Andreea Pora, Iulia Motoc şi ANI spun lucruri trăsnite

„Avocaţii” lui Traian Băsescu pledează pentru cauza acestuia, chiar dacă este nevoie să declare că negrul este alb şi invers. „Lucrurile trăsnite” spuse de „copiii” lui Ianţu au fost cu mult depăşite.

Pora inventează proceduri la televizor

Vestala cu „acte în regulă” a preşedintelui Traian Băsescu şi totodată redactor şef-adjunct al publicaţiei „22”, unde se produc o parte dintre intelectualii „papionarzi”, Andreea Pora, fie nu cunoaşte lucruri elementare ce ţin de CCR, fie cunoaşte, dar în acest caz manipulează din greu.

Joi dimineaţă, intrată telefonic la RTV pentru a comenta problemele legate de conflictul dintre palate, Andreea Pora a făcut câteva afirmaţii uluitoare, inacceptabile nici pentru un începător în ale gazetăriei. Pora l-a acuzat pe premierul Ponta că nu respectă decizia CCR de miercuri. Atenţionată că decizia nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deci nu poate produce efecte, Pora s-a dezlănţuit. Ea a afirmat că decizia CCR nu a fost publicată în Monitorul Oficial din cauză că guvernul a preluat (din subordinea Camerei Deputaţilor) în subordinea sa RA Monitorul Oficial şi a blocat publicarea. O gogomănie de zile mari. Guvernul a emis un act normativ de preluare a RA Monitorul Oficial, dar cum acesta nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, nu producea nici el efecte. Ziarista Andreea Pora s-a făcut că nu ştie că preluarea în subordine a unei instituţii nu se face verbal, ci printr-un act normativ.

O gogomănie şi mai mare a scos Andreea Pora atunci când a spus că deciziile CCR se publică imediat în Monitorul Oficial şi că ulterior se publică şi motivaţiile deciziilor. Să nu ştie oare Andreea Pora după 20 de ani de presă că tot ce decid judecătorii CCR se publică în Monitorul Oficial doar atunci când motivarea este redactată (intervalul de timp între luarea deciziei şi publicare variază între câteva zile şi câteva săptămâni – n.a.). O dezinformare de zile mari, pentru care conducerea „22” ar trebui să-şi retrogradeze ziarista incompetentă. (Că pentru Andreea Pora doar „uselizare” înseamnă politizare, nu ne miră, pentru că aceasta este noua temă de comunicare dictată din Aleea Modrogan.)

Iulia Motoc este NERENUMERATĂ

Răspunzând acuzaţiilor (întemeiate – n.a.) privind situaţia de incompatibilitate în care se află, judecătoarea CCR Iulia Motoc a replicat pe Facebook. Prima explicaţie ar impune o verificare a modului în care Iulia Motoc a luat bacalaureatul la limba română. „Relativ de la declaratia Ministrului Justitiei legate de incompatibilitatea mea amintesc urmatoarele: 1. Calitatea de expert al unei organism internaţional nu este o funcţie publică: mulţi membri ai Comisiei de la Veneţia sunt judecatori ai Curţilor Constituţionale” (…) Sunt expert nerenumerat în Comitetul Drepturile Omului, O.N.U şi Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE. Aceste două calităţi nu sunt funcţii publice”.

Iată ce studii are autoarea acestei postări:

  • Doctor în etică, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie, 1999;
  • Habilitation (Abilitatea a conduce doctorate în Drept), Universitatea Paris XI, „Jean Monnet”, 1998;
  • Doctor în Drept Internaţional public, Universitatea „Paul Cezanne” Aix-Marseille, Facultatea de Drept (tres bien avec les felicitations du jury), 1996;
  • Master (DEA) în Drept Internaţional Public, Facultatea de Drept, Universitatea „Paul Cezanne”, Aix-Marseille, 1991;
  • Licenţa, Universitatea din Bucureşti, Facultatatea de Drept, 1989.

… Şi ce funcţii universitare a ocupat

  • Profesor universitar de drept, Universitatea din Bucureşti din 2002;Conferenţiar, Universitatea din Bucureşti (1998-2002);
  • Lector, Universitatea din Bucureşti (1997-1998;Asistent, Universitatea Bucureşti (1995-1997);Masterat european în domeniul drepturilor omului, Veneţia (2007), Profesor invitat special „Drepturile omului şi securitatea”;
  • Yale University, Facultatea de drept (2004 – 2007), Senior Schell Fellow;
  • Institutul European, Florenţa (2006), Academia europeană de drepturile omului, Profesor invitat special „Discriminarea în genetică”;
  • New York University, Facultatea de drept, Institutul de drept internaţional şi justiţie (2003-2004) 2003- Fulbright – curs „International Law and Democracy” (co-titular);
  • Universitatea de St-Thomas Miami (2001, 2002, 2003), Master Titular curs „Drepturile Omului şi Naţiunile Unite.

Horia Georgescu încurcă intenţionat legile

La puţin timp după ce ministrul Justiţiei a prezentat argumente clare privind incompatibilitatea judecătorilor CCR Augustin Zegrean şi Iulia Motoc, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a venit cu o declaraţie care îi apără pe cei doi. „Domnul judecător Augustin Zegrean şi doamna judecător Iulia Motoc nu se află în nicio situaţie prevăzută de Legea 176 /2010 referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor, conflictelor de interese sau la existenţa unor diferenţe semnificative nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate”, a declarat Georgescu.

Horia Georgescu însă a încurcat (intenţionat oare?) legislaţia. Incompatibilităţile celor doi judecători reies din alte texte de lege.

  • Legea 47/1992 (de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionle) Art.61 (4) – Funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior (pentru cazul Iulia Motoc)
  • Legea 47/1992 (de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionle) Art.14. – Procedura jurisdicţională prevăzută de prezenta lege se completează cu regulile procedurii civile, în măsura în care ele sunt compatibile cu natura procedurii în faţa Curţii Constituţionale. Compatibilitatea se hotărăşte exclusiv de Curte. >>> Codul de Procedură Civilă, Art 27, punctul: Judecătorul poate fi recuzat dacă şi-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă (pentru cazul Augustin Zegrean, care în luna mai s-a antepronunţat cu privire la participarea la Summitul de la Bruxelles).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.