Curtea de Conturi obligă ANRP să recupereze prejudiciul la dosarele din 2008

curtea-de-conturi

Numărul mare de procese în cazul restituirilor obligă guvernul să modifice Legea proprietăţilor naţionalizate. Și trebuie să facă acest lucru până în luna mai pentru a se conforma obligațiilor Curții Europeane a Drepturilor Omului.

În noua lege intervin mai multe schimbări, despre care președintele Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANPR), Georghe Băeșu, a vorbit într-un interviu acordat bursa.ro.

Dacă proiectul la care s-a lucrat în guvernele Emil Boc şi M.R. Ungureanu prevedea plafonarea la 15% a despăgubirilor şi eşalonarea pe o perioadă de 10-15 ani, pentru actualul executiv restituirile în natură devin o prioritate.

Președintele ANPR spune ce sumă va rămâne de plătit de la buget după restituirile în natură.

“Noi am corectat radical estimarea iniţială a domnului M.R. Ungureanu, care nu avea nicio legătură cu realitatea. De la estimarea sa de 15,6 miliarde de euro, noi am estimat toată problematica despăgubirilor la 8,5-9 miliarde de euro, din care, dacă scădem cele 1,2 miliarde de euro pe care noi le-am anticipat că le vom plăti în fizic, printr-o modificare legislativă şi printr-o implicare a deţinătorilor de astfel de terenuri în numele statului, ajungem la o sumă de sub 8 miliarde de euro. Aceasta este suma la care se referă premierul Ponta. Acolo vom ajunge”.

Georghe Băeșu atinge și problema spinoasă a dosarelor de despăgubire din 2008. Potrivit lui Băeşu, Curtea de Conturi a dispus reevaluarea dosarelor din 2008, în minus cu 20-50%, ANRP având obligația să găsească și soluția recuperării prejudiciului.

“(…) Curtea de Conturi a verificat ANRP şi a cerut ca toate dosarele din 2008 cu valori de peste 500.000 de lei să fie retransmise la evaluare. Nu întrebaţi de ce, dar acest lucru nu s-a făcut decât atunci când am venit noi. S-au tot amânat…
     În 2012 la sfârşit şi la început de 2013 încep să vină reevaluările la dosarele din 2008, cu diferenţe între 20% şi 50% de valoare în minus, reevaluări făcute în aceleaşi condiţii ale anului 2008, nu la preţurile de acum. Singura diferenţă este că sunt făcute de alţi evaluatori, care nu ştiu de primii. Problema este că acum Curtea de Conturi ne cere nouă să recuperăm prejudiciul. Avem o problemă aici de interpretare juridică: cum se stabileşte prejudiciul.
     Dacă vă spun că diferenţele sunt toate în minus acum faţă de atunci, între 20% și 50%, vă puteţi închipui că, practic, Curtea de Conturi ne cere să recuperăm undeva între 20% şi 50% din suma plătită în 2008 pe dosare.

 Întrebat de situația dosarele cerute de DNA despre care George Băeşu a făcut vorbire anul trecut acesta a afirmat:

“Din nefericire, asta este o mare nebuloasă. (…)Noi nu avem cunoştinţă despre un avans în anchetă. La momentul când au fost ridicate acele dosare, colegii de la DNA ne-au lăsat să înţelegem că se ştiu multe lucruri. Însă au trecut deja luni de zile şi nu ştim nimic.
     Problema este că unele dintre aceste dosare au fost luate de DNA, dar pentru noi curg termene de instanţă în raport cu aceste dosare (…)     Este evident că, cel puţin în anul 2010, au existat mari probleme la ANRP între preşedintele de la acea vreme, doamna Crinuţa Dumitrean, şi domnii vicepreşedinţi, în speţă vicepreşedintele pe fond funciar de atunci, care reclama faptul că dosare care nu erau avizate de vicepreşedinte ajungeau să fie aprobate în comisia centrală. Şi invers, dosare care erau verificate şi propuse spre aprobare în Comisia Centrală erau scoase de pe listă de preşedinte fără niciun fel de explicaţie. Este clar că în 2010 au fost probleme între preşedintele acestei instituţii şi vicepreşedinţi.

În pofida neregulilor găsite în Autoritate, Băeşu este totuși optimist în ceea ce privește proiectul de lege și spune că va fi gata la 1 martie așa cum a cerut premierul.

Întrebat când estimează  încheierea “pentru totdeauna” a  procesul de despăgubire, acesta a spus că vor exista termene-limită, dar și sancțiuni nu tocmai ușoare.  

„(…)vom stabili nişte termene în noua lege, pentru autorităţile locale, în ceea ce priveşte restituirea în fizic. Adică, autorităţile locale să primească pământ de la ministere, până în 2015. Deci, vrem ca până în 2015 toată partea de restituire fizică să fie încheiată şi noi să începem să dăm oamenilor titluri de despăgubire în continuare.  Când vor fi ele transformate în bani, nu ştiu exact pentru că nu ţine de noi, ţine de Ministerul de Finanţe.

Pe lângă aceste termene, vom pune şi nişte limite în care fiecare dintre autorităţi – primării, comisii judeţene, noi ANRP – va finaliza dosarele. Nu ştiu exact cât va dura, dar vor fi nişte termene clare, precise şi de care toată lumea trebuie să ţină seama pentru că altfel vom prevedea nişte sancţiuni, care nu sunt dintre cele mai uşoare”, a conchis președintele  ANRP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.