Craiovenii se pregătesc să-l batjocorească şi pe Eminescu printr-o Academie Universală

O „academie” fantomă funcţionează de ani de zile într-un apartament din Craiova, acordînd anual diplome „honoris causa” unor personalităţi venite din SUA, Japonia sau Cuba! Cine citeşte cu atenţie diplomele înmînate observă agramatismul şi grandomania mentorului Ion Deaconescu, care batjocoreşte numele lui Eminescu.

Despre Academia Universală „Mihai Eminescu”, cotidianul.ro a mai scris, ea funcţionînd într-un apartament de la etajul 4 din cartierul craiovean Brazda lui Novac, avînd biblioteca în boxa de la subsol!

În fiecare an, după ce Ion Deaconescu reuşeşte să obţină finanţare de la instituţiile publice craiovene şi de la diverşi particulari, „Academia” din Brazdă invită diverse personalităţi pentru a le înmîna o diplomă ridicolă, pe care v-o prezentăm în premieră absolută:

În naivitatea lor sublimă, invitaţii chiar cred că devin „doctor honoris causa”, deşi „Academia” este o ficţiune ordinară! Să vii din Cuba, Japonia sau SUA, zburînd cîte două zile cu avionul pentru a lua o hîrtie trasă la xerox, iată o culme a naivităţii sau un sarcasm care merită să fie subliniat.

Să privim, însă, cu atenţie diploma de mai sus:

– observăm că diploma este scrisă într-o latină vulgară în cel mai propriu sens cu putinţă

– deasupra portretului lui Eminescu citim că „academia” nu mai este doar „internaţională”, ci a devenit brusc „UNIVERSALIS”, adică, desigur, universală!

– deşi nu este vorba de o instituţie de învăţămînt, Ion Deaconescu (profesor pensionar) apare ca „RECTOR MAGNIFICUS” al „academiei”!

– diploma certifică un fel de „DOCTOR HONORIS CAUSA”, deşi un astfel de titlu nu poate fi acordat decît de către o Universitate, iar „Academia lui Nelu” nu are nici o legătură cu vreo instituţie asemănătoare, fiind o banală Fundaţie!

– dar bomboana pe colivă o găsim la finalul diplomei, unde citim: „Datum Craiovae, a.d. I Juniam”, adică „Dată la Craiova la 1 iulie”. Numai că, în latină, „la” se scrie „ad”, nu „a.d.”, cum citim pe diploma lui Nelu!

De unde să vină oare acest imposibil „a.d.”? Răspunsul îl aflăm pe rîndul următor, unde anul 2012 este scris cu litere latine: „A.D.M.M.XII”, adică „Anno Domini bis millesimo duodecem”, care, de altfel trebuia scris „A.D. MMXII”! Văzînd în această grafie că „Anno Domini” este scris „A.D.”, „latinistul” Ion Deaconescu a crezut că tot aşa trebuie scrisă şi prepoziţia „la”, adică „a.d.”, deşi ea trebuia scrisă corect „ad”! Dar, pentru Ion Deaconescu, care a luat nota 3,42 la concursul de intrare în Craiova, ca profesor, astea sînt amănunte fără importanţă!

Diploma de mai sus a fost acordată anul trecut regizorului macedonean Božidar Nicoli, dar ea a mai fost primită şi de Elizabeta Kanceska-Milevska, ministrul culturii din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (v. foto), dar şi de Fernando Rendon din Columbia, Jose Eduardo de Grazi din Brazilia, Rei Berroa din SUA, Shogoro Nomura din Japonia, alături de caricaturistul Ştefan Popa Popa’s.

Toţi aceştia au venit la restaurantul hotelului „Sara” din Ţicleni, crezînd că vreo universitate din România le oferă distincţii culturale! În realitate, ei au participat la o masă cîmpenească unde, printre mici şi bere, falsul „Rector Magnificus”, care este doar un profesor pensionar, le-a înmînat nişte diplome agramate făcute la xerox!

Ca să avem un termen de comparaţie, iată cum arată o diplomă adevărată, care conferă, într-adevăr, titlul de doctor honoris causa:

Şi iată cum arată ritualul acordării unui astfel de eveniment la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu”, unde rectorul Academiei de Studii Economice a Moldovei, Grigore Belostecinic, a primit titlul de “doctor homnoris causa”:

Se vede cu ochiul liber diferenţa dintre o adevărată festivitate de decernare a titlului de doctor honoris causa şi o sindrofie unde nişte personalităţi sînt păcălite că au fost declarate “membrorum honoris causa” de către o fantomă craioveană. Pentru exemplificare, iată cum s-au acordat “titlurile” “academiei” lui Nelu la Ţicleni:

Şi europarlamentarul Norica Nicolai a căzut în plasa de stele întinsă de Nelu

Dar toată această mascaradă nu ne-ar intersa dacă nu s-ar face sub numele şi portretul lui Mihai Eminescu.

Am aflat că şi în acest an „academia” de la ultimul etaj al blocului din Brazda lui Novac intenţionează să acorde alte premii (ţinta băşcăliei de acum este asesorul Premiilor Nobel, poetul spaniol Justo Padrón), motiv pentru care „rectorul magnific” a făcut toate demersurile la Ion Prioteasa (preşedintele Consiliului Judeţean Dolj) şi Olguţa Vasilescu (primarul Craiovei), de la care a cerut cîte 600.000.000 lei vechi.

După ce primăriţa Craiovei l-a ridiculizat pe Mihai Viteazul într-un „festival” penibil cu măscărici care dansau pe străzi în costumele unui spectacol de tip vodevil, nu este exclus ca şi Mihai Eminescu să fi intrat pe lista neagră a Olguţei Vasilescu, mai ales că, în ultimul timp, Ion Deaconescu n-a ratat nici o ocazie de a o lăuda în public pe primăriţa karatistă, cum s-a întîmplat recent la Jandarmerie.

Reamintim că acelaşi Ion Deaconescu a publicat acum cîţiva ani o carte-interviu cu Emil Cioran, în care şi-a permis luxul să adauge de la sine un pasaj atribuit marelui filosof, în care acesta trecea drept antisemit! Ulterior, Marta Petreu, în revista „Apostrof”, a demonstrat că pasajul respectiv era scos din burta lui Ion Deaconescu!

P.S. În urmă cu cîţiva ani, şi eu am fost „premiat” de Academia lui Nelu, aşa încît nu se poate vorbi de vreo invidie. Problema este că această mascaradă anuală se face sub sigla Mihai Eminescu. Dacă Ion Deaconescu vrea să acorde premii, trebuie să schimbe numele „academiei” şi să-i spună simplu „Academia Universală Ion Deaconescu”, putînd astfel să acorde diplome cui vrea el. Dar să-l lase în pace pe Mihai Eminescu, care nu duce lipsă de detractori!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.