mici decât cred majoritatea oamenilor“, susţine Kallum Pickering, economist Berenberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Urmeaza criza dar nu cea provocata de Covid ci de indatorarea ajunsa la un maxim in primul rand a populatiei. Si cand populatia este f datoare ea nu mai poate cumpara bunuri pentru ca trebuie sa plateasca rata la casa, la masina si credit cardul. Cand populatia nu mai poate cumpara bunuri la ritmul actual ghici ce se intampla? Scade productia, scade profitul sunt dati afara 10%. Cei dati afara cumpara minim si productia iar scade…Astea sunt ciclurile in capitalism , crestere pe datorie supra incalzirea economiei si momentul adevarului. Daca va uitati ca bursa e pe maxim si creste de 12 ani nebuneste si speculativ o sa aveti dimensiunea recesiunii care vine si o sa rada pe multi.

  2. va dati seama ca „proiecţiile FMI” sunt science fiction? Deci SUA cu 25 milioane de infecati si 25 milioane de someri si inglodata in datorii de 2 ori mai mari decat PIBul,este asteptata sa creasca economic,in timp ce UE este asteptat sa scada economic? Nu e bulibasala, este dezinformarea dusa la cel mai inalt nivel…Cine dreacu va mai crede…

  3. Aici e usoara manipulare. Pentru ca, tot ce se pune in aplicatie pe europa, deja are un plan semnat si parafat, incat, niciunii nu pot sari calul! Nu ai cum sa cresti economic daca ai antamat contracte de ani de zile cu firme straineze care sunt interesate strict de afacerile lor si nici nu poti anula ceea ce ai semnat! Doar un referendum mai poate schimba ceva, ceea ce nu se vrea de la guwernul clanificat pnl si usr-plus!

  4. Ue cu speranta china cu performanta…oe scurt ue ne frânează si dezvoltarea și orice fel de creștere…si cand te gândești ce gogoși ne vindeau acum 14 ani de zile.zero multibarat zero resurse zero autostrăzi totul pentru armament si rachete…contra Iranului bineinteles

  5. FMI n-o sa faca politica monetara in pierdere,o face prin manipularea bureslor .Scoate din FES $ !!,porneste rasnita ca doar ei fabrica hartia .In lupta cu China va sta propaganda ,indiferent de stimulentele noului presedinte ,economia n-o ia la galop cat pietele sunt in rahat din cauza pandemiei,ce faci produci pe stoc !,ori pornesti un alt razboi ca ala n-are logica,granite ,ca bombele pot ucide si sanatosi si bolnavi!,iar dupa va apucati de muls vacile care au scapat .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.