Cod portocaliu de inundații în sudul ţării

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de cod portocaliu de inundaţii pe cinci râuri din România.

Avertizarea este valabilă până vineri, la ora 18.00, însă meteorologii spun că precipitaţiile nu se vor opri nici săptămâna viitoare.

Sunt sub cod portocaliu râurile Desnăţui şi Terpeziţa (judeţul Dolj), Raznic, Teslui şi Beica (judeţul Olt), Drincea (judeţul Mehedinţi), Jiu – sector Filiaşi-Podari (judeţul Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), pe Olteţ (judeţele Gorj şi Vâlcea) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Olt şi Vâlcea, Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Călmăţui (judeţul Teleorman) şi Neajlov (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).

Situaţia este gravă în judeţul Olt, unde zeci de gospodării au fost inundate în urma ploilor torenţiale. Şapte localităţi au fost afectate, iar în comuna Movileni s-a impus măsura evacuării, 30 de persoane ajungând într-un cămin cultural după o decizie a primăriei.

Pompierii militari şi voluntari din Olt au rămas în alertă toată noapte avertizarea meteo fiind în vigoare până la ora 18.00.

Şi localităţile Şerbăneşti şi Schitu sunt grav afectate.

De asemenea, râurile Desnăţui, Terpeziţa, Raznic, Teslui şi Beica se află în continuare sub o avertizare de depăşire a debitelor.

În Dolj, la 30 de kilometri de Craiova, zeci de locuinţe au fost afectate de inundaţii.

Un drum judeţean a fost acoperit de ape, iar afluenţii Jiului au rupt poduri şi podeţe. Probleme sunt şi în Vâlcea, o alunecare de teren blocând parţial circulaţia pe DN7, în localitatea Goleşti, iar un zid de sprijin dintr-un parc s-a prăbuşit, la Râmnicu Vâlcea, în urma infiltraţiilor.

La Goleşti, pe DN 7, la kilometrul 163, un val de pământ şi arbori au ajuns pe carosabil, blocând traficul rutier pe sensul de mers spre Piteşti.

MAI: Peste 50 de persoane afectate de inundații

Peste 50 de persoane au fost evacuate din județele Olt și Dolj din cauza inundațiilor și găzduite în spații puse la dispoziție administrațiile locale sau de rude, potrivit Ministerului de Interne.

„Potrivit situației centralizate la nivelul MAI, în această dimineață (n.r. — vineri) erau afectate de inundații 44 de case din 29 de sate și comune. Din totalul celor 51 de persoane ce au fost evacuate (din localitățile Movileni și Schitu din județul Olt, respectiv Sopot, județul Dolj), șase sunt găzduite în spații administrative locale, restul de 45 fiind cazate la rude. Pentru persoanele cazate în spațiile administrative, autoritățile locale au asigurat apa și alimente de primă necesitate”, precizează MAI într-un comunicat remis, vineri.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.