Angajații din Portul Constanța au ieșit în stradă

Aproximativ 300 de angajaţi din Portul Constanţa au protestat, luni dimineaţă, timp de două ore, la sediul Administraţiei Porturilor Maritime, nemulţumiţi că 13% din acţiunile Portului ar urma să fie trecute de Guvern la Consiliul Local Constanţa. Aceștia au adus cu ei și câteva utilaje.

Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum: „Portul Constanţa este închis cu vaporul pentru baronii locali”, „Portul Constanţa rămâne la patria mamă”, „Portul Constanţa, obiectiv strategic naţional, nu sambadrom local”, „Portul Constanța independent față de republica baronilor locali”, „Jos labele de pe port”.

Sindicaliştii se tem că locurile lor de muncă vor fi puse în pericol şi că se va ajunge, treptat, la privatizarea companiei de stat.

Temerea lor ar fi întemeiată și pe faptul că primarul Radu Mazăre ar fi anunţat că, la preluarea acţiunilor, va impune mărirea taxelor pentru operatori.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a declarat, luni dimineaţă, citat de Mediafax, că angajaţii din port se opun ca statul să piardă pachetul majoritar de acţiuni la Portul Constanţa şi municipalitatea să primească alte 13 procente din acţiuni.

„Portul Constanţa nu este al domnului Şova sau al domnului Ponta, este al nostru, al lucrătorilor portuari. Portul nu este trocul dumnealor politic, ci reprezintă bunăstarea noastră şi a familiilor noastre”, le-a spus liderul sindical protestatarilor.

Burlacu a afirmat luni dimineață că în cursul acestei zile ar putea avea loc o întâlnire cu primarul Radu Mazăre, dar că nu ştie ce ar putea negocia cu acesta, atât timp cât revendicarea ca portul să rămână la stat nu este negociabilă.

Sindicaliştii au anunţat că vor suspenda lucrul timp de două ore de luni până miercuri inclusiv.

Mazăre s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţi ai Sindicatului Lucrătorilor din Administraţia Portului Constanţa şi cu conducerea Administraţiei Portului, angajaţii portului spunând că se tem că îşi vor pierde locurile de muncă dacă statul nu va mai fi majoritar în Portul Constanţa, edilul susţinând că acest lucru nu se va întâmpla.

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a declarat, sâmbătă, la Tulcea, că a sesizat Comisia Europeană pentru a se pronunța cu privire la intenția Guvernului de a transfera 13% din acțiunile deținute la Portul Constanța la administrația locală.

”Pe data de 5 mai, am sesizat CE, am arătat că infrastructura strategică va rămâne în proprietatea statului și în administrarea ministerului și am cerut să se pronunțe dacă se creează un avantaj nelegal Consiliului local Constanța prin acest transfer”, a susținut Șova.

Anterior, pe 1 mai, aflat într-o vizită electorală la Constanţa, premierul Victor Ponta a declarat că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local Constanța va continua, chiar dacă există riscul „să se supere” anumite persoane, el susţinând că portul se va dezvolta mai bine după ce o parte din acţiuni vor fi listate la bursă.

La rândul său, Traian Băsescu a acuzat că „ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta” este o hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept „o ilegalitate majoră”.

În replică, Ponta a afirmat ulterior că Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanţa şi nu doreşte eliminarea actelor de corupţie din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru.

Sâmbătă,  Băsescu a revenit asupra subiectului, la Alba Iulia.

„Ăsta-i un element de dispreţ pentru interesul naţional. Nu am niciun dubiu. Un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an să-l ia Măzărică (Radu Mazăre – n.r.), clovnul naţional, să facă ce vrea acolo. Nu se poate, e ca şi când ai da Otopeniul la oraşul Otopeni pentru exploatare”, a susținut Băsescu sâmbătă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.