„Pisicile“ pe care și le arată Dragnea, Grindeanu și Firea

„Lanțul de iubire“ dintre șeful PSD, Liviu Dragnea, și premierul Sorin Grindeanu a pocnit în mai multe locuri. Dacă până acum se mima o bună colaborare între cei doi, care s-ar desfășura fără probleme și în spatele ușilor închise, diferendele de opinie au răzbit dincolo de perdelele de fum întinse special pentru creduli și naivi. Conflictul mocnit dintre șeful Camerei Deputaților și șeful Executivului are deja ceva vechime, peste o lună și jumătate.

Comunicarea dintre Palatul Victoria și conducerea PSD aproape că nu mai există. Se mai menține doar în baza conlucrării necesare pentru a asigura o comunicare unitară în fața societății. O parte din miniștri i-au rămas fideli lui Liviu Dragnea, însă restul echipei guvernamentale este disputat și adjudecat de către grupările de influență generate de Gabriela Firea – Florentin Pandele și Sorin Grindeanu. Nu doar prietenia stă la baza regrupării titularilor de la ministere, ci și diverse interese economice mai mici sau mai mari.
Ca să își mențină cât de cât controlul asupra tuturor miniștrilor, Liviu Dragnea nu se sfiește să invoce analiza premergătoare iminentei remanieri guvernamentale.

„Sita“ lui Dragnea

Șeful PSD, Liviu Dragnea, face eforturi disperate să-și mențină stabilă poziția de lider. Președintele PSD i-a supus unor adevărate teste de fidelitate pe toți parlamentarii partidului, mai noi sau mai vechi prin Palatul Parlamentului. Odată trecuți prin „sita“ lui Dragnea, acesta nu își mai pierde timpul să-i recupereze din punct de vedere politic pe cei care i-au întors spatele, după ce au intrat în Camera Deputaților sau Senat, și care s-au orientat, rapid, către premierul Grindeanu sau cuplul Gabriela Firea- Florentin Pandele. În ultimul timp, Dragnea își canalizează toate eforturile să-i păstreze cât mai aproape pe cei pe care se poate baza la nevoie. O mare parte din cei care nu l-ar trăda pe Dragnea sunt tot oamenii care au fost în preajma acestuia și în războiul dus cu Victor Ponta încă de la început. Numele cu cea mai mare rezonanță este cel al șefei de la Interne, Carmen Dan, al europarlamentarului Viorica Dăncilă, consilierului onorific al premierului, fostul deputat Marian Neacșu, consilierului în Cancelaria președintelui Camerei Deputaților, Florin Pâslaru, viceprim-ministrului Sevil Shhaideh. Odată cu creșterea în sondajele de opinie a Olguței Vasilescu, grație majorărilor operate la pensii și la salarii din scaunul de ministru al Muncii, pesedista de la Craiova a pierdut în schimb girul politic al lui Dragnea. Președintele PSD are rezervele sale și nicio garanție că Vasilescu nu-și va lua nasul la purtare, încurajată de valurile de simpatie venite de la mai multe segmente ale populației favorizate de deciziile sale. Prin PSD, fostul primar al Craiovei e dată drept un ministru remaniabil. Mai mult, aceasta a ținut să le răspundă, voalat, cârcotașilor, cum că e pregătită oricând să părăsească portofoliul Muncii.

Banii, singurele „butoane“ ale lui Grindeanu?

Interacțiunea dintre premierul Sorin Grindeanu și SRI din ultima vreme a alimentat zvonistica politică privind mai vechea colaborare dintre fostul președinte al Consiliului Județean Timiș și o parte a serviciilor secrete, relație care ar fi depășit nivelul de protocol instituțional încă de anii trecuți. Așa-numita „dependență“ de servicii a lui Grindeanu a fost înfierată și de Liviu Dragnea, din cauză că SRI a ajuns să numească oameni în Guvern, și nu premierul, prin partid. „Eu sper ca premierul Grindeanu să ceară de la SRI informaţii despre persoane pe care intenţionează să le numească în funcţie, nu avize. Decizia de numire în funcţie trebuie să şi-o păstreze prim-ministrul, să ţină cont de acele informaţii, pentru că nu cred că SRI trebuie să avizeze numiri pe care le face un premier în Guvern sau în structurile guvernamentale. Sper ca decizia finală să rămână a prim-ministrului, e vorba de echipa pe care şi-o face, nu să fie influenţat de o instituţie care nici nu cred că urmăreşte asta“, a replicat Dragnea într-un talk-show, întrebat dacă este adevărat că premierul Grindeanu, ca şi fostul premier Victor Ponta, cere avizul SRI pentru orice numire pe care o face în aparatul guvernamental. Însă în ciuda suspiciunilor pe care le creează uneori, Grindeanu își conturează pe zi ce trece un cerc de susținere, grație banilor pe care îi are pe mână.

Firea își revendică drepturile și potențialul

Și pentru Gabriela Firea, și consortul din dotare rezultatele favorabile din sondajele de opinie constituie încă un stimulent pentru a clama o viitoare candidatură a sa la alegerile prezidențiale din 2019. Pe lângă popularitate, un dosar curat, o comunicare atent gestionată cu media, sumele importante donate partidului, mai atârnă greu, de partea sa, și extinderea expansiunii cuplului peste tot ceea ce mișcă din punct de vedere financiar în București și județul Ilfov. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea are suficiente motive să își țină și mai aproape potențialii dușmani decât prietenii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.